Po?etna Gastro kutak
Gastro kutak
PDF Ispis
(25 ocjena, prosjek: 4.40 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Subota, 06 VeljaÄŤe 2010 00:35
Plava riba iz pe?nice sa pomadorama i patatama  
 
Evo jedan recept kako spraviti ve?u plavu ribu kao što su polanda (palamida), trupa? ili tuna na Španjolski na?in tj. sa patatama i pomadorama u pe?nici.
    Trebati ?e nam freška polanda ili trupa? (oko 1-1,5 kg), koju ?emo sa nožem isfiletirati tj. skinut ?emo sa ribe kožu, kosti i suvišno jako tamno meso koje je natopljeno sa krvi jer ono nije baš tako ukusno.
    Kod trupa?a (trupac) ?e biti više tamnog mesa i krvi ali isfiletirano ?isto meso  je izvrsno, polanda (palamida) ima manje krvi i svjetlije meso tako?er odli?nog okusa.
    Ljudi sa mora nisu naviknuli na filetiranje ribe, ali to je u ovom slu?aju bi bilo poželjno jer plava riba ima dosta masti u koži i krvi pa za pe?enje u pe?nici fileti su bolji.
Posljednja izmjena ÄŚetvrtak, 28 Travnja 2011 21:39
Opširnije...
 
Baklava PDF Ispis
(24 ocjena, prosjek: 4.25 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 24 SijeÄŤnja 2010 21:46
    Ta stara slastica navodno potje?e iz Armenije, do naših krajeva je došla preko Bizanta i  Osmanskog carstva. Vjerovatno  su i stari Dubrov?ani znali kako se pravi dobra baklava jer su bili u izravnoj vezi sa tom kulturom i gastronomijom.
    Baklavu i sli?ne kola?e isto?nih kultura koji se prave od velike koli?ine cukara, oraha, masla, suhih kora, sezama, i sl. probao sam u Sarajevu i svi su sjajni,  ima ih jako puno i svaki je poseban na svoj na?in, ipak baklava je kraljica.
    Baklava se pravi na stotine na?ina od Turske, Gr?ke, Bosne i cijelog svijeta, a ja ?u vam sad napisati jedan recept koji ide sa jogurtom.
  Zašto sa jogurtom ? Baklave koje sam jeo u Bosni su izvanredne ali za moj ukus su malo preslatke i  «teške» za nas koji nismo naviknuli na takvu kuhinju, ova baklava daje više svježine i meni se više svi?a.

 

Posljednja izmjena Srijeda, 29 Prosinca 2010 16:10
Opširnije...
 
Selja?ka juha PDF Ispis
(27 ocjena, prosjek: 4.00 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
ÄŚetvrtak, 24 Prosinca 2009 00:07

    Ova se juha pravi na selu od onoga što se u tom momentu ima, a to je obi?no suho meso, pasta, patate, ulje i sl. bez nekog velikog filozofiranja najbolje u bronzinu na vatri. Možda i ne izgleda kao neki naro?iti specijalitet ali to njoj i nije cilj, to je jedna jednostavna teža?ka juha koja se meni svi?a zbog tog posebnog mirisa i okusa koji se može još osjetiti samo na selu.

Posljednja izmjena Utorak, 19 SijeÄŤnja 2010 01:57
Opširnije...
 
Prikle PDF Ispis
(23 ocjena, prosjek: 4.22 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 22 Prosinca 2009 16:13
   Prikle, ili kako Spli?ani kažu fritule, su tradicionalna slastica naših krajeva i prave se obi?no za Badnji dan. Dubrova?kim kolendarima, iz svog iskustva znam, nema ništa draže od tople prikle i kupice hladne rakije. Da biste se pripremili za raspjevane kolendare evo jedan tradicionalni recept dubrova?kih prikala.
Posljednja izmjena Petak, 16 Srpnja 2010 07:14
Opširnije...
 
PDF Ispis
(43 ocjena, prosjek: 4.37 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 25 Studenog 2009 01:15
Od pamtivijeka, za festu Svetog Vlaha, svojta iz svih krajeva dolazi kod svojih na koji dan da bi se poklonili svome zaštitniku, a usput da malo vide i osjete vje?ni Grad. Normalno, svatko se želio pokazati kao dobar doma?in, ali prije nije vladalo veliko blagostanje tako da se moralo od malo mesa napraviti dobar objed za svih.
Posljednja izmjena Utorak, 06 OĹľujka 2012 20:59
Opširnije...
 
<< PoÄŤetak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL