Po?etna Gastro kutak
Gastro kutak
PDF Ispis
(38 ocjena, prosjek: 4.47 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 24 Kolovoza 2011 12:14

Arti?oka je biljka koja je jako cijenjena u gastronomiji i smatra se pravom poslasticom. Poznata je bila i egipatskim faraonima koji su je izuzetno cijenili. Naše podru?je juga je idealno za uzgoj ove biljke, ali proizvodnja nije dovoljno velika iako je dosta skupa i tražena kao namirnica. Arti?oku ?esto  možete vidjeti po dubrova?kim docima, ali mi se ?ini da nismo pretjerano zainteresirani za spravljanje ove proljetne delicije. Kod arti?oke se jede još neprocvali cvijet, a sta?on joj je krajem prolje?a. Talijani spravljaju jela ?ak i od  liš?a i stabljiki arti?oke. Ako se ostavi da procvjeta dobije se krasan ljubi?asti cvijet koji kad se osuši je lijep dekor u ku?i.

Posljednja izmjena Srijeda, 07 Rujna 2011 22:25
Opširnije...
 
Brodet od gruja i murine PDF Ispis
(31 ocjena, prosjek: 4.52 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 29 Svibnja 2011 23:58
Kod ribara grujevi i murine nisu previše cijenjene ribe i ?esto ih nazivaju još i morske zmije jer im kidaju udice parangala i tunja te prave rupe na mrežama kad iz njih po no?i izvla?e ribu.
U gastronomiji ova riba je tako?er bez razloga podcijenjena, a ima jako ukusno meso snježno bijele boje.
Posljednja izmjena Ponedjeljak, 14 Studenog 2011 11:36
Opširnije...
 
Grah s kobasicama PDF Ispis
(46 ocjena, prosjek: 4.37 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 21 OĹľujka 2011 21:50

Naslušao sam se pri?a o pravom i neponovljivom vojni?kom grahu koji su jeli naši o?evi kad su služili vojsku od Vardara pa sve do Triglava.

Taj grah je po pri?ama najbolji i teško se može takav skuhati doma u ku?noj radinosti ali ja sam surfaju?i po netu naletio na neke zanimljive recepte.
Našao sam jednu jako zanimljivu JNA kuharicu iz 1983. godine u kojoj ima 540 jela koja su se spravljala u vojsci, od ?aja pa sve do graha, sve napisano po normativima i raš?lanjeno na kemijski sastava svakog jela.
Posljednja izmjena Srijeda, 04 Travnja 2012 21:09
Opširnije...
 
PDF Ispis
(30 ocjena, prosjek: 4.77 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 02 VeljaÄŤe 2011 23:09

    Povodom feste Sv. Vlaha, dubrova?kog parca, Nikola nam je priredio jedan prigodni recept.

Posljednja izmjena ÄŚetvrtak, 13 Listopada 2011 20:12
Opširnije...
 
PDF Ispis
(28 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Petak, 24 Prosinca 2010 10:22
kijerna
izvor: zastitamora.org
    Ovo je jedan odli?an ribarski recept za Badnji dan: kako spraviti kijernu ili škrpinu, zavisi koju ribu imamo na stolu.
    Riba se na ovaj na?in lagano šufiga u dosta luka (koliko i ribe) i dosta maslinovog ulja u svome soku, a na kraju dobijemo slatkasti ribarski specijalitet od kojeg se lijepe prsti kad se jede.
    Bit ?e nam potrebno 1 kg  kijerne ili škrpine, 0,9- 1 kg  luka, sol, papar,  1-2 dcl bijelog vina, 2-3 dcl maslinovo ulje, malo petrusina i 1-2 dcl vode.
Posljednja izmjena Nedjelja, 23 SijeÄŤnja 2011 20:10
Opširnije...
 
<< PoÄŤetak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL