Po?etna Gastro kutak Punjene lignje
Punjene lignje PDF Ispis
(46 ocjena, prosjek: 4.48 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
ÄŚetvrtak, 09 VeljaÄŤe 2012 18:27

Po?etkom jeseni po?inje sezona ribolova na lignje ili kako ih ovdje zovemo olignje. Tada se kupuju novi peškafondi i deve i kre?e lova na jednu od najboljih morskih delicija. Olignji se naj?eš?e love pono?i do kraja zime i to s kraja ili iz barke, osobito dobro grizu u sumrak i u zoru.

S kraja se love na na?in da se deva (varalica) baca štapom ili rukom 20-ak metara od obale i pušta se da potone nekih 3-4 metra ( zavisi o dubini dna gdje ribate) i lagano se poteže prema kraju. Obi?no se na ovakav na?in lovi sa mula u uvalama ili na mjestima gdje ima svijetla i gdje se olignji skupljaju.

Iz barke se lovi na na?in da se par deva vežu kao bulentin, spuštaju se na dubine od 20 do 50 metara i onda se skosaju po dnu, kad ih na?ete vaši su.

Olignji su glavonošci i ovi naši iz Jadranskog mora iznimne su kvalitete i ukusa. Za razliku od olignja njihov ro?ak totanj nije uop?e tako kvalitetan, ima okus po divlja?i i meni se nimalo ne svi?a.

Dosta je lako uo?it razliku izme?u olignja i totnja, oliganj ima le?ne peraje koje se pružaju preko 2/3 tijela, a totanj ima na kraju repa kao manju srcoliku peraju.

Totanj tako?er ima dosta ja?e krakove i ve?u glavu i ima malo tamniju kafenkastu boju. Dva lovna kraka su mu kratka, dok su u olignja duga kao pola tijela.

 

Prigani olignji:

 

Kad se vratimo sa ribanja sa uhva?enim kojim olignjom najbolje ga je odmah onako freškog i prozirnog isprigati u prosuji na malo maslinovog ulja.

Tako freške olignje nije potrebno uop?e ?istiti ali ja ih samo malo otvorim pri dnu i skinem im samo malo iznutrice, crnilo i sve ostalo ostaje. Skinete im i o?i (da ne prsnu u vrelom ulju) i kratko ih poprigamo na jakoj vatri sa obje strane tako da dobiju laganu zlatnu boju, a da unutra ostanu polu gotovi.

To je jako važno kod ovog na?ina spravljanja, oliganj mora ostati polu prigan i tako imaju nevjerovatan okus. Malo ih poškropimo sa limunom i maslinovim uljem, kad ih režemo crnilo se prolije i to daje još ljepšu aromu, sve u svemu ovakav oliganj je pravi okus mora.

Važno je da se oliganj soli kad se ispriga jer tako ostaje mekši.

Možemo ih skroz o?istiti i izrezati na tanke 1 cm koluti?e ili pruti?e pa ih uvaljamo u brašno i prigano ih u vrelom ulju. Pri priganju treba paziti jer olignji pucaju pa vas vrelo ulje lako može ispe?i. Ovako spravljeni su tako?er odli?ni i imaju neki odli?ni slatki okus.

 

Punjeni olignji:

 

potrebno nam je :

70 dkg oliganja

3-4 pice ?esna

2 vel. ožice isjeckanog petrusina

sol, papar

1 dcl. maslinovog ulja, 1 dcl. bijelog vina

2 šake prezle (krušne mrvice)

 

Olignjima skinemo glavu i iznutrice, te ih o?istimo i operemo.

O?iš?ene glave i krakove sitno isjeckamo i stavimo ih u jednu posudu, dodamo isjeckani ?esan, petrusin, prezlu, maslinovo ulje, sol, papar i vino i sve dobro izmiješamo.

Sa tom smjesom punimo olignje ne baš da ih prenabijemo da ne puknu pri pe?enju i tako napunjene vrh im zatvorimo ?a?kalicom. Ako vam ostane smjese od nje napravite kuglu i stavite je pe? kraj oliganja i ona ?e bit odli?na.

Olignje stavljamo u posudu za pe? sa patatama koje posolimo, dolijemo malo maslinovog ulja i dec bijelog vina, sve skupa poklopimo ili pokrijemo aluminijskom folijom koju malo izbušimo nožem i stavimo u pe? na 180 stupnjeva da se pe?e jedan sat.

Zatim pogledamo jeli gotovo, otklopimo i pe?emo na 200-220 stupnjeva oko 15-ak min. da oligni dobiju lijepu zape?enu boju. Uživajte u ovom specijalitetu i lovite olignje.

 

 

Do sljede?eg recepta,

Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 22 Listopada 2012 16:58
 

Komentari

avatar dbk
+1
 
 
Bože!
avatar marole
0
 
 
može li se ovako polu isprigati i s kupovnim, kalifornijskim lignjama?
avatar Bile
+1
 
 
nebi to išlo, samo naše freške
avatar Božinovski
0
 
 
presisao si mi skuru buru ovime... samo mi sline cure, vrhunski!
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo