Po─Źetna Gastro kutak ┼áporki makaruli
Šporki makaruli PDF Ispis
(43 ocjena, prosjek: 4.37 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Srijeda, 25 Studenog 2009 01:15
Od pamtivijeka, za festu Svetog Vlaha, svojta iz svih krajeva dolazi kod svojih na koji dan da bi se poklonili svome za┼ítitniku, a usput da malo vide i osjete vje─Źni Grad. Normalno, svatko se ┼żelio pokazati kao dobar doma─çin, ali prije nije vladalo veliko blagostanje tako da se moralo od malo mesa napraviti dobar objed za svih.
Da bi se nahranili svi dragi gosti skuhalo bi se puno paste (tjestenina) jer nje je uvijek bilo i napravio bi se dobar  toć od mesa što bi se imalo, malo bi se sa njim šporkala pasta i eto objeda za cijelu familiju.  

Za ┼íporke makarule treba nam 1 kg dobre govedine od buta ili gu┼ítera. Meso nasjeckamo na manje kockice i malo posolimo. U┬á te─Źi, na maslinovom ulju za┼żutimo do zlatne boje 60 dkg luka te kad je luk gotov dodamo 3-4 pice isjeckanog ─Źesna i ┼íaku isjeckanog petrusina. Dodamo meso i pustimo da se priga na vatri 5-6 minuta, da pusti sok. Dodamo 2 dcl crnog vina, 1dcl vode,┬ájednu veliku o┼żicu konserve (pire od raj─Źica) jednu malu limenku pelata koje prije isjeckamo, malu o┼żicu cukara, malo papra, malo vegete, soli ako fali i dodamo jo┼í┬á3-4 klin─Źi─ça, malo izgratanog mu┼íkatnog ora┼í─Źi─ça┬ái mrcu kanjele (cimeta). Poklopimo i na laganoj vatri kuhamo dva sata. Dodajemo┬átijekom kuhanja bijelog vina i malo vode jer ─çe dosta teku─Źine ispariti. ┬á
Sa ovim divnim toćem se šporkavaju samo makaruli, to je tradicionalna pasta koja je tanka i duga, a kroz sredinu je šuplja. Prije kuhanja je slomimo popola. Na kraju pospemo makarule sa malo parmezana.
Ugostite svu svoju svojtu za festu i napravite im dobre stare šporke makarule.


Do sljede─çeg recepta,

Nikola
Posljednja izmjena Utorak, 06 O┼żujka 2012 20:59
 

Komentari

avatar Hrvoje
+1
 
 
Par pitanje - nisi stavio recept kako napravit pastu - ipak je domaca bolja od kupovne.
Drugo - 60 deka luka na kilu mesa??? Da ga nisi pretjero?
avatar Bile
+1
 
 
mislim da nisam, treba dosta luka za dobar toc
pastu nisam jos pravio, obicno se prave domaci rezanci pa se odma kuhaju dok jos nisu suhi ali za makarule ne znam
avatar z.
+1
 
 
Ma da i ja po─Źmem ne┼íto komentirat!!!
I kilo luka na kilo mesa je odli─Źno!!!
A pasta-trebala bi najbolja- s jajima!
Dajte jo┼í ri─Źeta za dobar to─Ź...
(ora┼í─Źi─çi,garofali─çi,neizbje┼żni ─Źesan petrusin...sir gratani...
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo