Rižoto od piletine Ispis
(71 ocjena, prosjek: 4.34 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Ponedjeljak, 11 Svibnja 2009 13:35
pileći rižot Priprema rizota izgleda dosta jednostavna, ona ustvari i jest, samo što rizot zahtjeva da se pri kuhanju stalno stoji uz teću i da ga se asisti. Rizot treba stalno pomalo miješat i dolijevat u njega temeljac (juha) ili vodu, jer rizi traže dosta tekućine pri kuhanju.
Neki ljudi kuhaju odvojeno toč, a odvojeno rizi pa kasnije sve pomiješaju i dobiju rizot, to nije pravi rizot jer se tako gubi dosta sastojaka koje rizi puštaju pri kuhanju (škrob, sluz) i rizot nikad neće biti lijepo kremast i gust kad se kuha na pravi način.

U teći na maslinovom ulju zažutimo glavicu-dvije luka, kad luk dobije zlatnu boju dodamo izgratanu jednu mrkvu i  pileća prsa (file- oko 25 dkg)  na kockice koje smo začinili sa malo soli, papra i sa ožicom vegete (ja mixam običnu, pikant i malo mediteran). Dodamo i rizi, obično se stavlja jedna puna šaka rizi po čovjeku, u ovom slučaju tri, to možda izgleda malo kad su sirove ali kasnije one dobiju na volumenu.
Jako je bitno koje rizi stavljamo u rizot, ima više vrsta rizi i moramo naći one kvalitetne koje se ne raspadaju prilikom kuhanja.
Rizi minut zapržimo sa mesom i smjesom u teći tako da ostanu razabranije kad se skuhaju, i zatim zalijemo sve sa temeljcem i 1 dcl bijelog vina (da prekrije smjesu u teći). Temeljac bi bilo dobro prije pripremiti, on se pravi kao jedna jednostavna juha od kokoši samo u njega ide više kosti i manje mesa , ali ako nemate temeljac razmutite kokošju kocku u vreloj vodi 7-8 dcl i sa time zalijevajte rizot, ako prifali zamutite malo vegete u čaši vode i  zalijte rizi.
Rizot se kuka otklopljen na srednjoj vatri otprilike 20-ak minuta, dok rizi ne budu gotove, treba ga skoro stalno miješat i dolijevati mu pomalo tekućine. Kad je  blizu kraju, to ćete viditi kada se počne pomalo zgušnjavat i lijepit za ožicu dodajte kockicu masla i ugasite vatru i neka odstoji koji minut prije jela.
Rizi dosta dobro podnose i upijaju  začine tako da što vam se čini puno u početku (slano, papreno, vegeta i sl.) to na kraju bude taman.
Pospite sa malo sjeckanog petrusina i parmezanom i to je to.
pileći rižot
Do sljedećeg recepta,

Nikola
Posljednja izmjena Petak, 30 Prosinca 2011 14:32
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo