Početna Gostujuće kolumne [EP 2018] Španjolci u finalu nakon 27 godina
[EP 2018] Španjolci u finalu nakon 27 godina PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Gostujuće kolumne
Autor Roberto   
Petak, 27 Srpnja 2018 00:33

Španjolska – Italija 8:7 (1:1) (3:2) (1:3) (3:1)

Suci: Margeta (SLO), Stavridis (GRE)

Igrač više: Španjolska 6/11, Italija 3/14

Dva igrača više: Španjolska 0/1

Španjolska: Lopez, Munarriz 1, Granados 1, Del Toro, Minguell, Larumbe, Cabanas, Fernandez 1, Tahull 2, Perrone 1, Mallarach 2, Bustos, Lorrio. Trener: Martin

 

Italija: Del Lungo, Di Fulvio 3, Molina, Figlioli, Fondelli, Velotto, Renzuto 2, Gallo, Presciutti, Bodegas 1, Echenique 1, Bertoli, Nicosia. Trener: Campagna

 

 

Po prikazanom na dosadašnjim utakmicama, bili su Talijani favoriti u ovome polufinalu ako ne i za osvajanje prvoga mjesta, no, kako to zna biti kada jedna utakmica odlučuje, najteže je kad te unaprijed proglase favoritom. Tako smo dobili meč u kome su Španjolci manje-više odigrali na svojoj razini, možda se primjerice od Munarizza očekivalo malo više, ali je zato Lopez imao jednu od boljih partija svoje karijere. Kod Italije, teško je bilo očekivat da Del Lungo ponovi broj obrana koje je nakupio protiv Rusa, te je bio, što neko reče, u svojemu standardnom izdanju, Figlioli osetno lošiji no obično, Molina slabo primjetan – tek ponešto u obrani, desna strana isto blijeda. Di Fulvio je potrošio puno šuteva, ali je bar i dao 3 gola, Renzuto 2 u bitnim trenutcima, a potom ga opet nije bilo. Talijani veoma loši sa igračem više mada su se malo izvukli pošto su 3 napada odigrali do samoga kraja i zabijajući po povratku kažnjenoga igrača. Sve u svemu, ako ne vrhunske kvalitete, do kraja uzbudljiva utakmica, sa nekoliko preokreta i odlučena u posljednjim trenutcima jednom spornom situacijom.

Kao po nekome pravilu (barem ovih par utakmica što sam ih gledao) Italija na startu daje gol preko Bodegasa, ovoga puta asist Di Fulvia, već u prvome napadu. Da neće ići sve tako glatko po Talijane nagovještavaju nerealizirana dva igrača više (iz jednoga zabio Di Fulvio ali uz kontrafaul). Španjolska iz prvoga igrača više poravnava (Perrone), ali ih do kraja prve četvrtine ne koristi još 2 puta. Lopez izgleda nesavladivo, skupljajući obrane Di Fulviu, Molini, Velottu, u jednom napadu ih je imao čak 3. Del Lungo je na početku isto siguran bio pa je prva četvrtina donela zapravo duel golmana. Druga četvrtina donosi šok Talijanima, Tahull na asistenciju Perronea donosi prvo vodstvo Španjolskoj, Mallarach i Munarriz (oba sa igračem više sa desnog vanjskog) i ozbiljniju prednost 4:1. Italija ne koristi još dva igrača više (blok i obrana), ali sam kraj četvrtine donosi im dva gola za povratak u meč. Oba postiže Renzuto, prvi iz petoga igrača više a drugi iz faula na samome kraju, te na poluvremenu Španjolci imaju tek minimalno vodstvo od 4:3.

Nastavak donosi novi preokret kako u igri tako i rezultatu. Italija ne koristi igrača više, ali je Echenique dovoljno koncentriran da na kraju napada dijagonalom poravna na 4:4. Munarriz forsira, ali neuspješno 3 puta, kod igrača više promašuje, napad  kasnije mu Del Lungo brani (korner), na kraju još jedan promašaj kod 2 igrača više. Italija ponovo ne korosti igrača više i ponovo zabija na kraju napada (Di Fulvio iz faula) za ponovno vodstvo 4:5. Mallarach donosi novo poravnanje (igrač više), Perrone i Cabanas nisu toliko uspješni (blok, Prečka) a Di Fulvio nakon još jednog promašaja ipak vraća vodstvo Italiji na kraju treće četvrtine (igrač više) 5:6.

U posljednjoj četvrtini suci u svakome napadu sviraju izbačaj (malo preterujem, ali od 15 napada 10 ih je bilo sa igračem više, 6 Italije, 4 Španjolske) i opet dolazi do preokreta. Najprije Talijani trećim golom Di Fulvia (igrač više) dolaze do 2 razlike – 5:7, Tahull smanjuje na 6:7 (sa stative, igrač više), Di Fulvio najzad opet promašuje kod brojčane prednosti, a Granados poravnava na 7:7 (igrač više, 5 minuta do kraja). Nižu se igrači više koje ne koriste ni jedni ni drugi, Gallo je blokiran, Di Fulvio maši, Figlioli pogađa, ali stativu. Kod Španjolaca Granados blokiran kao i Perrone. Pored ovolikih igrača više, gol odluke pada iz igre, Fernandez uplivava po desnoj strani i koristi kašnjenje u obranu Bodegasa zabijajući za ponovno vodstvo domaćih, na minutu i pol do kraja je 8:7. Figlioliju udarac Zaustavlja Lopez, Munarriz još jednom promašuje iz faula, a posljednji napad imaju Talijani pa još i igrača više. Figliolijev šut zaustavlja ponovo Lopez, lopta pada oko crte i (nakon gledanja snimaka) čini se da je od ruke španjolskog golmana čak i prešla crtu prije nego što ju je pokupio, no suci nisu tako vidjeli te je domaćin u finalu. Talijani svakako razočarani, naročito poslije dobrih igara na ovome EP, no eto, očito je bitno i kada/koga pobjeđujete, i kada se nema prava na loš dan.

 

Posljednja izmjena Petak, 27 Srpnja 2018 00:34
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo