Početna Gostujuće kolumne Komjádi Kup 2017/18.
Komjádi Kup 2017/18. PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Tomislav   
Ponedjeljak, 08 Siječnja 2018 21:14

 

Ovo natjecanje igra se u muškoj konkurenciji, a pravo sudjelovanja imaju svi klubovi koji se prijave, a uvjet je da igrači ne mogu biti stariji od 21 godine (U-21) za one ekipe koje se natječu u najvišem rangu natjecanja (OB I), dok za ostale vrijedi dobna granica od 23 godine (U-23). Ime ovog natjecanja potječe naravno od Béle Komjádia, čuvenog Mađarskog vaterpoliste o kome sam više pisao u tekstu „Szolnoku Superkup nakon peteraca“. Inače, svi gotovo sva natjecanja za mlađe dobne kategorije u Mađarskoj nose imena proslavljenih mađarskih vaterpolista.

 

U prošlim sezonama igralo se krajem kalendarske godine (listopad-studeni-prosinac), no ove sezone je kompletno natjecanje prebačeno za siječanj, a polufinale i finale za ožujak 2018. godine. Dakle, o ovosezonskom natjecanju prijavilo se 18 klubova, a obzirom na plasman iz protekle sezone 8 klubova su bili nositelji prilikom izvlačenja parova odnosno grupa.

  1. Pécs
  2. Ferencváros
  3. Honvéd
  4. Eger
  5. Vasas
  6. Kaposvár
  7. BVSC
  8. UVSE

 

Prošlogodišnje izdanje ovog natjecanja osvojio je Pečuh, koji je u finalu savladao FTC. Pečuh je ekipa koja je od prošle godine zbog toga što su lane bili izlazno (95.) godište ostala bez petorice igrača. Prije svih Draška Gogova, koji je osim što je 95. godište, napustio i Pečuh i ove sezone igra u Italiji (Trieste). Inače, bio je najbolji strijelac Komjadi kupa sa 22 postignuta gola iz 52 pokušaja (42%).  Zbog dobne granice u ekipi ove sezone neće biti niti Kolosi Marcell (koji je ove sezone također napustio Pečuh), Horváth Zsombor, Safrankó Donát i vratar Ottó Józsa (koji je u prošlom izdanju kupa proglašen najboljim vratarom). U ekipi neće biti niti Macsi Patrik koji je ove sezone u Debrecenu. No, ekipa je ostala sa dovoljnim brojem kvalitetnih mladih igrača, koji već 2-3 sezone igraju važne uloge u seniorskoj ekipi, a bili su ili jesu članovi mlađih reprezentacija Mađarske (poneki sa pozivom i na seniorska okupljanja). Prije svih tu su Csabá Marton, Lajkó Márton Mihály, naš Toni Opačak (svi 96. godište) Csacsovszky Erik, Szatmári Kristóf  (obojica 97. godište) te Zerinváry Lóránd (98. godište). Csabá Marton je prošle godine bio najbolje ocjenjeni igrač kupa, a Toni Opačak zauzeo je 5. mjesto. Očekuje se da će u sastavu biti još jedan bivši igrač Osijeka, ljevoruki David Mijić (99. godište). Ove sezone problem će im možda biti pozicija vratara.

Prošlogodišnji finalist FTC, također je ekipa koja ima nekoliko već iskusnih seniorskih igrača. Jedan od njih je svakako mladi vratar Vogel Soma (97.), a ostaje pitanje hoće li se ekipi koja nastupa u kupu priključiti Manhercz Kristián (također 97. godište i već nekoliko godina član seniorske reprezentacije). FTC je jedan od klubova koji stvara mlade igrače (doduše Manhercz je ponikao u Vasasu zajedno sa bratom Adamom koji je 94. godište, a sada igra u Honvédu, pa je preko Szegeda ove sezone stigao u FTC) te ima još pregršt mladih igrača i nije slučajno klub koji je prošle sezone uzeo srebrnu medalju u ovom natjecanju.

Honvéd je lani uzeo broncu. Imali su sada samo jednog igrača u izlaznom godištu (Kalanovics Balász). I oni imaju nekoliko igrača koji su sastavni dio seniorske ekipe već barem 2-3 sezone. Kiss Bálint, Andrei Balakirev i Borna Duvnjak-Starčević su ove sezone izlazno, 96. godište. Kiss je bio na posljednjem okupljanju A reprezentacije, a Balakirev je sa univerzitetskom reprezentacijom Rusije uzeo srebro na posljednjoj Univerzijadi. Svakako treba spomenuti i Irmes Pála (97.) i Vad Leventea (99.) kao igrače koji nastupaju za seniorsku ekipu. Ovdje treba pridružiti i igrače koji nastupaju redovito u 1.B ligi – Reibel Ádáma (97.) i Tóth Koppánya (98.).

Eger će ispred ostalih predvoditi Csiszár Boldizsár (97.), drugi vratar seniorske ekipe, a tu je još pregršt mladih igrača. Prije svih Biros Barnabas (97.) koji je ove sezone zabilježio 5 nastupa za seniorski sastav uz realizaciju 6/8 pogodaka (75%). Prošlogodišnje izdanje kupa završio je na drugom mjestu strijelaca (iza Gogova), sa samo jedim pogotkom manje (21/45) uz nešto bolju realizaciju (47%) te kao treći igrač po ocjenama. Svakako treba spomenuti i Korózsi Benjámina (99.), koji je sa prošlogodišnjom realizacijom 17/26 (65%), završio kao četvrti igrač kupa.

Obzirom na odlične škole budimpeštanskih KSI-a, UVSE-a i BVSC-a, za očekivati je interesantne utakmice. Možda ne toliko u prvom krugu, ali nakon toga svakako da. Kako je u seniorskoj konkurenciji već bilo iznenađujućih rezultata, lako je moguće da će i ovdje biti barem manjih iznenađenja. U ovom natjecanju i u drugim klubovima nastupaju mnogi mladi igrači koji su već nekoliko sezona više ili manje uključeni u seniorske sastave, a redovito nastupaju i za svoje ekipe u 1.B ligi i naravno juniore. Spomenimo samo neke koji su prošle godine bili među najbolje ocjenjenima – Burián Gergely (98., Vasas), Dobos David (96., Kaposvár), Vogel Simon Benedek (96., od ove sezone UVSE, ponikao u FTC-u, brat vratara Some), Fekete Gergő (00. Debrecen – prošle sezone završio kao 6. igrač kupa), Bobis Botond (01., KSI), Sebestyén Balász (98.) i Klinovszky Michael (97.) obojica sada u Pečuhu. Macsi Patrik (96.),  koji je osvojio sa Pečuhom prošle godine kup sada je u Debrecenu (inače njegov matični klub) i sa starom ekipom sastaje se već u prvom krugu.

 

Izvlačenje je obavljeno 19. prosinca 2017. godine u 12 sati u prostorijama Mađarskog vaterpolo saveza. Izvlačenje je obavljeno na način da se nositeljima redom izvlačilo protivnike koji će im se suprotstaviti u dvije utakmice, a pobjednici tih susreta odlaze u drugi krug. Također, dvije preostale ekipe (od 18 prijavljenih) izvučene su i dodane drugom i trećem paru te na taj način su to prestali biti parovi i postali skupine.

Parovi:

Pécs – Cívis Póló (Debrecen)

Eger – Szolnok

UVSE – Miskolc

BVSC – Oázis (Budapest)

Kaposvár – OSC

Vasas – Szegedivízipóló


Skupine:
A- skupina

FTC

AVUS

Szentes

B – skupina


Budapesti Honvéd

Kölyökpóló Suli (Monor)

Tatabánya Vízmű

 

I. krug:

9.-10.-11. siječnja 2018.

 

II. krug:

28.-29.-30. siječnja 2018.

 

Polufinale:

26. ožujka 2018.

 

Finale i utakmica za broncu:

27. ožujka 2018.

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 08 Siječnja 2018 21:15
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo