Početna Gostujuće kolumne Komjadi kup - četvrtfinala
Komjadi kup - četvrtfinala PDF Ispis
(2 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Tomislav   
Ponedjeljak, 19 Veljače 2018 21:25

 

Četvrtina finala Komjadi kupa igrana je krajem siječnja (i početkom veljače) i obzirom na klubove koji su sudjelovali, kao i igrače koji su sačinjavali ove ekipe, prikazan je i ozbiljniji nivo vaterpola u odnosu na onaj viđen u prvom krugu. Pri tome prije svega mislim na činjenicu kako je u pojedinim utakmicama bilo više rezultatske neizvjesnosti.

 

Tako je na primjer UVSE lako savladao Eger, no u gostima je susret tijesno izgubio. Kaposvár i FTC su u Kaposváru igrali neodlučeno (11:11), ali je zato FTC na svom bazenu ostvario uvjerljivu pobjedu (14:4)! BVSC je prvi susret na svom bazenu dobio sa tijesnih 11:10, što se pokazalo kao nedovoljno jer je u uzvratu Vasas ostvario visoku pobjedu (12:4) i sa ukupnim rezultatom 22:14 izborio polufinale. Razlog ovih „oscilacija“ u rezultatu leži i u činjenici kako u pojedinim utakmicama nisu nastupili najbolji igrači. Pri tome mislim na one koji su članovi seniorske ekipe pojedinih klubova, a neki od njih čak i stalni ili povremeni reprezentativci A selekcije Mađarske. Najočitiji je primjer upravo utakmica FTC-a i Kaposvára u Budimpešti, kada je nakon 11:11 u prvoj utakmici, koju je FTC odigrao bez ponajboljih igrača, u uzvratu na vrata stao Vogel Soma (nastupa za seniorski tim, a ušao je i u A reprezentaciju za akciju Europa kup), a vjerojatno još i značajnije u ekipi je bio i Manhercz Krisztián (već nekoliko godina standardni A reprezentativac) koji je gol Kaposvára zatrpao sa 8 pogodaka! Što se tiče samog FTC-a, prostora za osnaživanje ekipe još ima jer pravo nastupa u ovom natjecanju ima i Jakšić.

Ono što je nama posebno bilo zanimljivo je susret Honvéda i Pečuha (odnosno PSN Zrt.-PVSK, jer se radi o kombinaciji juniorske i seniorske ekipe, a u slučaju Pečuha one se različito zovu). Za obje ekipe nastupaju naši igrači, a interesantno je kako je ovo bio par koji se prošle sezone sastao u polufinalu. Tada, a i ovoga puta bio je uspješniji Pečuh naših Tonija Opačka i Davida Mijića. U prvom susretu u Budimpešti bilo je 9:12 za Pečuh, dok je u uzvratu bilo još uvjerljivije (13:4)! U svakom od ova dva susreta Toni Opačak postigao je po 4 pogotka uz pregršt zarađenih igrača više. Također, u prvom susretu u Budimpešti, i on i Mijić izborili su po jedan peterac, a u uzvratu je Mijić i postigao i 3 pogotka (dakle od 13 pogodaka Pečuha, 7 su u uzvratu postigli Osječani Smile). I postigli su ih Osječaninu na vratima Honvéda.

 

Ove dvije Tonijeve odlične utakmice pozicionirale su ga na visoko 4. mjesto među igračima koji nastupaju u Komjadi kupu, prema ocjenama zasluženim tijekom igre. Nadamo se kako neće na tome stati. Štoviše, prema upravo ocjenama u proligaškoj konkurenciji (OB I), Toni je jedan od najučinkovitijih mladih centara u najjačoj ligi na Svijetu! Ako promatramo igrače na poziciji centra u generacijama 95., 96. i 97., onda je ispred njega samo Honvédov Rus Andrei Blakirev (96. godište, trenutno 23. igrač lige), koji usput budi rečeno, nije igrao ove utakmice u Komjadi kupu. Naime, pisao sam već o tome kako je utakmica u posljednjem kolu skupine B između Honvéda i PVSK u Budimpešti najvjerojatnije trebala biti utakmica odluke za plasman među najboljih 8 ekipa u ligi. Trener Honvéda (Vad Lajos, koji je u prvim utakmicama vodio i ekipu u Komjadi kupu) još prije pretposljednjeg kola odlučio je kako neće u četvrtfinalu Komjadi kupa nastupiti sa igračima koji nastupaju za seniorsku ekipu (KissBálint, Hertzka Olivér, IrmesPál, Borna Duvnjak-Starčević, VadLevente i ranije spomenuti Andrei Balakirev). Razlog zna samo on, no za pretpostaviti je obzirom kako se radi o mladim igračima, želio je izbjeći da zbog mogućih poraza u Komjadi kupu stvore negativnu percepciju pred odlučujuću utakmicu za plasman u gornji dom, što je opravdano procijenio kao značajnije. Naime, ekipa PSN Zrt.-PVSK iznimno je jaka (prošlogodišnji osvajači Komjadi kupa) i čine ju igrači koji već 2 ili 3 sezone redovito nastupaju u prvoj ligi:

Csaba Márton – proglšen najboljim igračem 9. kola u prvenstvu, Csacsovszky Erik – najbolji igrač 12. kola u prvenstvu, Lajkó Márton Mihály, Toni Opačak, Szatmári Kristóf, Zerinváry Lóránd.

Nakon što je Pečuh izgubio u Szentesu i postalo jasno kako je Honvéd siguran član gornjeg doma, Vad Lajos ipak je odlučio poslati nekoliko prvotimaca, barem na utakmicu u Budimpešti te su na toj utakmici nastupili Kiss, Irmes, Hertzka i Duvnjak-Starčević. No, on sam nije vodio ekipu niti u jednoj od ove dvije utakmice sa Pečuhom, a u uzvratu su od prvotimaca nastupili samo Hertzka i naš Duvnjak-Starčević. U prilog činjenici koliko se interesantan susret ove dvije ekipe očekivao je i podatak kako je prvom susretu u Budimpešti prisustvovao i izbornik mađarske reprezentacije Märcz Tamás.

Dakle, Pečuh je prošao dalje, zajedno sa FTC-om, Vasasom i UVSE-om.

 

četvrtfinale, 1. utakmica

UVSE – ZF-Eger 21–7 (5–3, 6–3, 6–1, 4–0)

Golovi UVSE:Baksa 6, Németh D. 4, Korbács 3, Dala 3, Rábavölgyi 2, Vigvári 2, Sziládi,

Golovi Eger:Biros B. 3, Fried 2, Magyar, Kürti


Kaposvári VK – FTC-PSC Waterpolo 11–11 (4–1, 3–2, 2–4, 2–4)

Golovi Kaposvár: Giga 4, Dobos 3, Tóth K. 3, Németh L.,

Golovi FTC: Gál 5, Szőke 2, Turnai 2, Goschi 2


BVSC-Zugló – Vasas SC 11–10 (5–4, 2–1, 3–1, 1–4)

Golovi BVSC:SzabóBence 5, Sugár 2, Nagy Á., Tanczer, Ágh, Mladoniczky,

Golovi Vasas:Bencz 5, Sélley-Rauscher 2, Makszim 2, Hajdu

 

RacioNet-Honvéd-PSN Zrt.-PVSK 9–12 (2–1, 2–5, 2–3, 3–3)

Golovi Honvéd: Kiss B. 3, Molnár G. 2, Irmes P. 2, Kubicz, Hertzka,

Golovi PSN-PVSK: Opačak 4, Zerinváry 4, Csaba M. 3, Lajkó
2. utakmica

ZF-Eger–UVSE 13–12 (4–5, 2–3, 2–1, 5–3)

Golovi Eger:Magyar 3, Kürti 3, Biros B. 3, Tomozi 2, Fried 2,

Golovi UVSE:Baksa 4, Vigvári 4, Sziládi 2, Rábavölgyi, Knézy


Polufinale je izborio UVSE, ukupnim rezultatom 33:20

 


Vasas SC–BVSC-Zugló12–4 (2–0, 4–1, 3–3, 3–0)

Golovi Vasas: Bencz 3, Burián 3, Simon H. 2, Makszim, Ladányi, Sélley-Rauscher, Fazekas G.,

Golovi BVSC: Szabó Bence, Sugár, Csorba, Mátyok


Polufinale je izborioVasas, ukupnim rezultatom 22:14

 

PSN Zrt.-PVSK–RacioNet-Honvéd 13–4 (6–1, 3–0, 4–1, 0–2)

Golovi PSN-PVSK:Opačak 4, Mijić 3, Csacsovszky E. 2, Lajkó 2, Csaba M., Szatmári,

Golovi Honvéd:Molnár G. 2, Hertzka, Tóth K.

Polufinale je izborioPVSK, ukupnim rezultatom 25:13

 

FTC–Kaposvári VK 14–4 (3–1, 1–1, 4–0, 6–2)

Golovi FTC: Manhercz K. 8, Turnai 2, Farkas K., Goschi, Gál, Lihotzky,

Golovi Kaposvár: Németh L., Giga, Tóth B., Ihárosi


Polufinale je izborioFTC, ukupnim rezultatom 25:15Izvlačenje polufinalnih parova održano je u prostorijama Saveza 12. veljače u 11:00 sati, a izvučeni su slijedeći parovi:

PSN-PVSK – Vasas

FTC – UVSE

 

Polufinalne utakmice i utakmice za medalje igraju se 26. i 27. ožujka, a u igri za odličja sa dobrim izgledima su ostala naša 2 igrača. Naime, u razgovoru sa nekim od igrača iz Pečuha, pribojavali su se izvlačenja i FTC-a kao mogućeg protivnika u polufinalu (pretpostavlja se kako će Jakšić, Vogel i Manhercz Krisztián igrati), što bi njihove izglede za ulazak u finale značajno smanjilo. Ovako, lako je moguće kako će se ponoviti lanjsko finale FTC – PSN Zrt. PVSK.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 19 Veljače 2018 21:28
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo