Početna Gastro kutak Baklava
Baklava PDF Ispis
(24 ocjena, prosjek: 4.25 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Nedjelja, 24 Siječnja 2010 21:46
    Ta stara slastica navodno potječe iz Armenije, do naših krajeva je došla preko Bizanta i  Osmanskog carstva. Vjerovatno  su i stari Dubrovčani znali kako se pravi dobra baklava jer su bili u izravnoj vezi sa tom kulturom i gastronomijom.
    Baklavu i slične kolače istočnih kultura koji se prave od velike količine cukara, oraha, masla, suhih kora, sezama, i sl. probao sam u Sarajevu i svi su sjajni,  ima ih jako puno i svaki je poseban na svoj način, ipak baklava je kraljica.
    Baklava se pravi na stotine načina od Turske, Grčke, Bosne i cijelog svijeta, a ja ću vam sad napisati jedan recept koji ide sa jogurtom.
  Zašto sa jogurtom ? Baklave koje sam jeo u Bosni su izvanredne ali za moj ukus su malo preslatke i  «teške» za nas koji nismo naviknuli na takvu kuhinju, ova baklava daje više svježine i meni se više sviđa.

 


 

Baklava sa jogurtom :

½ kg  kora za baklavu ili štrudel
45 dkg oraha
4 jaja
2 jogurta ( 4 dcl )
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1,5 dcl ulja
1 kg cukara ( šećera )
1 limun

    Sameljemo 35 dkg oraha, a 10 dkg isjeckamo nožem da ostanu malo veći komadići, u drugu posudu zamutimo smjesu u koju ide: dva jogurta, četiri jaja, cukar (20 dkg), ulja (1,5 dcl), prašak za pecivo i vanil šećer.
    Rostijeru (veću) po dnu malo namažemo uljem i vodom i složimo prvu kupovnu koru,  naravno bolje su domaće ali za njih napraviti je malo teži postupak kojega nisam savladao.
    Koru lagano namažemo sa smjesom i pospemo sa usitnjenim orasima tek toliko da pokriju malo dno, onda slažemo slijedeću koru te ponavljamo postupak i to sve tako dok ne potrošimo sve kore. Zadnji sloj ne posipamo sa orasima nego samo namažemo smjesom, kad smo baklavu složili vrh malo namažemo sa uljem i vodom te je isiječemo od jednog kantuna prema drugome i obrnuto na male rombove.
    Baklavu pečemo na 175 stupnjeva 50 minuta, za to vrijeme u 1 lit. vode skuhamo (5-10 min.) 80 dkg cukara i 5-6 feta limuna (½ cm debljine).
    Kad je baklava pečena vruću je zalijemo sa kuhanim šerbetom, izgledat će da ima previše tekućine ali kad se ohladi baklava upije cijeli šerbet.

    Servira se ohlađena na sobnoj temperaturi, najbolje uz kavu.

 Do sljedećeg recepta,

Nikola

 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Posljednja izmjena Srijeda, 29 Prosinca 2010 16:10
 

Komentari

avatar rg
+2
 
 
svaka ti čast, ljubim ti sliku!
avatar Hrvoje
0
 
 
Niđo, jel imaš recept za tortu od skorupa?
avatar Bile
0
 
 
nemam, ajde napiši ako imaš bilo bi super
avatar Hrvoje
0
 
 
Nazalost nemam, zato i pitam
avatar Mary
+1
 
 
Mmmmmmmmmm....Mljac! (iako nisam probala tako napravljene s jogurtom, ali vjerujem na riječ)
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo