Po?etna Gastro kutak
PDF Ispis
(17 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Andrija   
ÄŚetvrtak, 19 OĹľujka 2015 21:28

 

Kako su prva dan?arska gastronomska pera u posljednje vrijeme bez zna?ajnijeg doprinosa u Gastro kutku dance.hr, posegli smo za alternativama u vidu Dan?ara na privremenom radu van podru?ja bivše Dubrova?ke republike – kako se u kuhanju i pisanju recepta (može li uop?e stati u istu re?enicu sa Gastro doajenom s Dana?a, Nikolom Bili?i?em – Biletom Wink ) snašao drugi pripadnik „Tur?ina Dan?e“ Joško Puli? pro?itajte ispod.

 

 

 

Dragi dan?arski i ini pu?e,

kako ste, vjerujem, u fazi bazi?nih zimskih dugih pliva?kih treninga pripreme za Divlju ligu 2015. ili Dan?arski pliva?ki maraton „?uro Koli?“, pravilna prehrana je, uz redovit trening,  preduvjet za uspjeh. Upravo iz toga razloga, zamoljen sam iz stožera uglednog portala dance.hr, u nedostatku boljih gastro/gurmansko/dan?arsko/spisateljskih veli?ina, da napišem jedan tekst što jesti u ovim kratkim zimskim danima, a da je recimo zdravo i dobro po organizam.

Kako sam ve? neko vrijeme poradi posla van podru?ja voljene nam Republike, djelomi?no sam se morao prilagoditi ovdašnjim prehrambenim navikama i preuzeti neke lokalne recepte. Naravno, vodio sam se na?elom da je jelo što jednostavnije za spraviti, da je koliko toliko zdravo, i da ne treba puno mudrosti i vremena za ga spraviti, prvenstveno jer mi se takvo što trenutno ne da . Smile

Izbor je pao na tradicionalnu Istarsku maneštru. Ne, to nije naša „menestra“ niti splitska „manistra“. Radi se recimo o gustoj juhi sa mahunarkama, ponajprije grahom, uz dodatak petrusina, suhoga mesa, kukuruza itd.  Ono što mi je super jest da ga obi?no spravljam za dva, a nekad i za tri dana Smile, a sami okus je bolji nakon što pro?e neko vrijeme od kuhanja. Kako su istarski težaci kroz povijest skontali da je dobro pojesti nešto toplo i „na ožicu“, vjerujem da ?e se ovaj koncept pozitivno odraziti i na dan?arsku populaciju u ovim zimskijem danima.

Prema tradiciji, maneštra se kuha od jutra do podneva, i to na pe?i na drva, a neki mi kažu i da je bitno da su drva koja se koriste za kuhanje – od loze! Smile

Istarske nonice „p..de“ kad vide mla?e ?lanice familje kako kuhaju maneštru u ekspres loncu, ili kad koriste ve? skuhani grah itd. No, kako je vrijeme brzoga života, nema se vremena za kuhati po cijele dane, tako da je express lonac dobrodošao. Naravno, možete kuhati i u obi?nome loncu, samo što to recimo poduplava vrijeme kuhanja.

 

Za skuhati maneštru za recimo 3 ili 4 osobe potrebno vam je (uz nešto ve?i lonac, recimo uobi?ajeni express):

-          mješavina graha (npr. ja kupujem  u Billa spremljeno pakiranje raznih vrsta graha) kojega pokišate recimo dan / ve?er prije, te operete prije kuhanja. Ja stavljam pokišati cca pola te vre?ice, oko 250 grama.

-          2 luka – izrezati na ploškice

-          recimo 3 ili 4 pilice ?esna (koristi se za napraviti „pešt“, više o njemu ispod)

-          3 ili 4 mrkve („ostrugati“ i oprati, te narezati na koluti?e)

-          suho meso (koli?ina prema želji): panceta (može i kora od pancete) ili pršut (ili kost od pršuta) – meso se koristi za „pešt“, dok se kost može uvaliti u te?u da dava dodatni okus. U Super Maxi butizi Maloga Ivice možete kupiti komadi?e pršuta pršutane Voštane, jako zgodno pakiranje, jeftino i idealno ako spravljate jela poput maneštre, gdje vam trebaju komadi?i suhoga mesa.

-          papar – dva prstohvata, recimo, ili po želji.

-          crvena slatka za?inska paprika – mljevena – recimo 2 male žli?ice

-          sol – po želji, recimo 2 prstohvata

-          balica petrusina

-          3 lista lovorike

-          kukuruz u konzervi

-          voda

-          ulje

-          1 pomadora narezana na komadi?e ili pasirana iz tetrapaka, koli?ina pola tetrapaka (ja uzimam u Lidl, hrvatski proizvod ;)

-          neki dodavaju krtolu/patate u maneštru, kako bi se zgusnula, ja ne, budu?i da maneštru jedem više dana, a krtolu nije preporu?ljivo podgrijavati više puta. Ako želite, možete.

-          mogu?e je staviti i je?am,  šaku špinata

-          parmezan – po želji - posuti kad se maneštra izvadi u pjat

 

 

-          pripremite „PEŠT“ – klju?an dio maneštre koji joj daje ton i za?in: u sjeckalici ili uz pomo? noža sitno isjeckajte manju balicu petrusina, 3 ili 4 pilice ?esna, te komadi?e pancete ili pršuta (recimo ša?icu).  Ova smjesa bi trebala biti što guš?a, a za to je sjeckalica idealna.

 

Užegnite kolo i stavite te?u, polijte dno te?e uljem (preporu?am konavosko, iz gornje bande Smile , no ok, može i neko drugo Wink) , i uvalite nasjeckani luk  i miješajte dok žuti, te dodavajte nasjeckanu mrkvu. Kad iz te?e po?ne vonjat lijepi miris, uvalite ako imate i koru od pancete te koji komadi? suhoga mesa, da da malo dodatnoga šuga, i sve dobro izmiješajte drvenom kuha?om. Kad se luk lijepo zažuti, možete smanjiti vatru na kolu, te po toj dinstanoj smjesi možete posuti crvenu papriku, papar i dodati sol, te sve dobro izmješati.

Uvalite grah (koji se kišao bar 9 - 12 sati, te koji ste maloprije oprali), te sve dobro izmješajte. Dodajte i listove lovorike.  Nakon toga ulijte vode, samo pazite na grani?nike  (u loncu) ako kuhate u express-u (preporu?am da pro?itate uputu za kuhanje mahunarki – koje ina?e pjene tijekom kuhanja). Vode neka „bude“ da pokrije cijelu tu smjesu, i neka ostane još „juhe“ poviše nje.

Na koncu svega, uvalite „pešt“ koji ste ranije pripremili, te promiješajte.

Poja?ajte vatru na najja?e, poklopite lonac (obi?ni ili express), te ?ekajte da „propišti“, tada vatru smanjite na najmanju snagu, te kuhajte recimo 45 – 50 minuta (vrijedi za express lonac). Ako kuhate u obi?nom loncu, tu i tamo promiješajte te opet poklopite – vaš proces kuhanja ?e biti cca sat i pol, dva, sami ?ete vidjeti kako izgleda u loncu.

Nakon što se tlak iz express lonca spusti i nakon što ga je sigurno za otklopiti, otvorite ga i promiješajte skuhano. Preporu?am da probate i eventualno dodate još za?ina po želji, soli, papra ili crvene paprike, te dokuhavate uz miješanje još nekih 10tak minuta.  Ja obi?no nakon otvaranja poklopca uvalim kukuruz iz konzerve, ve? skuhani, budu?i da volim da je „cijeli“, a ne raskuhan. Ako volite raskuhanoga, možete ga staviti ve? na po?etku kuhanja.

 

Ako i tad niste zadovoljni gusto?om skuhanoga, nakon što ste promiješali, možete nasjeckati krtole i dodatno dokuhavati sa otklopljenim loncem.

 

Kad je maneštra skuhana, pustite ju da „smiri“ i da se malo ohladi. Izvadite na pjate, te možete, po želji, po vrhu nagratati/posuti parmezana.

 

Ovo toplo i jednostavno jelo odli?no paše u ovim zimskim danima, godi grlu i ?uva vas od zime. Odli?no je i iz razloga što ga možete jesti par dana nakon kuhanja, i ne morate se misliti što kuhati Wink kad do?ete s posla.

Istarsku maneštru ?u sasvim sigurno uzeti sa sobom kao jelo u svojoj redovitoj tjednoj zimskoj prehrani, ma gdje me god životni put odveo iz „terra magice“ – Istre.

Želim Vam dobar tek i neka Vam Bog blagoslovi stol i sve Vas za njim, da u miru, sre?i, ljubavi i zajedništvu blagujete.

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

 

Vaš Dan?ar,

Joško Puli? – Josh

Posljednja izmjena ÄŚetvrtak, 19 OĹľujka 2015 21:49
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo