Po?etna Gastro kutak
Gastro kutak
Suhe smokve PDF Ispis
(61 ocjena, prosjek: 3.82 od 5)
Gastro kutak
Autor rg   
Srijeda, 07 SijeÄŤnja 2009 21:02

 

 

Suhe smokve su u prošlosti bile važne za prehranu ljudi dok su danas uglavnom slatkiš. Smokva je jako zahvalno stablo, jer joj ne treba ništa nego ostri? malo grane u prvom mjesecu i ra?at ?e ko luda cijelo ljeto bez imalo brige.
Osušit smokvu kako treba nije lako i tu treba imat iskustva i znat kako odabrat sortu, ocijenit je li smokva dovoljno zrela i na kraju ocijenit je li dovoljno suha.

Posljednja izmjena Srijeda, 21 SijeÄŤnja 2009 23:15
Opširnije...
 
Dubrova?ka rozata PDF Ispis
(62 ocjena, prosjek: 4.26 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 05 SijeÄŤnja 2009 20:46

 

 

Rozata ili kako je još u Dalmaciji zovu rožata je stara tradicionalna dubrova?ka slastica koja se pravi jednostavno, ali jednostavno je najbolje.
U jednu posudu izbatimo šest cijelih jaja (najbolje bi bilo doma?ih) sa šest velikih ožica cukara, dodamo ˝ litre mlijeka i još malo izbatimo mikserom.
U te?i u kojoj ?emo kuhati rozatu napravimo krokanat (karamel) od šest ožica cukara.

Posljednja izmjena Nedjelja, 23 Listopada 2011 13:01
Opširnije...
 
Sarme PDF Ispis
(54 ocjena, prosjek: 3.96 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 04 SijeÄŤnja 2009 00:58

 

 

"Sarma jelo pravo sarma, ništa bolje sarma". Tako nam pjeva Hladno pivo.
Teško je zamisliti blagdansku trpezu bez sarma, a sarme se kuhaju u velikoj te?i tako da se mogu jesti više dana, dobro je poznato što više stoje u frižideru pa se podgrijavaju sve su bolje.
Nakon lude novogodišnje no?i lagano kiselkaste sarme su najbolji izbor jela za objed.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 28 OĹľujka 2011 12:52
Opširnije...
 
Kontonjata PDF Ispis
(89 ocjena, prosjek: 4.19 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 22 Prosinca 2008 00:15

 

Kontonjata stara dubrova?ka slastica, pravi se od dunja ili kako mi kažemo markatunja. Kontonjata se pravi kad je vrijeme dunja, na jesen. Dunje se prvo malo obare u vreloj vodi koji minut, isije?u se na komade i izvade im se pice, zgnje?e se kao kad pravimo pire, da dobijemo lijepu meku smjesu. U kontonajtu ide koliko kila dunja toliko i cukara.
Pire od dunja stavimo u jednu veliku te?u i polako miješamo na vatri, dodajemo cukar rekli smo koliko i dunja.

Posljednja izmjena Utorak, 06 OĹľujka 2012 22:24
Opširnije...
 
Konzerviranje zelenih maslina PDF Ispis
(128 ocjena, prosjek: 4.10 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 15 Prosinca 2008 12:21

 

Odgor?avanje zelenih maslina

Interesiralo me uvijek kako spraviti zelene masline da budu kao one konzervirane u salamuri iz butige, ?vrste, cijele, slane i trajne. Obi?no ljudi zelene masline natuku pa ih kišaju u vodi više dana da izgube gor?inu, kasnije ih zapare sa mora?em da dobiju aromu. Tako spravljene masline su odli?ne, ali ne mogu dugo stajati i moraju se brzo pojest jer propadnu u vodi.
Prije dvije godine sam se malo više zainteresirao kako odgor?iti i konzervirati zelene masline i došao do dva zanimljiva na?ina.
Prvi na?in je starinski, a radi se na na?in da za otprilike 10 kila maslina nam treba otprilike 6 kila pepela i 3 kila ugašenog vapna (klaka).

Posljednja izmjena ÄŚetvrtak, 01 Studenog 2012 11:31
Opširnije...
 
<< PoÄŤetak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL