Po?etna Gastro kutak
Gastro kutak
PDF Ispis
(38 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 01 Rujna 2009 15:53

Prsti?i na buzaru:

    Prsti?i (prstaci) ta najcjenjenija školjka u Jadranskom moru zakonom je zašti?ena i zabranjen joj je izlov zbog uništavanja kamenite obale i ugrožavanja cijelog eko sustava.

    Prsti?u do konzumne veli?ine (7-8 cm) treba i do 60 godina dubljenja vapnenca, a kako ih je teško vadit i kako su gastro specijalitet jako su tražena i skupa roba na ilegalnom tržištu.

Posljednja izmjena Subota, 12 Studenog 2011 22:47
Opširnije...
 
PDF Ispis
(37 ocjena, prosjek: 4.43 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 23 Kolovoza 2009 10:59
    Smokva je prava mediteranska biljka i nepravedno je zapostavljena od strane vinove loze i maslina. Smokva raste u škrtoj zemlji i ne traži previše brige i pažnje, svojim dugim korijenima crpi vodu duboku u zemlji i  kaže se kako smokva raste kod nas, a crpi vodu u susjeda.
    Smokva je najspominjanija biljka u Bibliji, a i sve stare civilizacije i narodi smokvu su smatrali svetim drvetom i hraniteljicom.
Posljednja izmjena Srijeda, 26 Listopada 2011 22:09
Opširnije...
 
Liker od nespola PDF Ispis
(30 ocjena, prosjek: 4.50 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 14 Lipnja 2009 16:48

liker od nespola   

   Za pripremu ovog starog dubrova?kog likera potrebne su nam doma?e zrele nespole. Nespole kupimo ili se uvalimo kome u ?ardin Smile.
    Nespole (1kg) zarežemo noži?em na pet-šest mjesta i stavimo ih u jednu staklenu teglu, pospemo ih 1 kg cukara, poklopimo teglu i stavimo ih u vrt na sunce da stoje 35-40 dana. Promiješamo ih svako pet dana da se cukar rastopi.
U to vrijeme nabavimo dobru doma?u rakiju lozu i nakon 40 dana ulijemo litru rakije u teglu i poklopimo da stoji još 5 dana na suncu, nakon toga ovaj božanstveni liker je gotov.
Posljednja izmjena Petak, 24 Lipnja 2011 11:20
Opširnije...
 
PDF Ispis
(32 ocjena, prosjek: 4.28 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Subota, 30 Svibnja 2009 00:15
Dobar tek želi vam Nikola! Bakalar je riba Sjevernog mora i ima veliku gospodarsku i kulinarsku vrijednost. Bakalar se sprema na stotine na?ina, i jako je zastupljen u prehrani mnogih zemalja svijeta.
Hrvati poslovi?no i nisu baš nešto zainteresirani za konzumaciju ribe i pri dnu smo ljestvice potrošnje ribe po glavi stanovnika, kod nas se naj?eš?e ?uje "nema ptice do prasice, najbolja je riba kad meke?e i sl."

Evo jedan recept za bakalar otac mi ga je donio kad je navegavo:

Posljednja izmjena Srijeda, 27 OĹľujka 2013 12:46
Opširnije...
 
PDF Ispis
(71 ocjena, prosjek: 4.34 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 11 Svibnja 2009 13:35
pile?i rižot Priprema rizota izgleda dosta jednostavna, ona ustvari i jest, samo što rizot zahtjeva da se pri kuhanju stalno stoji uz te?u i da ga se asisti. Rizot treba stalno pomalo miješat i dolijevat u njega temeljac (juha) ili vodu, jer rizi traže dosta teku?ine pri kuhanju.
Neki ljudi kuhaju odvojeno to?, a odvojeno rizi pa kasnije sve pomiješaju i dobiju rizot, to nije pravi rizot jer se tako gubi dosta sastojaka koje rizi puštaju pri kuhanju (škrob, sluz) i rizot nikad ne?e biti lijepo kremast i gust kad se kuha na pravi na?in.
Posljednja izmjena Petak, 30 Prosinca 2011 14:32
Opširnije...
 
<< PoÄŤetak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL