Početna Gastro kutak Zelena menestra
Zelena menestra PDF Ispis
(83 ocjena, prosjek: 4.18 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 04 Veljače 2009 23:59
    Menestra je tradicionalno jelo našeg kraja i od davnina se kuha u svim domaćinstvima od Dubrovačkog primorja pa sve do Konavala. Zelena menestra se spravlja obično zimi, za Božić i ostalim blagdanima kada se okupi cijela familija. Za spravit menestru treba nam veliki lonac u kojoj ćemo kuhati kupus, patate i suho meso.
    Kupus treba biti domaći zeleni, najbolji je primorski kojega je malo prošao led, ali svatko svoga konja hvali. Kupus i suho meso za ovu menestru je iz Ošljeg, od moje svojte.
    Prvo ćemo u jednoj teči obariti minut-dva suho meso i prolit vodu, trebat će nam otprilike kilo i po suhog mesa. Meso za menestru treba biti razno i to: komad kaštradine (suha ovčetina), komad od svinjske glave, svinjska nogica, komad larda, malo pancete, domaća kobasica, kost od pršuta (ako imate), naravno svatko ima neke svoje varijacije, ali to je ono osnovno. Meso se kuha oko sat i po najbolje u express loncu, zatim sve skupa (meso i vodu) prebacimo u veliki lonac u koju dodajemo prethodno obareni (minut) zeleni kupus, otprilike kilo i po i oko 30 deka glavatog bijelog kupusa isječenog na komade. Dodamo i dvije-tri patate (na komade), ožicu svinjske masti, malo maslinovog ulja, malo soli i jako bitna stvar: ožicu rastopljenog prijetopa. Prijetop je loj od ovce, koji da posebnu aromu menestri, naravno ako ga imate. Kupus i patate se kuhaju tako u vodi od menestre oko pola sata, i menestra je gotova. Menestra je bolja kada malo odstoji, servira se vruća, netko voli više vode od kuhanja netko manje, ali to je po želji. Uz domaće crno vino i hladnu zimsku noć menestra je nezamjeniva.        

Do sljedećeg recepta,
Nikola
 

Posljednja izmjena Petak, 17 Prosinca 2010 10:32
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
niđo, kako tradicionalno jelo zelenu menestru pripremaš u ne toliko tradicionalnom express loncu
avatar Bile
0
 
 
krivo si procitao, suho meso se kuha u expressu da bi bilo prije gotovo i da bi se svinjska nogica raspala, inace ako meso kuhamo tradicionalno trebat ce nam 3-4 stata i opet nece biti savim meko, a menestra se kuha u velikom loncu otklopljena
avatar mili
0
 
 
i ja sam iz osljega
koga imas ti doli?
avatar Bile
0
 
 
baba mi je iz Osljeg, Slade djevojacko
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo