Početna Gastro kutak Prikle
Prikle PDF Ispis
(23 ocjena, prosjek: 4.22 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Utorak, 22 Prosinca 2009 16:13
   Prikle, ili kako Splićani kažu fritule, su tradicionalna slastica naših krajeva i prave se obično za Badnji dan. Dubrovačkim kolendarima, iz svog iskustva znam, nema ništa draže od tople prikle i kupice hladne rakije. Da biste se pripremili za raspjevane kolendare evo jedan tradicionalni recept dubrovačkih prikala.
    Trebat će nam ½ kg brašna, 1 digo kvasac u prahu, 2 vanil šećera, pola korice limuna, kupica rakije - loze, mala čajna ožica cukara (šećera), prstohvat soli, oko 3 dcl mlake vode i 10 dkg grožđica.
    Prave prikle se prave bez jaja. Zamutimo tijesto (bez grožđica) da bude malo mekše, ne valja da tijesto bude tvrdo, izgratamo koricu domaćeg limuna, dodamo kupicu rakije koja će spriječiti upijanje ulja u prikle i dodamo grožđice koje smo prije kišali (15 min) u toploj vodi da omekšaju. Poklopimo tijesto krpom i stavimo na toplo. Kad se tijesto digne, premijesimo ga još jedan put i prikle su spremne za priganje.

    Tijesto možemo i dalje ostaviti da stoji i kasnije prigati prikle. Prikle prigamo u kvalitetnom vrelom suncokretovom ulju sa dvije strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Moramo paziti da ne pregrijemo ulje tako da ne bi ostale sirove iznutra, a izvanka budu gotove. Kad ih vadimo iz ulja možemo ih stavit na salvetu da se iscijedi višak ulja.
    Da bi dobili lijepi okrugli oblik (nije nužno) prikle, treba malo prakse pri bacanju tijesta u vrelo ulje. Tijesto se uzima sa ruba posude malom čajnom ožicom koju uvijek prije umočimo u vruće ulje i smjesu prstom pomalo skinemo sa ožice i pustimo u ulje.

   Gotove prikle pospemo kristal cukarom i poslužimo tople.

Sretan Božić svima i sve najbolje.

 Nikola

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Posljednja izmjena Petak, 16 Srpnja 2010 07:14
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
bravo nidjo, odlicno kao i uvijek!
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo