Početna Arhimedov zakon Kvalifikacijski turnir vaterpolske lige prvaka, Šibenik, 9. i 10.10.2009.
Kvalifikacijski turnir vaterpolske lige prvaka, Šibenik, 9. i 10.10.2009. PDF Ispis
(3 ocjena, prosjek: 4.67 od 5)
Arhimedov zakon
Autor arhimed   
Nedjelja, 11 Listopada 2009 09:47
     U prvom od dva pretkola ovog natjecanja za dva mjesta koja vode u slijedeći krug su se natjecali domaćin Šibenik, ruski Sintez iz Kazana, Olympic iz Nice i poljski Lodz, iz istoimenog grada. Naravno, bilo je jasno da će domaćini i Rusi dalje, a interesantna je bila borba za prvo mjesto koje jamči nešto laganije ekipe u drugom pretkolu. Osobno sam prvi put gledao ovogodišnji Šibenik. Nemalo sam se iznenadio kad sam vidio da u sastavu nema Računice i vratara Kačića; razlog navodno kancelarijski propust u prijavljivanju LEN-u, a možda i problemi s ispisnicama, nisam se raspitivao.
Šibenik je cijeli turnir igrao samo s jednim vratarem, gripoznim i nedovoljno oporavljenim Jukićem. U sastavu su bila četvorica (ne znam je li Vlahović još junior - s njim petorica) juniora, od kojih su samo dvojica navedenih imala neko igračko iskustvo sa seniorima od lani. To se naravno nije moglo ne osjetiti u igri, pogotovo po krilima, gdje su često dobivali izbačaje u tranziciji. Također kao drugi centar je igrao Domagoj Belamarić ima samo 16 godina. Recesijska godina za sve njih Bogom dana prilika, koju bi čekali još godinu dvije. Red je da predstavim svakog od njih s par riječi.
     Jakov Belamarić je u mlađim kategorijama igrao beka, od tada mu je ostao fino izrađen udarac sa srednjeg – tako je zabio Poljacima, ima neloš pregled, mora napredovati fizički. Drugi, Domagoj Belamarić je centar, za sad prelagan, ali i dovoljno borben, (ne)dovoljno da se odmori Brlečić. Vlahović je igrač lijeve strane, brz, oštar, ponekad i preoštar, ima stanovito iskustvo, svjetski juniorski prvak. Toni Santini će najmanje biti u sastavu; brz, to će mu biti forte, najmanje iskusan. Jasno je da oni nisu mogli pružiti kao seniori, tako da su stariji bili više od uobičajenog u igri. Umor se morao osjetiti, u 24 sata su se igrale čak tri utakmice. Ipak i starci mogu. Najbolji primjer je Brkić, koji je bio na rubu prekida karijere, a danas strijelac 5 od 6 golova. Od pojačanja, Krnić igra i lijevo i desno, češće desno. Tehničko-taktički je potkovan, dovoljno iskusan, rutiniran, šteta da nije izrazitiji šuter. Staložen, ne solira, ne uvaljuje ekipu u probleme. Tyrell je odlično pripremljen, dobar plivač, možda mu fali koji kilogram mase, danas je primio gol od drugog centra, što ne mora ništa značiti. Možda se s njim može malo poraditi na tehnici šuta. Sve u svemu, on i Španja bekovsku poziciju ne čine problematičnom. Kačić se pojavljivao na zagrijavanju, osim viška kila, vrlo brzo upada u oko da zna braniti, dobro raspoložen, zafrkant. Računicu naravno nisam gledao, ne sjećam ga se baš osobito iz Juga. Zanimljivo da je to još jedan igrač šibenskih obiteljskih korijena (uz Mladena Raka), odrastao u Dubrovniku, sa igračkom stanicom u Šibeniku. Sve u svemu, čini mi se da Šibenik nije toliko lošiji nego lani. Sjajna prilika za mlađe igrače, koji mnogi nisu imali.
     Što se tiče igara na turniru, vidjelo se da pripreme i uigravanje tek u sredini procesa. Protiv Poljaka su zapucali bar 4-5 kontri, čak i par puta 1 na 0. Sutić ima više prostora u igri, uzima i koji udarac iz nedovoljno dobre pozicije, danas nažalost promašuje iz prilično zavučene desne strane dvije zadnje šibenske prilike za pobjedu, jednu s igračem više. Nažalost, nije Bošković (ili Petković Smile) već više Šutić. Brlečić je standardan, uvijek daje jednako, dakle dobro i rentabilno, kao i Samodol, Španja, da spomenem i te igrače. Zanimljivost je današnje utakmice sportski potez  Marata Zakirova koji je sucu, koji je već priznao jedan pogodak, nakon šibenskih prosvjeda sugerirao da lopta nije prošla liniju. Dobio je možda i najveći pljesak cijele priredbe. Intervenirao je kod suca i delegata i sveprisutni Duško Klisović, kojeg je zaštitar, koji valjda nemajući pojma tko je on, ljubazno usmjeravao prema izlazu s prostora za igrače i službene osobe.
      Sama utakmica je bila izjednačena, s tim da su Rusi stisli obranu pred kraj (samo jedan gol Šibenčana u zadnje dvije četvrtine - jasna slika umora). Rusi su solidna ekipa, sa samo jednim internacionalcem Schertwitisem. Imaju nekolicinu dosta brzih plivača, još uvijek dobrog Maksimova. Obranu su dosta dobro odigrali, zatvorili su sve kontre, ostavljali malo prostora centru, ali i šuterima - jedino je Brkić probivao izvana. Francuzi dosta slabi, na razini možda Medveščaka, ako ne i gori. Prava je šteta za naše igrače koji igraju za koju tisuću eura tu ligu, to je čisto nazadovanje. Poljaci također, slabi, par igrača, jedan šuter bek i dobar vratar. Možda se iz ove pesimistične sezone, na kraju nešto i izrodi, iako više miriši na fijasko slijedeće sezone, kad ode Tucak (istek trogodišnjeg ugovora), a sastav postane amaterski, o čemu se ponekad zavrti priča...
 
1. kolo: 9. listopada        Tablica   
   Sintez Kazan - Olympic Nice18:8        1.    Sintez Kazan3  2 1 038:20 5
   Šibenik NCP – Lodz
14:8        2.    Šibenik NCP3  2 1 035:24 5
2. kolo: 10. listopada         3.    Olympic Nice
3  1 0 2  32:42 2
   Sintez Kazan – Lodz14:6        4.    Lodz 
3  0 0 323:42 0
   Šibenik NCP - Olympic Nice 15:10    
3. kolo: 10. listopada     
   Lodz - Olympic Nice  9:14    
   Šibenik NCP - Sintez Kazan  6:6    
 
Najbolji strijelci turnira:
12 – Brkić (Šib)
11 – Marzouki (Oly)
  9 – Aksenov (Sin)
  7 – Sutić (Šib), Ashaev (Sin)
  6 – Samodol (Šib)
  5 – Zakirov (Sin), Mravik (Oly)
Sintez i Šibenik prolaze u drugi krug kvalifikacija, a Olympic odlazi u Kup LEN.
Posljednja izmjena Petak, 30 Listopada 2009 16:46
 

Komentari

avatar Hrvoje
0
 
 
E Suticu, Suticu... Sad kad si prvi u petnesci na dancama, ne znaci da svaki napad mozes sutnut iz mrtvog kuta. Nije svaki golman Zambata da mu zabijas s 18 metara :)
avatar zambata
0
 
 
Daj Hrvoje ne budi tako zajedljiv bilo je nekih 16 metara...
avatar b/a
0
 
 
brkić znači opet ulazi dobro u sezonu. lani je, što je sezona odmicala sve više i više padao. sutić je očito u ovogodišnjem sastavu postao prva, druga opcija u napadu.
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo