Početna Gastro kutak
Gastro kutak
Riba na španjolski - palamida u pećnici PDF Ispis
(25 ocjena, prosjek: 4.40 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Subota, 06 Veljače 2010 00:35
Plava riba iz pećnice sa pomadorama i patatama  
 
Evo jedan recept kako spraviti veću plavu ribu kao što su polanda (palamida), trupač ili tuna na Španjolski način tj. sa patatama i pomadorama u pećnici.
    Trebati će nam freška polanda ili trupač (oko 1-1,5 kg), koju ćemo sa nožem isfiletirati tj. skinut ćemo sa ribe kožu, kosti i suvišno jako tamno meso koje je natopljeno sa krvi jer ono nije baš tako ukusno.
    Kod trupača (trupac) će biti više tamnog mesa i krvi ali isfiletirano čisto meso  je izvrsno, polanda (palamida) ima manje krvi i svjetlije meso također odličnog okusa.
    Ljudi sa mora nisu naviknuli na filetiranje ribe, ali to je u ovom slučaju bi bilo poželjno jer plava riba ima dosta masti u koži i krvi pa za pečenje u pećnici fileti su bolji.
Posljednja izmjena Četvrtak, 28 Travnja 2011 21:39
Opširnije...
 
Baklava PDF Ispis
(24 ocjena, prosjek: 4.25 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 24 Siječnja 2010 21:46
    Ta stara slastica navodno potječe iz Armenije, do naših krajeva je došla preko Bizanta i  Osmanskog carstva. Vjerovatno  su i stari Dubrovčani znali kako se pravi dobra baklava jer su bili u izravnoj vezi sa tom kulturom i gastronomijom.
    Baklavu i slične kolače istočnih kultura koji se prave od velike količine cukara, oraha, masla, suhih kora, sezama, i sl. probao sam u Sarajevu i svi su sjajni,  ima ih jako puno i svaki je poseban na svoj način, ipak baklava je kraljica.
    Baklava se pravi na stotine načina od Turske, Grčke, Bosne i cijelog svijeta, a ja ću vam sad napisati jedan recept koji ide sa jogurtom.
  Zašto sa jogurtom ? Baklave koje sam jeo u Bosni su izvanredne ali za moj ukus su malo preslatke i  «teške» za nas koji nismo naviknuli na takvu kuhinju, ova baklava daje više svježine i meni se više sviđa.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 29 Prosinca 2010 16:10
Opširnije...
 
Seljačka juha PDF Ispis
(27 ocjena, prosjek: 4.00 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Četvrtak, 24 Prosinca 2009 00:07

    Ova se juha pravi na selu od onoga što se u tom momentu ima, a to je obično suho meso, pasta, patate, ulje i sl. bez nekog velikog filozofiranja najbolje u bronzinu na vatri. Možda i ne izgleda kao neki naročiti specijalitet ali to njoj i nije cilj, to je jedna jednostavna težačka juha koja se meni sviđa zbog tog posebnog mirisa i okusa koji se može još osjetiti samo na selu.

Posljednja izmjena Utorak, 19 Siječnja 2010 01:57
Opširnije...
 
Prikle PDF Ispis
(23 ocjena, prosjek: 4.22 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 22 Prosinca 2009 16:13
   Prikle, ili kako Splićani kažu fritule, su tradicionalna slastica naših krajeva i prave se obično za Badnji dan. Dubrovačkim kolendarima, iz svog iskustva znam, nema ništa draže od tople prikle i kupice hladne rakije. Da biste se pripremili za raspjevane kolendare evo jedan tradicionalni recept dubrovačkih prikala.
Posljednja izmjena Petak, 16 Srpnja 2010 07:14
Opširnije...
 
Šporki makaruli PDF Ispis
(42 ocjena, prosjek: 4.38 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 25 Studenog 2009 01:15
Od pamtivijeka, za festu Svetog Vlaha, svojta iz svih krajeva dolazi kod svojih na koji dan da bi se poklonili svome zaštitniku, a usput da malo vide i osjete vječni Grad. Normalno, svatko se želio pokazati kao dobar domaćin, ali prije nije vladalo veliko blagostanje tako da se moralo od malo mesa napraviti dobar objed za svih.
Posljednja izmjena Utorak, 06 Ožujka 2012 20:59
Opširnije...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL