Početna Gastro kutak Džem od smokava
Džem od smokava PDF Ispis
(37 ocjena, prosjek: 4.43 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 23 Kolovoza 2009 10:59
    Smokva je prava mediteranska biljka i nepravedno je zapostavljena od strane vinove loze i maslina. Smokva raste u škrtoj zemlji i ne traži previše brige i pažnje, svojim dugim korijenima crpi vodu duboku u zemlji i  kaže se kako smokva raste kod nas, a crpi vodu u susjeda.
    Smokva je najspominjanija biljka u Bibliji, a i sve stare civilizacije i narodi smokvu su smatrali svetim drvetom i hraniteljicom.
    Sezona je smokava, a za pripremu ovog starog džema trebat će nam 2 kg smokava i to bi bilo dobro da su crnice, sušelice, bijelice ili petrovače. Same petrovače ne bi bile dobre jer su malo prevodene.
    Smokve malo ogulimo od kore isjeckamo ih na sitne komade i stavimo u jednu teču, dodamo 70 dkg cukara(šećer), jedan-dva vanil šećera, 1 dcl ruma, izgratamo koru od domaće naranče (jednu veliku ožicu), isjedimo jedan limun, pola limuna iskidamo na tanke fete i to sve kuhamo na srednjoj vatri jedan sat stalno miješajući.

    Pri kraju možete ako hoćete dodati jedan želin u prahu za mermelade i džemove.
    Netko stavi malo mljevenog rogača i malo crnog vina u kuhanje.

    Pri kuhanju ako imate možete smjesu izmiksati štapnim mikserom, da se veći komadi usitne.  
    U drugoj teči kuhamo prazne staklenke i poklopce (5-6 min), vadimo ih, cijedimo i u njih stavimo vrući džem i zaklapamo ih tako vruće, one kad se ohlade povuku zrak i to je trajno vakumirano.
    Probajte ovaj džem, nedavno je sličan od jednog našeg istaknutog proizvođača osvojio prvu nagradu na sajmu džemova na svijetu.Do sljedećeg recepta,
Nikola

 

 

 

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Posljednja izmjena Srijeda, 26 Listopada 2011 22:09
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
odlično. posebno mi se sviđa spoj recepta i malo opće kulture. bravo bile
avatar rg
0
 
 
Nema do Nikolinih recepata, čini mi se da ćemo osim svjetskog referalnog centra za kontonjatu, postat isto i za džem od smokava!
avatar rg
0
 
 
evo dodan je i prigodni video
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo