Početna Gastro kutak
Gastro kutak
Suhe smokve PDF Ispis
(60 ocjena, prosjek: 3.80 od 5)
Gastro kutak
Autor rg   
Srijeda, 07 Siječnja 2009 21:02

 

 

Suhe smokve su u prošlosti bile važne za prehranu ljudi dok su danas uglavnom slatkiš. Smokva je jako zahvalno stablo, jer joj ne treba ništa nego ostrić malo grane u prvom mjesecu i rađat će ko luda cijelo ljeto bez imalo brige.
Osušit smokvu kako treba nije lako i tu treba imat iskustva i znat kako odabrat sortu, ocijenit je li smokva dovoljno zrela i na kraju ocijenit je li dovoljno suha.

Posljednja izmjena Srijeda, 21 Siječnja 2009 23:15
Opširnije...
 
Dubrovačka rozata PDF Ispis
(62 ocjena, prosjek: 4.26 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 05 Siječnja 2009 20:46

 

 

Rozata ili kako je još u Dalmaciji zovu rožata je stara tradicionalna dubrovačka slastica koja se pravi jednostavno, ali jednostavno je najbolje.
U jednu posudu izbatimo šest cijelih jaja (najbolje bi bilo domaćih) sa šest velikih ožica cukara, dodamo ½ litre mlijeka i još malo izbatimo mikserom.
U teči u kojoj ćemo kuhati rozatu napravimo krokanat (karamel) od šest ožica cukara.

Posljednja izmjena Nedjelja, 23 Listopada 2011 13:01
Opširnije...
 
Sarme PDF Ispis
(54 ocjena, prosjek: 3.96 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 04 Siječnja 2009 00:58

 

 

"Sarma jelo pravo sarma, ništa bolje sarma". Tako nam pjeva Hladno pivo.
Teško je zamisliti blagdansku trpezu bez sarma, a sarme se kuhaju u velikoj teči tako da se mogu jesti više dana, dobro je poznato što više stoje u frižideru pa se podgrijavaju sve su bolje.
Nakon lude novogodišnje noći lagano kiselkaste sarme su najbolji izbor jela za objed.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 28 Ožujka 2011 12:52
Opširnije...
 
Kontonjata PDF Ispis
(89 ocjena, prosjek: 4.19 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 22 Prosinca 2008 00:15

 

Kontonjata stara dubrovačka slastica, pravi se od dunja ili kako mi kažemo markatunja. Kontonjata se pravi kad je vrijeme dunja, na jesen. Dunje se prvo malo obare u vreloj vodi koji minut, isiječu se na komade i izvade im se pice, zgnječe se kao kad pravimo pire, da dobijemo lijepu meku smjesu. U kontonajtu ide koliko kila dunja toliko i cukara.
Pire od dunja stavimo u jednu veliku teću i polako miješamo na vatri, dodajemo cukar rekli smo koliko i dunja.

Posljednja izmjena Utorak, 06 Ožujka 2012 22:24
Opširnije...
 
Konzerviranje zelenih maslina PDF Ispis
(128 ocjena, prosjek: 4.10 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 15 Prosinca 2008 12:21

 

Odgorčavanje zelenih maslina

Interesiralo me uvijek kako spraviti zelene masline da budu kao one konzervirane u salamuri iz butige, čvrste, cijele, slane i trajne. Obično ljudi zelene masline natuku pa ih kišaju u vodi više dana da izgube gorčinu, kasnije ih zapare sa moračem da dobiju aromu. Tako spravljene masline su odlične, ali ne mogu dugo stajati i moraju se brzo pojest jer propadnu u vodi.
Prije dvije godine sam se malo više zainteresirao kako odgorčiti i konzervirati zelene masline i došao do dva zanimljiva načina.
Prvi način je starinski, a radi se na način da za otprilike 10 kila maslina nam treba otprilike 6 kila pepela i 3 kila ugašenog vapna (klaka).

Posljednja izmjena Četvrtak, 01 Studenog 2012 11:31
Opširnije...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL