Početna Gastro kutak
Gastro kutak
Artičoke s graškom (bižima) PDF Ispis
(38 ocjena, prosjek: 4.47 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 24 Kolovoza 2011 12:14

Artičoka je biljka koja je jako cijenjena u gastronomiji i smatra se pravom poslasticom. Poznata je bila i egipatskim faraonima koji su je izuzetno cijenili. Naše područje juga je idealno za uzgoj ove biljke, ali proizvodnja nije dovoljno velika iako je dosta skupa i tražena kao namirnica. Artičoku često  možete vidjeti po dubrovačkim docima, ali mi se čini da nismo pretjerano zainteresirani za spravljanje ove proljetne delicije. Kod artičoke se jede još neprocvali cvijet, a stađon joj je krajem proljeća. Talijani spravljaju jela čak i od  lišča i stabljiki artičoke. Ako se ostavi da procvjeta dobije se krasan ljubičasti cvijet koji kad se osuši je lijep dekor u kući.

Posljednja izmjena Srijeda, 07 Rujna 2011 22:25
Opširnije...
 
Brodet od gruja i murine PDF Ispis
(31 ocjena, prosjek: 4.52 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 29 Svibnja 2011 23:58
Kod ribara grujevi i murine nisu previše cijenjene ribe i često ih nazivaju još i morske zmije jer im kidaju udice parangala i tunja te prave rupe na mrežama kad iz njih po noći izvlače ribu.
U gastronomiji ova riba je također bez razloga podcijenjena, a ima jako ukusno meso snježno bijele boje.
Posljednja izmjena Ponedjeljak, 14 Studenog 2011 11:36
Opširnije...
 
Grah s kobasicama PDF Ispis
(45 ocjena, prosjek: 4.36 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 21 Ožujka 2011 21:50

Naslušao sam se priča o pravom i neponovljivom vojničkom grahu koji su jeli naši očevi kad su služili vojsku od Vardara pa sve do Triglava.

Taj grah je po pričama najbolji i teško se može takav skuhati doma u kućnoj radinosti ali ja sam surfajući po netu naletio na neke zanimljive recepte.
Našao sam jednu jako zanimljivu JNA kuharicu iz 1983. godine u kojoj ima 540 jela koja su se spravljala u vojsci, od čaja pa sve do graha, sve napisano po normativima i raščlanjeno na kemijski sastava svakog jela.
Posljednja izmjena Srijeda, 04 Travnja 2012 21:09
Opširnije...
 
Džem od ljutih naranača PDF Ispis
(30 ocjena, prosjek: 4.77 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 02 Veljače 2011 23:09

    Povodom feste Sv. Vlaha, dubrovačkog parca, Nikola nam je priredio jedan prigodni recept.

Posljednja izmjena Četvrtak, 13 Listopada 2011 20:12
Opširnije...
 
Kijerna i škrpina u luku PDF Ispis
(28 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Petak, 24 Prosinca 2010 10:22
kijerna
izvor: zastitamora.org
    Ovo je jedan odličan ribarski recept za Badnji dan: kako spraviti kijernu ili škrpinu, zavisi koju ribu imamo na stolu.
    Riba se na ovaj način lagano šufiga u dosta luka (koliko i ribe) i dosta maslinovog ulja u svome soku, a na kraju dobijemo slatkasti ribarski specijalitet od kojeg se lijepe prsti kad se jede.
    Bit će nam potrebno 1 kg  kijerne ili škrpine, 0,9- 1 kg  luka, sol, papar,  1-2 dcl bijelog vina, 2-3 dcl maslinovo ulje, malo petrusina i 1-2 dcl vode.
Posljednja izmjena Nedjelja, 23 Siječnja 2011 20:10
Opširnije...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL