Početna Gastro kutak Riba na španjolski - palamida u pećnici
Riba na španjolski - palamida u pećnici PDF Ispis
(25 ocjena, prosjek: 4.40 od 5)
Gastro kutak
Autor Nikola   
Subota, 06 Veljače 2010 00:35
Plava riba iz pećnice sa pomadorama i patatama  
 
Evo jedan recept kako spraviti veću plavu ribu kao što su polanda (palamida), trupač ili tuna na Španjolski način tj. sa patatama i pomadorama u pećnici.
    Trebati će nam freška polanda ili trupač (oko 1-1,5 kg), koju ćemo sa nožem isfiletirati tj. skinut ćemo sa ribe kožu, kosti i suvišno jako tamno meso koje je natopljeno sa krvi jer ono nije baš tako ukusno.
    Kod trupača (trupac) će biti više tamnog mesa i krvi ali isfiletirano čisto meso  je izvrsno, polanda (palamida) ima manje krvi i svjetlije meso također odličnog okusa.
    Ljudi sa mora nisu naviknuli na filetiranje ribe, ali to je u ovom slučaju bi bilo poželjno jer plava riba ima dosta masti u koži i krvi pa za pečenje u pećnici fileti su bolji.
    Filete ribe blago posolimo i popaprimo te stavimo u rostijeru (posudu), ribu poškropimo sa limunovim sokom i ulijemo crnog vina tek da pokrije dno posude, dodamo par grančica ružmarina, par pica isjeckanog česna i malo maslinovog ulja, tako riba stoji oko 5-6 sati i povremeno je prevrnemo na drugu stranu.
    Filete ribe zatim umočimo u brašno i  isprigamo (pržimo) na vrućem maslinovom (1-2 min) tek toliko da dobiju zlatnu koricu.
    Patate (3-4  kom) iskidamo na kolute (1 cm) i njih također isprigamo na ulju da dobiju zlatnu boju,  ribu i patate složimo u rostijeru dodamo 3-4 pice česna i 1-2 glavice luka sve isjeckano na veće komade, malo isjeckanog petrusina, jednu limenku cijelih pelata ili 2-3 zrele pomadore, oko 1 dcl bijelog vina i 1-2 dcl maslinovog ulja,  poklopimo rostijeru i pečemo u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva oko 35 min., zatim otklopimo ribu i pečemo još 15 min na jačoj temperaturi da jelo dobije laganu koricu.  


Do sljedećeg recepta,

Nikola
 

Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!
Kliknite za pregled!

 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Posljednja izmjena Četvrtak, 28 Travnja 2011 21:39
 

Komentari

avatar pero79
0
 
 
jako lijepo izgleda na slikama.
ne znam jesam li dobro shvatio: filete prvo prigamo 1-2 minuta, pa ih onda pečemo?
avatar Bile
0
 
 
hvala
tako je, prvo malo isprigamo ribu
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo