Mušule i prstaci na buzaru Ispis
(38 ocjena, prosjek: 4.29 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 01 Rujna 2009 15:53

Prstići na buzaru:

    Prstići (prstaci) ta najcjenjenija školjka u Jadranskom moru zakonom je zaštićena i zabranjen joj je izlov zbog uništavanja kamenite obale i ugrožavanja cijelog eko sustava.

    Prstiću do konzumne veličine (7-8 cm) treba i do 60 godina dubljenja vapnenca, a kako ih je teško vadit i kako su gastro specijalitet jako su tražena i skupa roba na ilegalnom tržištu.

    Koliko god bile dragonske kazne (do 200 000 kn) za prekršitelje uvijek će biti prstića «ispod banka» za odabrano društvo. U susjednoj nam Bosni i Hercegovini izlov i konzumacija prstića je legalna, ako ih želite probat možete ih tamo slobodno naručit, naravno ako vas ne peče savjest zbog uništene obale i to vjerojatno naše.
    Prstiće je najbolje probat bez velikih začina i suvišnih aroma jer su oni sami po sebi gastro dragulj. Odlični su samo onako otvoreni na gradelama i poliveni sa malo maslinovog ulja, limuna, česna i petrusina ili na jednu laganu buzaru.
 

 

 

 

 

Mušule na Buzaru :

 

    Mušule (dagnje) su naravno legalne i jako dobre školjke pogotovo naše iz Bistrine. 

    Mušule (3 kg) stavimo u jednu veliku teču i kuhamo ih poklopljene bez vode jedno 10-ak min. dok se ne otvore i ne puste more iz sebe, ne smijemo ih prekuhat jer onda se presuše i nisu tako ukusne.

   Ja ih volim samo tako otvorene poškropit sa malo limuna i to je sve, ali za buzaru ćemo izliti skoro cijelo more it teče jer bi buzara inače bila preslana. Uvijek malo mora ostane i u mušulama što je dovoljno, stavimo ih opet na vatru dodamo par pica isjeckanog česna, isjeckanog petrusina, polijemo sa maslinovim uljem (1 dcl), u jednoj zdjeli razmutimo 2 dcl. bijelog vina sa malo konserve od pomadora dodamo malo papra i polijemo po mušulama, pospemo ih sa prezlom (mrvice) možemo dodat 1 dcl vode, promiješamo ih i ostavimo još 5-6 min na vatri i buzara je gotova.

 

Mušule na Albanski:

 

    Kad sam bio prije mjesec dana na jugu Albanije jeo sam njihove mušule, ja ih prvo nisam htio naručit jer me bilo strah kakve će biti, otac ih je naručio i nije falio. Mušule su freške i skoro su iste po ukusu kao i naše iz Bistrine, a prave ih malo drugačije od nas.
    Mušule otvorimo i prolijemo more, bacimo malo po njima česna i petrusina, dodamo malo vina i maslinovog ulja, a u jednu prosuju na maslinovom ulju zažutimo malo luka, zelene paprike, pomadora na kockice (pelate) i list lovorike, to sve malo prodinstamo i polijemo po prethodno pripremljenim mušulama, tajna je u malo origana koji stavimu u toć. Na kraju izrežemo jedan veći limun na tanke fete i promiješamo ga sa mušulama, kuhamo jedno 5-6- min.,  probaj te odlično je.

 



Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Posljednja izmjena Subota, 12 Studenog 2011 22:47
 

Komentari

avatar Dbk
0
 
 
Pa tko je autor ovoga clanka? Prvo pise o prstacima koji su zabranjeni i jos se kurči sa 5 slika
avatar vava
0
 
 
3 su slike prstaca
avatar Bile
0
 
 
Ja sam autor, zabranjeni su u nas i rekao da se mogu probati u BIH-u gdje nisu zabranjeni, moras malo čitat što piše. Ima masu namjernica i hrane kioje su u nekoj zemlji zabranjene, a u nekoj nisu iz razno raznih razloga.
avatar mk
0
 
 
Spomenuoi si i vino u članku- nemoj se 'kurčit', znaš da je alkohol zabranjen u nekim zemljama... Dobro da nisi i sliku stavio... :-)
E moj Dbk...
Svaka čast Bile, odličan članak
avatar dbk
0
 
 
kad će bit recept za antilopino kopito
avatar vava
+1
 
 
odlican clanak, inace u neumu 150kn / kg.
avatar Zabadalo
0
 
 
Sramota sto se sve ovdje objavljuje!Treba vas prijavit!
avatar Marin
0
 
 
Ako sam dobro cuo mislim da su 120kn/kg u neumu, znam da mi je prijatelj iz mokosice pricao kao su bili njih trojica i nakon sto su pojeli 3kg prstica i kilu nekih drugih skoljaka, dosao je konobar i pitao ih je: "Hocete li sto za desert?", a kaze mu ovaj: "Mozes ovo sve ponoviti samo umjesto ovih skoljaka daj nam jos kilu prstica."
avatar istina
0
 
 
Je li to prije ili poslije nego si postao papak i zaboravio prijatelje?
avatar Marin
0
 
 
Ja sam s prijateljima svaki dan na kavi ili na picu u Kissa
avatar istina
0
 
 
Da li to znaci da nemas vise prijatelje na Dancama?
avatar Marin
0
 
 
Dakle hoces reci, ako nisam bio na dancama zadnjih 3 tjedna, to znaci da sam zaboravio na prijatelje. Isto tako bi ja mogao reci da su oni zaboravili na mene jer me nisu posjetili u Mokosici, ali to naravno nema smisla jer ipak sam ja zaboravio na njih, a ne oni na mene.
avatar Webbog
0
 
 
upravo tako
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo