Dubrovačka rozata Ispis
(62 ocjena, prosjek: 4.26 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 05 Siječnja 2009 20:46

 

 

Rozata ili kako je još u Dalmaciji zovu rožata je stara tradicionalna dubrovačka slastica koja se pravi jednostavno, ali jednostavno je najbolje.
U jednu posudu izbatimo šest cijelih jaja (najbolje bi bilo domaćih) sa šest velikih ožica cukara, dodamo ½ litre mlijeka i još malo izbatimo mikserom.
U teči u kojoj ćemo kuhati rozatu napravimo krokanat (karamel) od šest ožica cukara.

Kad se krokanat ohladi i stisne u teču ulijemo smjesu od jaja, cukara i mlijeka, te tu teču stavimo na drugu veliku teču sa vrelom vodom da dodiriva vodu u njoj, tako da dobijemo kao "banja mariju". Rozatu tako kuhamo na laganoj vatri otprilike dva i po sata dok ne postane trvda kao sir. Rozata se stiska polako od kraja prema sredini.
Kad se ohladi prevrnemo je na veliki pjat.
Rozata koju jedemo po hotelima i restoranima je obično pečena u pećnici, takav postupak je dosta kraći, ali tako spremljena ima dosta mjehurića zraka. Prava rozata je kompaktna.
Netko u rozatu stavlja koricu limuna, rum i neke arome ali to samo pokvari okus prave domaće rozate. Serviramo je hladnu uz neki domaći liker ili prošek.

Do sljedećeg recepta,
Nikola
Posljednja izmjena Nedjelja, 23 Listopada 2011 13:01
 

Komentari

avatar b/a
+1
 
 
rozata mi jedna od najboljih slastica. ako ne i najbolja.
avatar Hrvoje
0
 
 
Već te vidim s kuhačom za špaherom
avatar b/a
0
 
 
predugo mi je 2 i po sata pravit kolač. za sada sam dosego razinu tiramisua. on se izbati za 15tak minuta i prilično je ukusan.
avatar lešo lokarda
0
 
 
Gastro stručnjak se iskazuje u umijeću spravljanja autohtonih slastica... A i priprema sve bolje i bolje kolačiće!
Kad će nešto s orasima i čokoladom?
avatar rg
0
 
 
na redu je slijedeće sedmice moj prvijenac: suhe smokva, a iza ovisi o Nikolinoj inspiraciji, ja osobno navijam za punjene paprike:
poviše teće leti muha,
gleda što se u teći kuha,
punjene paprike, punjene paprike,
punjene paprike, punjene paprike ...
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo