Početna Gastro kutak Punjene lignje
Punjene lignje PDF Ispis
(46 ocjena, prosjek: 4.48 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Četvrtak, 09 Veljače 2012 18:27

Početkom jeseni počinje sezona ribolova na lignje ili kako ih ovdje zovemo olignje. Tada se kupuju novi peškafondi i deve i kreće lova na jednu od najboljih morskih delicija. Olignji se najčešće love ponoći do kraja zime i to s kraja ili iz barke, osobito dobro grizu u sumrak i u zoru.

S kraja se love na način da se deva (varalica) baca štapom ili rukom 20-ak metara od obale i pušta se da potone nekih 3-4 metra ( zavisi o dubini dna gdje ribate) i lagano se poteže prema kraju. Obično se na ovakav način lovi sa mula u uvalama ili na mjestima gdje ima svijetla i gdje se olignji skupljaju.

Iz barke se lovi na način da se par deva vežu kao bulentin, spuštaju se na dubine od 20 do 50 metara i onda se skosaju po dnu, kad ih nađete vaši su.

Olignji su glavonošci i ovi naši iz Jadranskog mora iznimne su kvalitete i ukusa. Za razliku od olignja njihov rođak totanj nije uopće tako kvalitetan, ima okus po divljači i meni se nimalo ne sviđa.

Dosta je lako uočit razliku između olignja i totnja, oliganj ima leđne peraje koje se pružaju preko 2/3 tijela, a totanj ima na kraju repa kao manju srcoliku peraju.

Totanj također ima dosta jače krakove i veću glavu i ima malo tamniju kafenkastu boju. Dva lovna kraka su mu kratka, dok su u olignja duga kao pola tijela.

 

Prigani olignji:

 

Kad se vratimo sa ribanja sa uhvaćenim kojim olignjom najbolje ga je odmah onako freškog i prozirnog isprigati u prosuji na malo maslinovog ulja.

Tako freške olignje nije potrebno uopće čistiti ali ja ih samo malo otvorim pri dnu i skinem im samo malo iznutrice, crnilo i sve ostalo ostaje. Skinete im i oči (da ne prsnu u vrelom ulju) i kratko ih poprigamo na jakoj vatri sa obje strane tako da dobiju laganu zlatnu boju, a da unutra ostanu polu gotovi.

To je jako važno kod ovog načina spravljanja, oliganj mora ostati polu prigan i tako imaju nevjerovatan okus. Malo ih poškropimo sa limunom i maslinovim uljem, kad ih režemo crnilo se prolije i to daje još ljepšu aromu, sve u svemu ovakav oliganj je pravi okus mora.

Važno je da se oliganj soli kad se ispriga jer tako ostaje mekši.

Možemo ih skroz očistiti i izrezati na tanke 1 cm kolutiće ili prutiće pa ih uvaljamo u brašno i prigano ih u vrelom ulju. Pri priganju treba paziti jer olignji pucaju pa vas vrelo ulje lako može ispeći. Ovako spravljeni su također odlični i imaju neki odlični slatki okus.

 

Punjeni olignji:

 

potrebno nam je :

70 dkg oliganja

3-4 pice česna

2 vel. ožice isjeckanog petrusina

sol, papar

1 dcl. maslinovog ulja, 1 dcl. bijelog vina

2 šake prezle (krušne mrvice)

 

Olignjima skinemo glavu i iznutrice, te ih očistimo i operemo.

Očišćene glave i krakove sitno isjeckamo i stavimo ih u jednu posudu, dodamo isjeckani česan, petrusin, prezlu, maslinovo ulje, sol, papar i vino i sve dobro izmiješamo.

Sa tom smjesom punimo olignje ne baš da ih prenabijemo da ne puknu pri pečenju i tako napunjene vrh im zatvorimo čačkalicom. Ako vam ostane smjese od nje napravite kuglu i stavite je peć kraj oliganja i ona će bit odlična.

Olignje stavljamo u posudu za peć sa patatama koje posolimo, dolijemo malo maslinovog ulja i dec bijelog vina, sve skupa poklopimo ili pokrijemo aluminijskom folijom koju malo izbušimo nožem i stavimo u peć na 180 stupnjeva da se peče jedan sat.

Zatim pogledamo jeli gotovo, otklopimo i pečemo na 200-220 stupnjeva oko 15-ak min. da oligni dobiju lijepu zapečenu boju. Uživajte u ovom specijalitetu i lovite olignje.

 

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 22 Listopada 2012 16:58
 

Komentari

avatar dbk
+1
 
 
Bože!
avatar marole
0
 
 
može li se ovako polu isprigati i s kupovnim, kalifornijskim lignjama?
avatar Bile
+1
 
 
nebi to išlo, samo naše freške
avatar Božinovski
0
 
 
presisao si mi skuru buru ovime... samo mi sline cure, vrhunski!
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo