Početna Gostujuće kolumne [PRIPREMNA UTAKMICA] Hrvatska bolja od Austalije
[PRIPREMNA UTAKMICA] Hrvatska bolja od Austalije PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Mate   
Nedjelja, 17 Lipnja 2018 16:52

 

U sklopu priprema za nadolezeća vaterpolska reprezentativna natjecanja Svjetsku ligu i Europsko prvenstvo hrvatska i australska izabrana vrsta odmjerili su snage u Zagrebu na plivalištu uz Savu. Utakmica je bila dinamična, jakog tempa, ali rezultat je već nakon odigrane prve četvrtine pokazivao da Hrvatska pobjeda neće biti upitna. Australski igrači, koji većinom igraju u australskoj ligi, unatoč dobroj tjelesnoj pripremljenosti i htijenju nisu mogli parirati hrvatskim igračima. Hrvatski igrači koji su bili sudionici osvajanja SP-a u Budimpešti pokazali su nadmoć u svim segmentima igre, čak i u onom plivačkom gdje se očekivala nadmoć Australaca. Lončar, Joković i Buljubašić nisu bili u sastavu, a prva dvojica su pratila ovu utakmicu iz gledališta. Od igrača koji nisu sudjelovali u osvajanju zadnjeg SP-a veću minutažu dobio je Miloš, a opravdao je svojom izvedbom u oba smjera.

 

Hrvatska je krenula na početku s presingom bez prekršaja. Kada bi Kayes uhvatio poziciju na dva metra prelazilo se u zonu. Australci su praktički bili bezopasni s vanjskih pozicija, pokušavali su stvoriti višak na krilima, ali bi i poneko probijanje krilnog igrača i šut Bijač zaustavio dobrom obranom. Slično kao što je probleme zadavao svim svojim čuvarima na završnici vaterpolske lige prvaka, Vrlić nije imao problema izboriti se za priliku za gol iako ga je čuvao Younger. U prvoj minuti je zaradio peterac kojega je ralizirao Vukičević, a u drugoj minuti se odlično odvojio od svog čuvara i pospremio odličan Fatovićev prebačaj s lijevog krila u gol. Natjeralo je to Australce na povlačenje što koristi Bušlje u trećoj minuti i lijepim udarcem koji se odbio od desne vratnice u gol osigurava Hrvatskoj vodstvo od 3:0. Od dobrih akcija u ovoj četvrtini vrijedi istaknuti dva dalekometna prebačaja s desne na lijevu stranu napada, Garcie na Fatovića koji je pobjegao svojim čuvarima; prvi je pretvoren u zgoditak, drugi put je Hrysanthos uspio obraniti udarac. Kayes, iako fizički moćan, nije se uspio naigrati u napadu pored Bušlje i Macana. U četvrtoj minuti dobro je reagirao pored Macana, pokušao prebaciti Bijača, ali se lopta zaustavila na gredi.

U drugoj četvrtini  su odmarali naši udarni igrači te su Australci uspijevali doći do prilike za šut, ali Bijač ostaje neprobojan zid za njih. U dvije izgledne prilike kad su uspjeli pucati s udaljenosti 5-6 metara, gađali su iznad njegove glave, ali i u petoj i u sedmoj minuti Bijač glavom sprječava zgoditke. Uspjeli su Australci zabiti svoj prvi gol u šestoj minuti ove četvrtine nakon što su se naši igrači spetljali na ljevoj strani napada, izgubili loptu, a potom primili gol s lijeve strane od Hollisa koji je ostavljen sam. U zadnjoj minuti gol postiže Krapić na Kragićev prebačaj. Krapić je bio borben ko i inače, ali ne uspijeva uvijek zauzeti poziciju na dva metra.

U trećoj četvrtini napravljene su zamjene vratara u obje momčadi, ulaze Marcelić i Porter. Hrvatska otvara ovu četvrtinu s golom u prvoj minuti, šut Šetke brani Porter, ali loptu odlično kupi Kragić i posprema u mrežu. Nakon toga majstorija Vukičevića u napadu, uplivava ispred Forda i iznuđuje peterac kojeg realizira Šetka. Younger postiže gol u situaciji s igračem više šutom s desnog vanjskog koji je prošao Marceliću ispod ruke. U petoj minuti vidjeli smo još jedno točno proigravanje Garcie s desne strane, ovaj put realizator na ljevoj strani je Šetka. Vrlić nastavlja biti nemoguća misija za australsku obranu, ovaj put u šestoj minuti iznuđuje još jedan peterac kojega u zgoditak pretvara Bašić. Rezultat na semaforu je 9:2. U sedmoj minuti smo vidjeli treći gol Australaca. Ovaj put je u obrani na krilu popustio Šetka. Pomagao je vanjskoj liniji obrane, a Ford prima loptu na krilu te pliva oštro prema golu i pogađa.

Ritam igre ne pada niti u zadnjoj četvrtini, ali golovi padaju tek pred kraj susreta. Kayes u šestoj minuti napokon uspijeva dobiti upotrebljivu loptu nakon postavljanja, postiže zgoditak i smanjuje rezultat na 9:4. Konačnih 9:5 postavlja svojim drugim zgoditkom Andrew Ford, šutom iz vana u situaciji s igračem više.

 

Hrvatska je bila dominantna u ovoj utakmici, u obrani kompaktna, a u napadu ubojita. S obzirom na prikazano bekovska linija s Bušljom i Macanom te centarska s Vrlićem uz milimetarski točne lopte koje desna strana (Garcia) napada isporučuje na lijevu daju razlog za optimizam da ćemo tako uspjeti svladati i puno jače protivnike od Australaca. Turnir svjetske lige će biti prilika da se vidi koliko mogu dati Bašić i pogotovo Miloš koji će sigurno dobiti određenu minutažu budući Joković zbog ozljede propušta natjecanje.

 

 

Mjesto

ŠRC Mladost, Zagreb

Vrijeme

Petak, 15.6. u 20:00

Broj gledatelja

oko 100

 

AUSTRALIJA

HRVATSKA

Momčad (podebljano članovi 1. postave)

1. Nick Porter

2. Richard Campbell

3. Blake Edwards

4. Joe Kayes 1

5. Nathan Power

6. Jarrod Gilchrist

7. AJ Roach

8. Aaron Younger 1

9. Andrew Ford 2

10. Tim Putt

11. Lachlan Hollis 1

12. Nic Brooks

13. Anthony Hrysanthos

14. Nick Elphick

1. Marko Bijač

2. Marko Macan

3. Loren Fatović 1

4. Ivan Krapić 2

5. Hrvoje Benić

6. Jerko Marinić Kragić

7. Ante Vukičević 1

8. Andro Bušlje 1

9. Andrija Bašić 1

10. Josip Vrlić 1

11. Anđelo Šetka 2

12. Xavier Garcia

13. Ivan Marcelić

14. Ivan Domagoj Zović

15. Lovre Miloš

Trener

Elvis Fatović

Ivica Tucak

Realizacija igrača više

0-3 (0%)

2-5 (40%)

Posljednja izmjena Nedjelja, 17 Lipnja 2018 16:53
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo