Početna Gastro kutak Kijerna i škrpina u luku
Kijerna i škrpina u luku PDF Ispis
(28 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Petak, 24 Prosinca 2010 10:22
kijerna
izvor: zastitamora.org
    Ovo je jedan odličan ribarski recept za Badnji dan: kako spraviti kijernu ili škrpinu, zavisi koju ribu imamo na stolu.
    Riba se na ovaj način lagano šufiga u dosta luka (koliko i ribe) i dosta maslinovog ulja u svome soku, a na kraju dobijemo slatkasti ribarski specijalitet od kojeg se lijepe prsti kad se jede.
    Bit će nam potrebno 1 kg  kijerne ili škrpine, 0,9- 1 kg  luka, sol, papar,  1-2 dcl bijelog vina, 2-3 dcl maslinovo ulje, malo petrusina i 1-2 dcl vode.
    Luk očistimo i isjeckamo ga na tanke listiće (nikako na kockice) te ga stavimo u teču sa maslinovim uljem da se zažuti.
    Luk lagano miješamo i kad dobije zlatnu boju u njega stavimo posoljenu ribu,  bijelo vino i vodu.
    Smanjimo vatru  te poklopimo teču da se riba lagano u pari i svome soku kuha jedno pola sata.
    Teča bi trebala biti kvalitetnijeg dna ali isto treba paziti da je vatra lagana da luk ne zagori.  
    Ribu povremeno provrtimo sa tečom i nakon pola sata dodamo malo isjeckanog petrusina i mljevenog papra, poklopimo i kuhamo još 30 –ak minuta. Pred kraj možemo otklopiti ribu da ishlapi višak tekućine.
    Ribu serviramo sa lukom i toćem, kao prilog mogu ići lešo patate.
    Probajte ovaj ribarski specijalitet i dobar vam tek.  


Nazdravlje vam Badnjak,
            Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

Posljednja izmjena Nedjelja, 23 Siječnja 2011 20:10
 

Komentari

avatar Hrvoje
+3
 
 
Kako uz kilu ribe ide kila luka? Da nisi malo pretjero?
avatar Bile
-1
 
 
nisam, tako ide recept
avatar dbk
+2
 
 
pa jel se osjeti okus ribe od tolko luka. Meni para da mozes i cipelu tu skuhat jer ce ionako sve imat okus luka
avatar dbk
+1
 
 
pa jel se osjeti okus ribe od tolko luka. Meni para da mozes i cipelu tu skuhat jer ce ionako sve imat okus luka
avatar Bile
0
 
 
ma uopće nema okus luka, provajte napravit kako piše pa čete vidit
avatar marole
0
 
 
Ja vjerujem Bile da to tako ide, ali mislim da je grehota stavit kijernu s lukom. Ipak je za gradele. Mislim da je ovo puno bolje sa škrpinom. By the way kad smo kod kijerne, gledao sam jedan nevjerojatan dokumentarac u kojemu kijerna i murina love zajedno po škripovima. Murina lovi unutar škripova, ako riba pobjegne, kijerna je izjede, a ako riba pobjegne kijerni i uđe u škrip, tu je murina.
avatar b/a
0
 
 
mislim da je ova rasprava o količini luka već jednom bila. ništa, morat ćeš bile razuvjerit nevjerne tome
avatar leso lokarda
+1
 
 
Ovaj recept bi se trebo zvat luk s kijernom i skrpinom
avatar stephan
0
 
 
autor očigledno prepisuje recepte sa neta i u njima promijeni samo količinu luka
avatar DK
+1
 
 
Svaki kuhar ima neki svoj potpis
avatar Debeli Kaka
+1
 
 
Sveima bolji ukus uz luk
avatar Hrvoje
0
 
 
Kad ce Mile tvoj recept kad si u 5 ujutro doma naso jednu fetu prsuta i isjeckane 2 glavice luka pa si slozio sendvic
avatar ahm
0
 
 
je li recept proporcionalno raste? npr ako očekujemo više ljudi na objedu i oćemo spravit 3 kila ribe, je li onda treba i 3 kila luka?
avatar Bile
+2
 
 
ja sam stavio 1kg luka u kori, kad se oguli možemo reči da ga ima 0,8 kg.
to znači da količinu ribe množimo sa koeficijentom 0,8 i dobijemo količinu luka potrebnu za ovaj fantastičan recept
znači jednažba za uspjeh glasi, ako je luk nepoznanica
riba x 0,8 = luk
ako je riba nepoznanica onda ide ova ovako:
riba =luk / 0,8
i nema fala :)
avatar dbk
+2
 
 
E, ova druga formula mi je trebala! Koliko sam puta doma vidio da imam dvije i po kile luka i onda sam se pito kolko ribe da uzmem na peskariji :)
avatar Divo
0
 
 
Nidjo Kralju!!!!
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo