Početna Gostujuće kolumne [BRIDGE] B liga - polufinale
[BRIDGE] B liga - polufinale PDF Ispis
(2 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Gjivo   
Subota, 03 Veljače 2018 19:48

Hrvatska B liga u bridžu ima čak četiri ciklusa u jednoj godini. Prvi ciklus su regionalne kvalifikacije, naboljih dvanaest ekipa iz četiri regije: Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik daju polufinaliste. Polufinale B lige se već tradicionalno igra u Zadru, gdje su ekipe podijeljene u dvije skupine po šest timova. Najbolja tri tima iz svake skupine nastavlja natjecanje u finalu B lige koje će se održati u Zagrebu. Dva najbolja tima u finalu su automatski prvoligaši, dok trećeplasirani ide u završni četvrti ciklus natjecanja i igra meč protiv desetoplasiranog iz A lige. Bolji u tom meču ostaje/postaje prvoligaš.

 

Bridž klub Dubrovnik ima svoj tim u A ligi. Tim Dubrovnik Danče drži zasad posljednje mjesto u A ligi i u teškoj su poziciji za održavanje prvoligaškog statusa. Pored tog tima, čak su tri tima ostvarila pravo za nastup u polufinalu B lige. U skupini A nastupili su tim Celtic bar Belfast u sastavu: Zdenko Stanković, Velibor Puzović (Bibo), Ivica Obad, Dejan Škero, Đivo Tikvica i Andrija Martić te tim Pčelica Maja: Boško Mišić, Ivo Matijević, Maja Kučić Kržić, Nikola Cvjetović, Vedran Košta i Rade Garić. U skupini B svoj put do finala tražio je tim Tečajac: Mario Majstorović, Dubravka Zvrko, Iva Strnad, Frano Mozara. Svi skupa smo išli autobusom u Zadar. Sam početak je nagovijestio uspješan vikend, Rade Garić je kasnio samo četiri minute, svi ostali su na vrijeme došli. Put je bio iznimno ugodan i zabavan, atmosfera odlična  autobusu. Zanimljivo je bilo na graničnom prelazu u Neumu. Nije bilo nikakve gužve, čak smo čekali da se netko od službenih osoba pojavi. Kad je konačno jedan došao do autobusa, stekao se dojam da ćemo odmah proći dalje.

 

Policajac: Tko su putnici?

Obby: Naši ljudi. Idemo u Zadar na turnir u bridžu.

Policajac nakon malog hesitationa: Dajte osobne!

No, naravno da nije bilo nikakve nepravilnosti. Na drugom prijelazu je odgovor bio samo: Naši ljudi! i nastavili smo dalje bez ponovnog davanja osobnih.

 

Odmah u prvom kolu su se naša dva tima međusobno susrela, što je čest slučaj kad neki klub ima dva svoja tima u natjecanju. Tim Pčelica Maja je imao pravo biranja protivnika i Rade je izabrao da za stolom igra protiv Biba i Zdenka. Teško je objasnit koliki je to rivalitet postao. Četiri igrača tima Pčelica Maja su prošlu sezonu nastupali za Belfast. Ostvarili su iznenađenje za iznenađenjem, prošli su neočekivano regionalne kvalifikacije, nakon toga su čak kao potpuni autsajderi prošli i polufinale. Tek su zaustavljeni na finalnom turniru. Zdenko nije bio zadovoljan s angažmanom svoje ekipe i promijenio je cijeli tim za ovu sezonu i sad ima veće ambicije! Sam meč je završio s pobjedom Belfasta od 45:23. Rade i Vedran nisu baš briljirali taj meč tako su Zdenko i Bibo odličnom igrom pokrili katastrofalno izdanje Andrije i mene na drugom stolu. Nakon prva četiri borda Pčelica Maja je vodila 22:0, na drugom bordu je Andrija pao 3 karo koji se naprave (trebali smo igrat 3NT), na trećem bordu je propustio 3NT koje sam sruši iz ruke, ima pet štihova kad razvije svoj karo. Četvrti bord smo Andrija i ja igrali 1NT-3 gdje protivnik ima 3NT, ali kako se ne zove ta manša tu se izgubilo 5 IMPova. Još je peti bord Andrija pao 4 herc, manšu koju bi morao napravit. Ali na drugom stolu je i Rade pao s čime je propustio priliku za povećat vodstvo. Do kraja meča je Belfast uglavnom zarađivao impove. Dva borda su bila presudna, na prvom smo Andrija i ja igrali 3NT+2, a za drugim stolom Rade i Košta 4H-1 dok su na drugom Bibo i Zdenko igrali 5 karo, a Maja i Nikola samo 4 karo gdje ide slem u karonu.

Iz tog meča moramo izdvojiti sljedeći bord:

 

West                    North                   East                       South

-------                   ------                      ------                   1 karo

1 herc                   1 pik                      pass                      2 karo

pass                      2 pik                      pass                      2 NT

pass                      3 NT                      pass all

 

South je Rade koji otvara 1 karo, Precision otvor koji pokazuje 11-15 poena s karo bojom ili s balansom. Bibo overkolira 1 herc, Vedran na Northu kaže 1 pik, East pasira, Rade 2 karo da pokaže karo boju. Zasad je sve ok. Bibo pasira, a Vedran se odluči za 2 pik Laughing. To inače pokazuje slabu ruku s dugim pikom (ovdje to nije slučaj!). Zdenko na Eastu očekivano pasira, a Rade se odluči staviti 2NT! Na to Vedran licitira 3NT!!! To svi pasiraju i Bibo je na ataci. Po licitaciji izgleda da NS strana nema poensku snagu za 3NT kontrakt i da pokušavaju ukrast manšu, npr. na lošu ataku ili na lošu obranu protivnika. Bibo shvati da je u kritičnoj situaciji i već pomalo bijesni na licitaciju protivnika i krene ispitivat značenja licita:

 

Bibo: Ajmo momci, polako što vam znače liciti? 1 karo?

Vedran: ima 10-15 poena i barem dvije karte karo.

Bibo: što je 1 pik?

Rade: a ima pikove!

Bibo: što je 2 karo?

Vedran: e sad ima karone!

Bibo: 2 pik?

Rade: slab je i ima dužinu u pikovima!

Bibo: zašto sad licitiraš 2NT, ako je on slab s pikovima?

Rade: ne da mi se igrat 2 pik! Smile

Bibo: kako ti sad licitiraš 3NT, ako si minimalan s pikovima?

 

Košta nema baš neko objašnjenje i Bibo se nekako odluči na J tref ataku sa strahom da je prodao manšu. Ali kad je Košta spustio karte na stol osjetio je veliko olakšanje kad je vidio da je 3NT neoborivo. Inače na bordu ide 6NT i 7 karo!!!

Na drugom stolu je slično počela licitacija, samo što je Andrija odlučio rebidirat 1NT umjesto 2 karo. Kako mu je prirodna licitacija prekomplicirana uvijek se odlučuje na neke alternativne metode! Laughing Nakon 1NT došlo je 3NT i to je također bio završni kontrakt koji nam je donio 1 IMP jer je Andrija u izigravanju uzeo svih 13 štihova, a Rade 12.

U drugoj grupi Tečajac nije dobro startao, izgubio je od Splita 2 što nije dobar početak jer Split 2 nije bio među favoritima za prolaz u finale. Kritična su bila dva borda, prvo 4 herc su pali za jednim stolom (isti bord koji su Andrija i Rade pali), a za drugim stolom su to Splićani napravili. Te slično kao i u našem meču, igrali su 4 herc na bordu gdje ide 3NT. Splićani su igrali 3NT.

U drugom kolu Radin tim, Pčelica Maja, susreo se sa s prvim favoritom grupe A, Rijeka 1111 i izgubili su visoko, skoro sa maksimalnim rezultatom. Riječani su pobijedili sa 62:12. Jedina zarada je došla na bordu gdje Riječani nisu uspjeli napraviti 6NT, sve ostalo je bilo na strani Riječana. Rade i Vedran nisu igrali ovaj meč i to se odmah osjetilo i na rezultatu.

Celtic bar Belfast je dobio i drugo kolo, pobijeđen je Imotski 78:54 i meču koji je imao veliki promet. Svašta se događalo u tom meču. Obad i Škero su se odlučili na 3NT gdje imaju oba majorska fita, 3NT ne ide. Zatim, ataka protiv 3NT je prodala manšu, tako su dva borda zaredom odnijela čak 28 IMPa. Uz to protivnik je našao jedan slem u piku što Obad i Škero nisu. No, osim ta tri loša borda, sve ostalo je bilo na strani Belfasta. Rušili bi protivničke manše koje bi na drugom stolu napravili, protivnik se još četiri puta zaletio neuspješno u slem i to je donijelo solidnu pobjedu.

U skupini B Tečajac je izgubio i drugi meč, 36:29 od Rijeke 7. Iva i Frano su pali 3NT što su protivnici napravili +2 na drugom stolu. Zatim nisu zvali manšu u piku u ranjivoj poziciji što je donijelo novi veći minus. Kasnije su srušili jedan slem gdje su im partneri na drugom stolu igrali 3NT. Još jedan veći minus je bio na bordu gdje su Mario i Dube igrali 3NT umjesto 4 pik.

Prvi dan je zaključen trećim kolom koje se igralo u večernjem terminu. Rade se vratio u tim protiv Imotskog. Nakon dva poraza tim Pčelica Maja trebao je pobjedu. Rezultat na kraju je bio 40:37. Ključni momenti: Rade i Vedran igraju i naprave 6 tref, a Boško i Ivo igraju 3 pik u kontri i padnu samo dvaput. Bord iza Boško i Ivo sruše 6 karo, Rade i Vedran igraju 3NT+1. Najveći minus došao je na bordu gdje su Rade i Vedran propustili zvati manšu u piku, igrali su samo parcijalac u karou.

Celtic bar Belfast je nakon dvije pobjede imao ugodniju situaciju, ali se upisao prvi poraz od 47:21 protiv tima Dimeros 2. Taj tim je većinom sastavljen od juniora i bio je poprilično uvjerljiv. Jedini plus bordovi za Belfast u meču su jedna manša koju smo Andrija i ja zvali, na drugom stolu su ostali u 1 pik te što smo zvali slem u karou, drugi stol je ostao na petom nivou. Minusa je bilo poprilično, uglavnom bi zvali manše gdje ne idu pa ne bi bili u manši gdje manša ide. Jedan veliki minus smo donijeli Andrija i ja gdje nismo srušili 3NT, a drugi Obad i Škero gdje su igrali 6 herc u kontri, a nedostaju im AK u adutu i još jedan As sa strane. Tih 3NT Andrija atakira herc i ako dovoljno brzo igra karo 3NT će se srušit, ako ne neće. Protivnik je razvio tref, ali je Andrija prvo uzeo svog K tref. Sad herc nije imalo smisla nastavit, a tref više nema u ruci. Ako nastavi karo srušit ćemo, no Andrija se odlučio na Q pik iz QJ10 što i nije nelogično. Ja sam odbio pik, a izvođač je dopustio da Andrija ostane u štihu. Sad se mislim, odbio sam herc, odbio sam pik, tref nema, sad će sigurno igrat karo! No nije, nastavio je pik i ode manša.

U grupi B Tečajac je morao krenuti, jer su startali sa dva poraza a u trećem kolu ih čeka dosta nezgodan i jak protivnik, Dimeros 1. Taj tim ima dosta iskustva u igranju A lige. Nakon dobre igre, Tečajac je dobio 41:25 i ostao sa šansama za treće mjesto. Prvi veliki minus dogodio se na bordu gdje većina igra 6 tref, dok su na jednom stolu protivnici zvali 7 tref i napravili. No, bord iza isti taj par se zaletio prema slemu i ostao u 5 herc (bord od poviše gdje nedostaju AK u adutu i A sa strane), dok su Dube i Mario igrali 3NT+2. Još jedan dobar plus Tečajac je ostvario na bordu gdje su srušili 3NT, a Dube i Mario su to napravili (isti bord smo Andrija i ja pustili 3NT).

Drugi dan natjecanja su se igrala dva završna kola. S Radom u sastavu ostvarila se nova mala pobjeda, 26:24 protiv Samobora. Tim Pčelica Maja je trebao pobjedu s većom razlikom da bi imao šanse za treće mjesto, ovako su izgubili sve šanse za prolaz u finale.

Tim Celtic bar Belfast je igrao protiv jake Rijeke 1111 i pobijedio 35:17. Odličan su meč odigrali bez Andrije i mene u sastavu. Prevagu u meču odnijela je jedna manša koju su zvali Obad i Škero te od tri potencijalna slema na EW liniji protivnik je zvao samo onaj koji se pada. Obad i Škero su ostali izvan slema. Tako je Belfast došao u dobru poziciju za prolaz u finale, jedino nisu smjeli izgubit visokom razlikom.

Tečajac je trebao dobar rezultat u četvrtom kolu da ne bi previše zaostao. U meču protiv vodeće ekipe na tablici izgubili su čak 36:6 i ostali samo na teoriji za prolaz dalje, trećeplasirani im je bježan 18.7 IMPova. Kako je maksimalna pobjeda u bridž meču 20:0 (za to treba pobjeda od 60 IMPova), potrebna je jako visoka pobjeda u zadnjem kolu, a da istovremeno i tim Dimeros 1 izgubi sa tako visokim rezultatom. U meču jedini veliki promet ostvaren je na bordu gdje su Iva i Frano kontrirali 2 herc i to je napravljeno s prekoštihom.

Zadnje kolo Celtic bar Belfast je odradio rutinski, ostvario se mali poraz protiv Samobora od 41:32. To je bilo dovoljno za siguran prolaz dalje. Meč smo opet Andrija i ja lošije odigrali. Jednih 4 herc sam prodao s lošom atakom, dvije manše su nam zvali na našem stolu, a  Obad i Škero nisu. Jedina nam je zarada na bordu bila gdje smo napravili 3NT a protivnik je igrao 5 karo koji ne idu.

Tim Pčelica Maja nije imao šansi u zadnjem kolu ali je uspio napravit pravu malu dramu. Pobijedili su tim Dimeros 2 sa čak 66:14 s čime su omogućili Samoboru da ih prestigne na trećem mjestu. Posebno je zanimljiv bio sljedeći bord:

 

 

West                    North                   East                       South

pass                      pass                      1 karo                   pass

1 NT                      pass all

 

Nakon dva passa Košta na Eastu otvori 1 karo (11-15 uz +2 karoa). South pasira, a Rade licitira 1NT (nije primijetio pet pikova Laughing). To na kraju bude završni kontrakt. North atakira 3 tref, Rade odmah stavi A! South doda 6 tref. Rade nastavi 9 pik koju propusti, North uzme štih s A pik i nakon kratkog razmišlja odigra herc. Rade sad uzme četiri herca, impasira pik još jednom i tako uzme ukupno 4 pika, 4 herca i tref za ukupno devet štihova. Po drugom scenariju, da je North u trećem štihu igrao neki minor, NS strana bi uzela čak jedanaest štihova! Rade i na naoko normalnim bordovima izgenerira nekakav spektakl. South se iza borda čudio kako mu North nije odigrao minor, a North je na to odgovorio: 'Ma ništa mu ne vjerujem!'. Nije lako igrat protiv Rade!

Tim Tečajac je odradio svoj dio posla, dobili su Zadar uvjerljivo 71:13 i čekali su možda čudo u meču JT6 – Dimeros 1. U slučaju da JT6 dobije preko 50 razlike bit će treći. Na kraju je stvarno JT6 i dobio 75:21 što je donijelo poprilično uspješan vikend za Bridž klub Dubrovnik, dva tima na finalu B lige u Zagrebu!

Dobra atmosfera u povratku je zaokružena na već standardnom mjestu, OPG Dodoja, gdje je bilo i bolje nego prošli put!

Posljednja izmjena Nedjelja, 04 Veljače 2018 14:58
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo