Početna Gastro kutak Sarme
Sarme PDF Ispis
(54 ocjena, prosjek: 3.96 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 04 Siječnja 2009 00:58

 

 

"Sarma jelo pravo sarma, ništa bolje sarma". Tako nam pjeva Hladno pivo.
Teško je zamisliti blagdansku trpezu bez sarma, a sarme se kuhaju u velikoj teči tako da se mogu jesti više dana, dobro je poznato što više stoje u frižideru pa se podgrijavaju sve su bolje.
Nakon lude novogodišnje noći lagano kiselkaste sarme su najbolji izbor jela za objed.

Za sarme na slici će nam trebati otprilike 1,5 kg mljevenog mesa (najbolje od plećke), i to ¾ govedine i ¼ svinjetine.
Na ulju zažutimo 3-4 glavice luka na kockice, dok ne dobije lagano zlatnu boju, skinemo luk sa vatre i dodamo meso. U smjesu dodamo jednu kikaru rizi, rizi trebaju biti za domaća jela, tj. one koje se lako kuhaju, dodamo jos sol, papar, veliku ožicu vegete, malo petrusina i malo pancete nasjeckane na kockice i jedno jaje, sve skupa izmješamo.
Prelazimo na motanje sarma.
Za sarme nam treba glavati kiseli kupus, najbolji bi bio domaće kiseljen iz kace, ali ako nemate domaćeg, kupi se u butizi glavati kiseli kupus i sitno isjeckani.
Kupovni kupus treba prvo provreti dva-tri minuta i sprat ga u hladnoj vodi, jer bi inače sarme bile jako kisele, to sa domaćim nije slučaj.
Sa lista kupusa nožem se skine zadebljeni dio tako da se srame mogu lakše motati.
U sarme ne ide previše mesa i ne smiju se prejako motati jer će biti tvde kad se skuhaju. Gotove sarme slažemo u veliku teču u koju smo na dno stavili isjeckanog kiselog kupusa, a između sarma slažemo komade suhih svinjskih rebaraca, može i koji komadić suhih domaćih kobasica, sve pospemo sa sitno sjeckanim kupusom. U drugu teču na vrelom ulju zažutimo dvije ožice brašna, dodamo ožicu vegete,malo papra, pola litre pasiranih pomadora (iz tetrapaka), ožicu cukara i nadolijemo litru i po vode.
Kad toć provri zalijemo ga po složenim sarmama, sarme moraju biti pokrivene. Ako fali toća dodamo vode.
Sarme se kuhaju na laganoj vatri oko dva i po sata, povremeno se protresu tečom, ne mješaju se. Kad se sarme malo ohlade spremne su za jelo, serviramo ih uz pire ili lešo patate.



 Do sljedećeg recepta,
Nikola


You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video
Od sve mi je hrane najdraža sarma
Sva ostala klopa joj nije do boka
Miješano meso smota se lijepo
U listove zelja, da vidiš veselja

Sarma je prava poslije par dana
Kad mast onu krutu gledaš na vrhu
Curi niz bradu juhica fina
Odbaciš pribor, ždereš kao svinja

Po cijeli dan žena me grdi
Da samo jedem, spavam i prdim
Za one stvari, tako joj drage
Ja više nemam niti volje niti snage

Meni se iskreno više i ne da
Znojiti na njoj dok ona drijema
I baš me briga što kuja melje
Čim ona ode, ja vadim zelje

Sarma, nešto kao sarma
Sarma, jelo pravo sarma
U zoni sumraka sarme nema
Posljednja izmjena Ponedjeljak, 28 Ožujka 2011 12:52
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
meni je bolje s sarmama stavit kaštradinu.
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo