Početna Gastro kutak
Gastro kutak
Kuke i Šparoge PDF Ispis
(27 ocjena, prosjek: 4.26 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 21 Travnja 2009 08:54
    Proljeće je i vrijeme je za poć u prirodu u kuke i šparoge. Sa proljetnim kišama po livadama i dalmatinskim kamenjarima bude se i proviruju kuke i šparoge, iako jako slične kuke i šparoge su dvije sasvim različite biljne vrste, šparoge (Asparagus officinalis) su dosta cjenjenije kao gastro poslastica, ali ni kuke (Tamus communis) iako malo gorče nisu za podcijenit.
    Kuka je samonikla biljka penjačica koja je odlična za jesti kada se ubere  početkom sezone rasta, u jesen ona pravi crvene plodove kao sitno grožđe koje je otrovno.
Posljednja izmjena Četvrtak, 13 Listopada 2011 20:24
Opširnije...
 
Domaće kobasice PDF Ispis
(80 ocjena, prosjek: 4.19 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 30 Ožujka 2009 20:54
    Vrijeme kolinja je iza nas, pršuti se još uvijek suše i dozrijevaju, kobasice i pancete su gotove, čvarci su se pojeli, tko zna hoće li u budućnosti biti ovog narodnog običaja nad kojim se neke udruge zgražaju kad uđemo u EU, ali narednih par godina sigurno hoće zato bježite svinje stiže još koje kolinje.
    Od mnogobrojnih tradicionalnih kolinskih jela koja se prave po seoskim dvorištima uz pokoju rakijicu domaće kobasice su jedne od najpoznatijih.
Posljednja izmjena Subota, 04 Travnja 2009 13:00
Opširnije...
 
Orancini, kuhanje šećera PDF Ispis
(38 ocjena, prosjek: 4.21 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 15 Ožujka 2009 19:22
    Orancini ili arancini su prirodna,  zdravija i mislim ukusnija zamjena za moderne  bombone i grickalice, ne baš tako davno dok nije bilo šarene ponude slatkiša svih oblika i okusa orancini su bili zastupljeniji na našim trpezama. Orancini se prave od kora naranača tzv. «Washingtonki», naranče bi trebale po mogućnosti biti domaće ne prskane raznim pesticidima i herbicidima.
Posljednja izmjena Petak, 20 Ožujka 2009 01:27
Opširnije...
 
Zelena menestra PDF Ispis
(83 ocjena, prosjek: 4.18 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 04 Veljače 2009 23:59
    Menestra je tradicionalno jelo našeg kraja i od davnina se kuha u svim domaćinstvima od Dubrovačkog primorja pa sve do Konavala. Zelena menestra se spravlja obično zimi, za Božić i ostalim blagdanima kada se okupi cijela familija. Za spravit menestru treba nam veliki lonac u kojoj ćemo kuhati kupus, patate i suho meso.
    Kupus treba biti domaći zeleni, najbolji je primorski kojega je malo prošao led, ali svatko svoga konja hvali. Kupus i suho meso za ovu menestru je iz Ošljeg, od moje svojte.
Posljednja izmjena Petak, 17 Prosinca 2010 10:32
Opširnije...
 
Kamenice PDF Ispis
(85 ocjena, prosjek: 4.18 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Četvrtak, 29 Siječnja 2009 09:52
     Kamenica je pravi biser gastro ponude našeg kraja, oduvijek je bila poznata širom svijeta po svojoj kvaliteti i vrhunskom okusu. Mnogi su se carevi i kraljevi u prošlosti gostili njima, danas pravi znalci iz svih krajeva dolaze u Ston samo radi njih.
Kamenice se uzgaju u Bistrini u Malostonskom zaljevu čije je more iznimno čisto, nulte kakvoće te daje tako dobre i kvalitetne školjke.
Posljednja izmjena Utorak, 05 Siječnja 2010 22:30
Opširnije...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL