Početna Gostujuće kolumne [PROMOCIJA] ZLATNO DESETLJEĆE hrvatskog vaterpola 2007.-2017.
[PROMOCIJA] ZLATNO DESETLJEĆE hrvatskog vaterpola 2007.-2017. PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Djivo   
Nedjelja, 17 Lipnja 2018 23:46

U svečanoj i ugodnoj atmosferi u prostorima Školske knjige u Zagrebu održana je u petak 15. lipnja promocija knjige „ZLATNO DESETLJEĆE hrvatskog vaterpola 2007.-2017.“. Promociji su prisustvovali mnogi akteri tog zlatnog desetljeća, nažalost bez možda centralne figure Ratka Rudića koji je bio spriječen. Svečanom tonu promocije i samog djela dala je prisutnost premijera kao i čitave vaterpolo reprezentacije uoči prijateljskog susreta sa Australijom koji se održao istoga dana.

 

Izbornik australske reprezentacije Elvis Fatović ugodno se smjestio sa trenerom Juga Vjekom Kobešćakom i promatrao događaj. Zajedno sa reprezentacijom bio je i Sandro Sukno koji je bio jedan od panelista promocije, a najavio je eventualni povratak vaterpolu za godinu dana, a što mu svi želimo. Gledajući 200  fotografija koja su se izmjenjivale na projektoru, prisjetio se kako je svaka medalja zaslužena velikim radom i mukom. Akteri samog djela su izrazito poznati, dok je autor djela Dean Bauer, djelo je vrhunski uredila Miroslava Vučić, a izašlo je u izdanju Školske knjige i Hrvatskog vaterpolo saveza. U ime izdavača skupu se obratio dr.sc. Ante Žužul, predsjednik nadzornog odbora Školske knjige, koji je posjetio na nacionalni naboj koji stvara vaterpolo reprezentacija - na primjeru „Trubača sa Seine“ (Matoš u Parizu) od Dobriše Cesarića. Urednica Miroslava Vučić navela je kako je djelo htjela oblikovati na način da iz njega izbija nacionalni naboj i ponos, a u čemu je zaista uspjela. Izvršni direktor vaterpolo saveza Perica Bukić dao je kratak pregled zlatnog desetljeća, ali se osvrnuo po dvorani gdje je primijetio da ne manjka i drugih šampiona kako ovog sporta tako i ostalih – u dvorani su se tada našli i Željko Mavrović i Filip Hrgović. Andro Bušlje u ulozi panelista istaknuo je kako je po njemu pritisak domaće publike Zagreba i pritisak očekivanja na Olimpijadi u Londonu bio jednak, ali kako je uvjeren da ovo neće biti zadnje zlatno desetljeće.

 

 

Iz samog djela „ZLATNO DESETLJEĆE hrvatskog vaterpola 2007.-2017.“ izdvojiti ćemo; potkraj kolovoza 2010. godine, točno dan prije početka Europskog prvenstva u Zagrebu, dotad najvećega vaterpolskog nadmetanja koje je organizirano u samostalnoj Hrvatskoj, javnosti je predstavljena knjiga „Stoljeće hrvatskog vaterpola“. Priča je to o prvih 100 ili preciznije, prve 102 godine vaterpola u Hrvata, od 1908. do kolovoza 2010. ovo djelo je nastavak, njezino dopunjeno izdanje, ali i puno više od toga. Ona je svjedočanstvo najblistavijeg, najtrofejnijeg razdoblja u sveukupnoj povijesti hrvatskog vaterpola. „Stoljeće hrvatskog vaterpola“ veličalo je našu medaljama optočenu povijest, a „Zlatno desetljeće 2007. - 2017.“ zoran je prikaz šampionske sadašnjosti - s vjerom u dijamantnu budućnost. Na stranicama ispraćena je reprezentacija na najvišim stubama pobjedničkog postolja u Melbourneu, Zagrebu, Londonu, Budimpešti... Putovanje je to posuto zlatnim prahom. Putovanje koje traje.

Od 2007. do 2017. godine hrvatska seniorska vaterpolska vrsta osvojila je 17 medalja, uključujući najveće, olimpijsko zlato i srebro, dva svjetska i jedno europsko zlato. Hrvatska je jedina država na svijetu koja je medalje osvojila na čak šest uzastopnih svjetskih prvenstava, a uspjehu su u tom razdoblju pridonijele i mlađe reprezentativne kategorije s 14 osvojenih medalja. Hrvati su triput u tom razdoblju birani za nabolje igrače u Europi (Bošković 2007. i 2012. te Bijač 2017.), a jedan je igrač proglašen najboljim na svijetu (Pavić 2012.). Imala je Hrvatska u tih 10 godina i jednog najboljeg trenera na svijetu (Tucak 2017.) te najbolju momčad na svijetu (2017). U navedeno vrijeme petorica su Hrvata primljena u Kuću slavnih u SAD-u (RudićBukićBebićJežićTrumbić). U klupskoj je pak konkurenciji Hrvatska imala jednom i prvaka Europe (Jug CO 2016.), a doprvaka Starog kontinenta čak šest puta. A te je brojke hrvatski vaterpolo, ne zaboravimo, ostvario u samo 10 godina!

Zaključimo kako nije čudno da je reprezentacija u 2017. završila jako budući da je upravo IAVK Turčin tada imao najbolju sezonu, a opće je poznato kada je IAVK Turčin jak onda je Jug jak, a kada je Jug jak - reprezentacija je jaka.

Ovaj članak lišen je nadimka „barakude“ kojeg neki pokušavaju naljepiti vaterpolo reprezentaciji, ali isti se nadimak jednakom brzinom odbija od vaterpolo reprezentacije kao potpuno neprimjeren.

Sa prigodnog domjenka reprezentacija se rano oprostila budući da su se morali pripremiti za utakmicu sa Australijom.

Ovu knjigu osim putem nagradne igre dance.hr možete nabaviti i u knjižarama „Školske knjige“ na Stradunu i ostalim dijelovima Hrvatske.

 

 

Za čitatelje dance.hr osigurali smo dva primjerka knjige „ZLATNO DESETLJEĆE hrvatskog vaterpola 2007.-2017.“, a koja će biti poslana dobitnicima koji prvi odgovore na pitanje: od ukupno 17 medalja hrvatske seniorske vaterpolo reprezentacija, koliko je osvojio osvajač ovogodišnje Lige prvaka Andro Bušlje. Odgovore slati putem na  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

Autor svih fotografija je Zoran Jelača, a kompletnu fotogaleriju možete pogledati na:

FOTOGALERIJA

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 18 Lipnja 2018 07:00
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo