Početna Gastro kutak Liker od nespola
Liker od nespola PDF Ispis
(30 ocjena, prosjek: 4.50 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 14 Lipnja 2009 16:48

liker od nespola   

   Za pripremu ovog starog dubrovačkog likera potrebne su nam domaće zrele nespole. Nespole kupimo ili se uvalimo kome u đardin Smile.
    Nespole (1kg) zarežemo nožićem na pet-šest mjesta i stavimo ih u jednu staklenu teglu, pospemo ih 1 kg cukara, poklopimo teglu i stavimo ih u vrt na sunce da stoje 35-40 dana. Promiješamo ih svako pet dana da se cukar rastopi.
U to vrijeme nabavimo dobru domaću rakiju lozu i nakon 40 dana ulijemo litru rakije u teglu i poklopimo da stoji još 5 dana na suncu, nakon toga ovaj božanstveni liker je gotov.
    Procijedimo ga kroz gazu u staklene boce, ohladimo i naravno pijemo.
    Ovaj liker ima posebnu aromu, meni malo baca na marcipan i na mjendule grkiše, to je zbog nespolinih sjemenki koje daju tu posebnu aromu, svakako ovo je jedan poseban liker i preporučam ga.

 

 

 

               Liker oliker od nespolad višanja

    Ovaj liker se pravi na sličan način kao i od nespola, potrebno nam je 1 kg dobrih maraska višanja, 1 kg cukara i litra rakije. Višnje stavimo u staklenu teglu i pospemo ih sa cukarom i držimo na suncu oko 10 dana (miješamo ih) onda dodajemo rakiju i držimo sve skupa još 20-ak dana i liker je gotov.
    Netko drži višnje i cukar mjesec dana na suncu bez rakije pa onda doda nju na kraju, netko drži sve skupa mjesec dana ali u hladu, ja sam došao do ovoga recepta sam i moram reć da je višnjevača ispala odlična.
 
Do sljedećeg recepta,

Nikola
uzdravlje!
Uzdravlje!
Posljednja izmjena Petak, 24 Lipnja 2011 11:20
 

Komentari

avatar Marin
+1
 
 
Ovaj liker od nespola mi para da bi mogao biti super. Bile donesi malo na neki rostilj kad budes pravio liker da probam, marcipan obozavam, a ako ima takav okus onda cu postati alkoholicar
avatar Bile
0
 
 
donjet cu pa ces probat, lani sam ga prvi put pravio i odlican je ispao, bitna je isto rakija, ne smije biti ona sto jako miriše, bolje je da je neutralna, uzeo sam u konavlima i odlilicna je
avatar Hrvoje
0
 
 
Jeli gazda đe si uzeo rakiju rođen u Dubrovniku ili Herceg Novom. Miho tvrdi da su šanse 50-50
avatar Bile
0
 
 
dobro Miho zbori
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo