Početna Gostujuće kolumne Partizan i Zvezda pobjedama do drugog mjesta
Partizan i Zvezda pobjedama do drugog mjesta PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 3.40 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Roberto   
Četvrtak, 10 Siječnja 2013 22:21

Crvena Zvezda – Olympiakos 11:9 (3:2) (3:0) (2:4) (3:3)

Bazen: Tašmajdan; Gledatelja: 1700; Suci: Bervoets (NED), Inesta (ESP)
Igrač Više: C.Zvezda 12/8, Olympiakos 7/3; Peterci: Olympiakos 2/2

Crvena Zvezda: Šefik, S.Rašović 3, Rađen 2, Ivošević, Milićević, Pijetlović 2, Avramović,V.Rašović 1, Ranđelović, Vapenski 1, Prlainović 2, Eškert, Draksimović
Trener: Savić

Olympiakos: Deligiannis, Delakas 1, Mazis, Kapotsis, Fountoulis 2 (1), Pontikeas, Blanis, Ntoskas 2, Mourikis, Kolomvos 2, Mallarach 1, Schizas 1 (1), Floros
Trener: Vlachos

Ostavarili su vaterpolisti Crvene Zvezde ono što su i priželjkivali, pobjedu od 2 gola razlike koja im obezbijeđuje drugo mesto u grupi B (ne bude li nekih iznenađenja) i vjerojatno lakše rivale u nastavku takmičenja u Euroligi. Savladan je direktni protivnik za ovu poziciju (Olympiakos je doma dobio sa 9:8) te bi beograđanima naredna dva meča (Montpellier, Kreuzlingen) trebala bit prilika za dalje uigravanje tima i podizanje forme. Za razliku od prvoga susreta ovih rivala, obrana domaćih je puno više pažnje obratila na ljevorukoga španjolca Mallaracha koji im je u Grčkoj zabio čak 5 golova (ovaj put samo 1), i čini se da je time dobar dio posla završen. Veoma dobro je realiziran i igrač više te je Zvezda u drugoj četvrtini otišla na 4 razlike, no, slijedi opuštanje koje Olympiakos koristi za vraćanje neizvjesnosti ovoj utakmici.

Nakon problema sa povredom u tim beograđana vratio se centar Pijetlović te pokazao da se vraća u formu izborivši mnogo izbačaja ali i golovima. Već na samome staru, Schizas dobija izbačaj ali Pijetlović šutira iz 2 metra. Na drugoj strani Šefik brani  Delekasu sa desnoga krila, potom i Deligiannis Pijetloviću. Rađen pravi izbačaj na Mourikisu te gosti dolaze do prednosti preko Mallaracha sa desnog vanjskog nakon dvije i pol minute igre, 0:1. Zvezda nakon minute dolazi do poravnanja preko S.Rašovića iz faula, 1:1. Centar Mourikis izborio je još jedan izbačaj (Ivošević) no gosti ga ne koriste, nakon čega je Prlainović sa ljevog vanjskog (igrač više) donio prednost domaćima, 2:1. Sledi kontrafaul suđen Mourikisu, potom nesikorišteni igrač više domaćih da bi na 2:2 poravnao Fountoulis sa desnog vanjskog (isto igrač više). Novo vodstvo Zvezdi donosi Rađen, pušten, iz vana, te je na kraju prve četvrtine 3:2.

Početak druge četvrtine donosi neuspešne napade na obje strane, Mallarach prvo puca pored gola, nešto kasnije mu brani Šefik, na drugoj strani Pijetloviću brani Deigiannis, nešto bolji je šut V.Rašovića, koji od prečke pada na crtu ali za malo i ne ulazi u gol. Zvezda do 2 razlike dolazi preko Pijetlovića sa stative (igrač više) iako gosti ponovo prigovaraju šut iz 2 metra, 4:2. Olympiakos ne uspijeva preko sidra da bi Fountoulis napravio izbačaj na Prlainoviću, koji potom asistira Pijetloviću, još jednom na stativu za 5:2 polovicom druge četvrtine. Gosti su bez akcije i šuta kod igrača više (Avramović na Kolomvosu), da bi Rađen uplivavši na 2 metra izborio još jednoga igrača više, koga sa srednjeg vanjskog realizira Vapenski (nakon time outa), te Zvezda na polovici ima velikih +4, 6:2.

U prvome napadu u tećoj četvrtini, Kolomvos najzad na 2 metra uspijeva se osloboditi Rađena i smanjiti na 6:3, ali već u narednome napadu Pijetlović izbori još jedan izbačaj (Schizas) kojega realizira sa desnoga krila V.Rašović, 7:3. Grci nastavljaju probati preko sidra, i dobijaju još jednoga igrača više (Ivošević) ali ga brzopleto ne koriste. Nakon greške u napadu domaćih  Ntoskas sa ljevog vanjskog hvata na spavanju Šefika i smanjuje na 7:4. Slijedi kontrafaul suđen Pijetloviću, brzo izveden igrač više za goste te odmah i peterac kojega Avramović pravi na Mourikisu, a Schizas ga pretvara u gol za 7:5. Rađen je još jednom pušten na ljevom vanjskom, te dijagonalom drži Zvezdu u solidnoj prednosti, 8:5 sredinom treće četvrtine. Slijede neefikasni napadi i jednih i drugih (Zvezda ne koristi i igrača više) da bi Ntoskas na 30 sekundi do kraja četvrtine iz faula, sa ljevog vanjskog, kraj dvojice domaćih igrača, smanjio na 8:6.

Slično početku 3. četvrtine, i na startu četvrte, Kolomvos zabija pored Rađena i ponovo donosi neizvjesnost, 8:7. Zvezda odmah uzvraća sa igračem više, S.Rašović sa stative na asist Rađena, 9:7, da bi zvezdin bek zaradio i treći izbačaj, na Kolomvosu, koji nakon time outa salabo šutira sa stative. Nakon toga Mazis u plivanju dobija izbačaj, sada Savić zove time out, Prlainović zabija sa srednjeg, i Zvezda je opet na +3, 10:7 na 5 i pol minuta do kraja. Ranđelović pravi izbačaj na Kolomvosu, nakon brzoga šuta igrača Olympiakosa Šefik na crti topi loptu a  Fountoulis iz peterca smanjuje na 10:8, nešto manje od 5 minuta prije kraja. Slijedi još nekoliko minuta neefikasne igre da bi nakon još jednog Pijetlovićevog izborenog igrača više (Delakas) S.Rašović sa ljevog krila odlučio pobjednika 2 minute prije kraja, 11:8. Olymiakos je imao motiva juriti da razlika bude manja od 2, uspijeli su sa igračem više doći do 11:9 (Delakas) čak i imali zadnji napad, no Mallarachov šut na samome kraju zaustavlja Šefik.

 

Značajna pobjeda domaćih, kako zbog konačnog poretka u grupi B, tako i zbog vraćanja u tim Rađena i Pijetlovića koji su ovaj put imali veoma zapažene role. Sada se već može govoriti i o konstantno dobrim igrama mladog Strahinje Rašovića ali i njegovoga brata Viktora, pa i Vapenskog. Uz standardne Prlainovića i Šefika, Zvezda počinje ličiti na ozbiljan tim. Kod gostiju bolji od ostalih ovaj put bili Ntoskas i Kolomvos, ali i prvi sidrun Mourikis koji nije bio realizator ali je izborio dosta izbačaja.

Partizan Raiffeisen - Szeged Beton 8:6
(1:1) (1:3) (2:1) (4:1)

Bazen: Banjica; Gledatelja: 800; Suci: Borell (ESP), Stavropoulos (GRE)
Igrač više: Partizan 5/0, Szeged 5/2

Partizan: Soro, Tanasković, Mandić 2, Vico, Subotić, Rackov 1, Ćuk 2, Dedović 1, Matović, Mitrović 2, Basara, Jokić
Trener: Vujasinović

Szeged: Baksa, Decker, Kunac, Torok 2, Kayes, Kiss 1, Hegedus, Szivos 3, T.Molnar, Juhasz, Younger, Somogy, D.Molnar
Trener: Vincze

Nakon tri poraza od Szegeda (2 u prošloj sezoni) najzad je Partizan stigao do trijumfa protiv ovog mađarskog tima i to u trenutku kad su zbog bolesti morali izostati centri P.Filipović i Vukićević. Iako je Partizan još nedavno u Mađarskoj pokazao da se može nositi sa ovim rivalom (nesmotreni brutaliti upravo Vukićevića odveo je utakmicu u drugome smeru), činilo se da uprkos Vujasinovićevom optimizmu, bez sidruna beograđani teško mogu izać na kraj sa, do sada, neporaženim Szegedom. No, izgleda da je i ta činjenica, o gotovo sigurnome prvome mjestu u grupi D, donekle „uspavala“ goste koji su dobar dio utakmice vodili sa 1-2 gola razlike. Domaćin se opet nije predavao igrajući kako je bio primoran, sa mnogo igrača koji su se ubacivali na 2 metra, najčešće je Jokić igrao klasičnog centra (mladi Vico isto je sidrun ali je realno bio preslab za bekove Szegeda). Iako sa katastrofalnim učinkom sa igračem više, Partizan u zadnjoj četvrtini uspijeva načiniti malo čudo, i okrenuti rezultat u svoju korist.

 

Krenuli su domaći sa Jokićem na sidru i na samome početku uspeli izboriti igrača više (Szivos) no, Dedovićev šut sa stative zaustavlja Baksa. Na drugoj strani, Partizanova obrana dobro zatvara Molnara na 2 metra ali ni Ćuk ne uspijeva udarcima iz vana. Mađari nastavljaju forsirati ka sidru, domaći šutevima iz vana. Najzad, sredinom četvrtine, Partizan ljepom akcijom sa desne strane, u kojoj Matović asistira uplivalom Dedoviću, dolazi do 1:0. Gosti i dalje neorganizirani u napadu dok domaći pokušavaju promjenama mjesta (Ćuk-Dedović) i sa Vicom na centru. Szeged poravnava sa igračem više (Ćuk na Kayesu), udarcem Toroka sa ljevog krila (asist Kissa sa desnoga) 1:1, na 2:30 do kraja prve četvrtine. Do njenoga isteka vidi se još nekoliko izgubljenih lopti domaćih u napadu i neiskorišteni igrač više Szegeda (bez šuta).

U nastavku Rackov odmah zabija sa desnog vanjskog dijagonalom, 2:1, obrana domaćih i dalje uspiješnija od Molnara, Jokić na sidru izbori još jedan izbačaj (Kunac) ali Mandićev šut zaustavlja blok. Nakon toga su neprecizni Subotić (prečka) i Matović (obrana Baksa) a Kiss na drugoj strani. Ipak, Kiss poravnava fenomenalnom šraubom sa desnog vanjskog sredinom druge četvrtine, 2:2. Partizan ne uspijeva odigrati preko Vica, Szeged preko Kayesa, a šut Szivosa sa desnog vanjskog brani Soro. Najzad, Szivos se ubacuje na 2 metra i nakon asistencije Toroka donosi prvo vodstvo Szegedu na minutu i pol do kraja druge četvrtine 2:3. Mitrović pokušava iz vana nakon faula ali je zaustavljen blokom a Torok sa srednjeg vanjskog (igrač više, Tanasković na Kayesu) donosi gostima i dva razlike 30 sekundi do polovice, 2:4. Subotić opucava sa ljevoga krila ali je Baksa siguran a na samome isteku izbačaj dobija i Jokić, no nema vremena za akciju gostiju.

Partizan plivanjem uzima loptu te ništa od igrača više za Szeged ali ni domaći ne uspijevaju preko Ćuka, nešto kasnije ni sa igračem više (izborio ga Matović na sidru) kada je Dedović slab sa druge stative. Gol vidimo tek polovicom treće četvrtine kada Mandić zabija sa 8 metara za 3:4. Szeged odmah vraća na 2 razlike ponovo akcijom Torok – Szivos, 3:5, ali, na drugoj strani i Mitrović, kada već ne ide iz vana, proba sa uplivavanjem i nakon asistencije Rackova smanjuje na 4:5. Soro brani Hegedusu (igrač više), no ni domaći ne uspijevaju iz te situacije ni nakon time outa (Vico sa stative blokiran).

Zadnja četvrtina počinje prečkom Subotića iz vana, potom Matović na sidru gubi loptu, a nakon dvije minute igre Szivos sa 8 metara donosi Szegedu opet 2 razlike 4:6. Ćuk se najzad budi i iz faula odmah smanjuje na 5:6. Rackov uzima loptu Kuncu, u nastavku odlično asistira uplivalom Dedoviću no ovaj pogađa samo stativu, Soro brani Toroku, Somogy sa ljevog vanjskog dobija samo korner a potom gerši Kunac koji dodaje loptu Soru nakon čega slijedi kontra Partizana iz koje Ćuk poravnava na 6:6, na 3:30 prije kraja. Szivosu iz vana brani Soro, Basara je blokiran sa srednjeg vanjskog, potom Kayes i Decker greše u dodavanju a Mitrović još jednom uplivava na centra i uz asist Basare zabija za preokret na dvije minute do kraja 7:6. Kiss opucava plisku preko gola sa desnog vanjskog a onda slijedi još jedna kontra domaćih u kojoj Ćuk asistira potpuno samome Mandiću za 8:6 nešto više od minute do kraja. Potom je Mandić odličan i u obrani, uzima loptu Toroku, potom igrača više ima Partizan ali nakon još jednoga time outa, Mitrović ne uspijeva sa stative gađajući ravno u Baksu. Na 30 sekundi do kraja Vincze zove time out, Torok iz vana pogađa blok a Mandić iz još jedne kontre ne uspijeva lobom.

 

Važna pobjeda domaćih koja ih osigurava na poziciji 2 grupe D. Da nije bilo onoga kiksa na start i remija doma protiv Galatasaraya, ni prvo mjesto ne bi bilo daleko. Značajnije možda što su crno-beli pokazali da se sa njima, čak i ovako oslabljenima, mora itekako računati, te da i najmanje opuštanje protivnika znaju iskoristiti, kako iskusni igrači poput primjerice Mitrovića i Ćuka, tako i oni mlađi kao što su Mandić, Dedović i Rackov. Ključ je i ovoga puta bila obrana koja je uglavnom zaustavila centre Szegeda dok njegovi vanjski nisu bili toliko raspoloženi. Vujasinovića bi jedino trebala brinuti očajna realizacija igrača više (5/0). Kod Szegeda jedino raspoloženi odlični Szivos i Torok, donekle i Baksa, ostali uglavnom samozatajni na ovoj utakmici.

 

Komentari

avatar pero79
0
 
 
Moze li koje slovo vise o Dedovicu? Koje je godiste,koje su mu karakteristike u igri,dosadasnja karijera, je li imao zapazenih igara u mladim reprezentacijskim uzrastima,itd...
Vidim i da je Subotic poceo igrat? Je li u pitanju bila ozlijeda ranije ili nesto drugo?
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo