Početna Gostujuće kolumne Što nije u redu s vaterpolom?
Što nije u redu s vaterpolom? PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 4.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Administrator   
Petak, 01 Rujna 2017 23:45

Svjetska udruga trenera nastavlja s kvalitetnim javim pismima. Nakon što su apelirali (s uspjehom) da se na kongresu tijekom SP-a ne mijenjaju pravila na način kako su predložena, sada postavljaju nekoliko pitanja kako bi potaknuli raspravu o razvoju vaterpola. Iako očita, ta pitanja se trebaju, čak i moraju javno postaviti. Prenosimo u cijelosti:

 

 

 

 

Kako će vaterpolo izgledati u budućnosti?

 

Na 17. svjetskom prvenstvu  (2017.) u Budimpešti (Mađarska), FINA je pokrenula FINAtv kako bi omogućila globalnoj obožavateljskoj bazi da gledaju uživo događaje sa SP-a, po prvi put (na temelju preplate). Prema napravljenoj analizi, vaterpolo je bio najgledaniji sport na FINA Svjetskom prvenstvu od svih vodenih disciplina.

 

Kao vaterpolski treneri, nismo iznenađeni zanimanjem za naš sport, ali ove statistike postavljaju sljedeća pitanja za raspravu!!!

 

  1. Je li vaterpolu potrebna promjena (temeljem FINAtv statistikama i kao najgledaniji sport od svih vodenih sportova)?
  2. Ako su potrebne, kakve su to promjene  za inovaciju našeg sporta (je li to promjena pravila ili marketinga ili razvoj sporta diljem svijeta ili ulaganja ili...)?
  3. Većina od prvih deset zemalja iz kojih su registrirali tj. pretplatili gledatelji  na FINAtv bile su uglavnom iz zemalja koje nisu vaterpolske (U.K, Australija, Kanada, Njemačka, Novi Zeland, Meksiko...). Ova činjenica postavlja pitanje, pitanje je zapravo o nazočnosti podrške navijača na samom  natjecanju ili formatu natjecanja i pomoć u razvoju sporta koji bi ga omogućio izvan europskih zemalja,  uz istodobnu promociju vaterpolska kroz dobar marketing?
  4. S obzirom na globalni interes za vaterpolo (što je vidljivo iz statistike FINAtv-a), je li trenutačni plan razvoja vaterpola uzeo u obzir taj globalni interes i potrebu? Postoji li takav plan upravo sada?
  5. Kakav vaterpolo želimo? Tehničku (poput košarke) ili fizičku i brutalnu igru (poput ragbija i hokeja na ledu)?
  6. Hoće li „tihi rat“ između FINA-e i LEN-a biti dobar za vaterpolo ili će učiniti totalnu štetu i učiniti ga još europskijim sportom nego je sada?

 

Pitanje broj 5 je integralno i ključno za budućnost našeg sporta! Kakav vaterpolo želimo, da zadovoljimo globalno navijačko i sportsko tržište i da imamo više ljudi na tribinama? Što prije budemo imali odgovor, to će biti bolje za naš sport!

 

Sva gore navedena pitanja postavlja Izvršni odbor WWPCA s namjerom da unaprijedi naš sport i potakne zdravu raspravu s očekivanim ishodom pozitivne i održive promjene. Nismo političko tijelo, a naš je cilj, i bio je,  jasan ... kao treneri, spremni smo biti dio rješenja da poboljšamo naš sport!

Posljednja izmjena Subota, 02 Rujna 2017 08:12
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo