Početna Gastro kutak Crni rižoto
Crni rižoto PDF Ispis
(18 ocjena, prosjek: 4.94 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 26 Prosinca 2012 14:39

 

Crni rizot možete spraviti od sipe ili olignja, možete i kombinirati i dodavati mušule, gambore ili što vam je po volji, ali ja tijekom zime i proljeća ujutro na placi često naletim na male sipice koje su izvanredne za vrhunski crni rizot.

 

Naravno možete praviti  i od većih sipe koje očistite i nasiječete na kockice.

Podrazumijeva de je sipa freška iz mora, tad nije potrebno prati kockice od crnila i iznutrica jer taj šug samo daje bolji okus rizotu.

Tako i ove male sipice (4-5 cm) se uopće ne čiste nego se samo oprezno oštrim nožem rasparaju po leđima i lagano im se izvadi kost i skinete im zub. Malo je zafrkancija očistiti od kosti tako male sipice ali se isplati.

Ovakav toć od cijelih nečišćenih sipica je meni puno bolji i ima taj okus po moru, ne morate brinuti za crnilo jer će se tijekom kuhanja ono samo pustit.

Veće  sipe ili olignje normalno očistimo i narežemo, vrećicu crnila oprezno odvojite i puknite je u malu čašicu i rastopite sa malo vode ili vina i kasnije ulijte u rizot.

½ kg malih sipica
15-20 dkg luka
3-4 pice česna
2 šake isjeckanog petrusina
sol, papar, ljuta paprika
2 dcl bijelog vina
0,75 lit. vode
maslinovo ulje, mala ožica konserve
30-35 dkg kvalitetnih rizi za rizote

Na maslinovom ulju zažutimo jako sitno sjeckani luk, dodamo prethodno očišćene od kosti i zuba sipice. Zatim dodajemo isjeckani česan i petrusin i sve prigamo 3-4 minute.

Dodajemo 1 dcl vina, 3 dcl vode, malo konserve  i malo soli, kuhamo sve na srednjoj vatri 15-ak minuta, zatim dodajemo papar, po volji malo ljute paprike, ostatak vina i stavljamo suhe rizi u toć.

Rizi kuhamo u toću 15-ak minuta dok budu gotove stalno miješajući da nam ne zagore, a u rizot tijekom kuhanja dolijevamo vode koliko treba da rizot bude lijepo zgusnut i ljepljiv.

Za ovaj rizot je bolja voda, a za rizot od većih sipa je bolji riblji temeljac koji će dati rizotu punoću okusa.

Pri kraju dodamo ostatak petrusina, ugasimo vatru i ostavimo rizot  pet minuta da odleži.

Dobar vam tek, uživajte u ovom vrhunskom jelu.

 

Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

Posljednja izmjena Srijeda, 16 Siječnja 2013 13:53
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo