Početna Gastro kutak Poriluk varivo s pancetom
Poriluk varivo s pancetom PDF Ispis
(21 ocjena, prosjek: 4.67 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 12 Listopada 2011 12:43

 

Poriluk ili kako se ovdje zove por je vrsta luka koja je ukusna i zdrava namirnica. Volim je spravljat  kao varivo iako se može pravit na druge razne načine i koristiti sirova u raznim salatama. Por je jako zdrav, bogat vitaminom c i jako je dobar za probavu.  Meni je ovaj recept jako ukusan te ga svakako probajte.

 

 

Potrebno je :
1 kg pora
3-4 pice česna
10-15 dkg dimljene pancete, kožice pršuta
goveđa kocka ili goveđi temeljac
voda, brašno, sol, papar, maslinovo ulje
rizi ( riža)

 

Por operemo u hladnoj vodi i isiječemo na komade 3-4 cm (ukoso) bijeli dio i lišće.
Isječeni por stavimo kuhat u posoljenu vodu kad provri jedno 15-ak minuta, kad je por skuhan por  stavimo u jednu posudu, a vodu u drugu. Voda od kuhanog pora je jako važna te je trebamo ostaviti da je dolijevamo u kuhanju.

U teći na maslinovom ulju zažutimo sjeckani česan, kad česan zamiriše dodamo veliku ožicu brašna, miješamo i puštamo da se napravi zaprška, dodamo isjeckanu pancetu kad panceta zamiriše dodavamo kuhani por i pola vode od pora. Zatim ubacimo jednu goveđu kocku, mljevenog papar, malo soli, ako imamo kožice pršuta ili komadić suhog mesa.

U drugoj teći skuhamo dvije-tri šake rizi na pola, rizi ocijedimo i dodamo ih u teću sa porom i mesom.
Por sa rizima kuhamo još jedno 15-ak minuta i povremeno miješamo, ako fali vode dodamo vodu od kuhanja pora. Por na kraju treba biti malo gušći.   
Probajte ovo izvrsno i jako zdravo jelo.



Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

Posljednja izmjena Subota, 05 Studenog 2011 22:28
 

Komentari

avatar dbk
0
 
 
Opet recept sa lukom. Jeli možda autor u Divljoj ligi igra za onu ekipu Lukovica ?
avatar Bile
+1
 
 
nema bez luka života
avatar leso lokarda
+1
 
 
Autor je krivo napisao naslov teksta. Pravilno je "poriLUK varivo sa pancetom"
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo