Početna Gastro kutak Janjetina ispod peke
Janjetina ispod peke PDF Ispis
(67 ocjena, prosjek: 3.82 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Petak, 05 Prosinca 2008 17:57

 

     Janjetina ispod saća je staro tradicionalno jelo.
Za pripremit janjetinu ispod saća treba prvo poć na « Siđ » u Slano i kupit dovoljno velik sać (čelična kupola) i odgovarajući prsten koji drži žeravu da ne sklizne sa saća.
    Najvažnije je naravno dobro i kvalitetno meso, najbolje je domaća janjetina koju baš nije lako naći, ali treba se potrudit i kupiti pravu janjetinu sa sela. Osim janjetine izvanredna je i kozletina koja ima poseban okus, može se stavit i teletina ili kombinacija više vrsta mesa. Za 4 osobe potrebno je otprilike kilo i po janjetine, naravno može i više i otprilike toliko i patata.

    Komadi mesa mogu biti razni kao npr. od plećke, buta, prsa, rebara. Najbolje je izmiješat, pa tko što voli.
Meso se posoli, malo popapri i stavi u rostjeru. Rostjera za pečenje treba biti malo dublja jer meso pušta sok i tekućinu tjekom pečenja. Sa mesom se stave i patate oguljene i izrezane na veće komade koje pospemo malo vegetom, doda se ožica svinjske masti i malo se polije sa maslinovim uljem. Sa mesom i patatama se stavi i glavica- dvije luka, onako na velike komade. Sve skupa se polije se malo bijelog vina i stavi se grančica ružmarina, dva-tri lista kadulje, list lovorike i malo papra u zrnu. Mediteransko bilje je po želji jer netko ne voli tu aromu, meni je draga.
    Za pripremu mesa ispod sača potrebno je naložit dobru vatru i pripremit dosta žara.
Žar se razgrne i rostjera se stavi na popret, pokrije se sa saćem i onda se žar i pepeo nabace okolo saća i po njemu, ne baš previše po njemu, jer može meso izgorit, treba malo prakse za ocijenit jačinu i količinu žara.
Meso se peče otprilike dvije ure, nakon uru se otklopi i provjeri, može se još malo polit vinom.
Peče se dok meso ne dobije lijepu rumenu boju.  

Do sljedećeg recepta,

Nikola

Posljednja izmjena Srijeda, 26 Listopada 2011 22:04
 

Komentari

avatar goran
+2
 
 
jak si na rijecima, ajde lijepo ovo pripremi pa nas pozovi da mi vidimo znas li sto govoris
avatar POP
0
 
 
Svaka... lolo. Kad će recept za sarme? One za mamurluk.
avatar Divo
-1
 
 
"Najbolje je izmiješat, pa tko što voli."
-Nemoj Vojko popija si, nemoj Vojko to me boooliiiii!!!!
avatar b/a
+1
 
 
i ovako na slici mi skoro miriše.
avatar lešo lokarda
0
 
 
odlično, ovo je najbolje
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo