Početna Ispod kapice br.10 Vaterpolo u Župi dubrovačkoj (1926-1991)
Vaterpolo u Župi dubrovačkoj (1926-1991) PDF Ispis
(14 ocjena, prosjek: 4.64 od 5)
Ispod kapice br.10
Autor Boško Perić   
Srijeda, 11 Ožujka 2009 22:17

1. Početak

    Popularnost i uspješnost PK „Jug“ utjecali su na interes za plivanje i vaterpolo i na izvangradskim područjima, pa su se tako već 1926. godine u Župi pojavila 3 neregistrirana kluba – Mlini, Srebreno i Kupari. Natjecalo se u plivanju i vaterpolu, igralo se međusobno, te sa Cavtatom, češkim igračima koji su ljetovali u Kuparima, te Gružom i drugim dubrovačkim klubovima.

    Drugi svjetski rat prekinuo je sve sportske aktivnosti, a prva utakmica nakon rata odigrana je u kolovozu 1946. Mlini i Cavtat odigrali su 4:4.

 

2. Osnivanje PVK „Gusar“

 

    U godinama nakon prve poratne utakmice započela je veća aktivnost plivača i vaterpolista u Mlinima, koja je dovela i do registriranja PVK „Gusar“ 1951. godine. Pored vaterpola, te plivačkih natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, klub je započeo sa organiziranjem klupskih zabava, što je postalo tradicija koja se održala i do danas.

    Slijedilo je dosta uspješno razdoblje od 7 godina u kome je „Gusar“ osvajao drugo, treće i peto mjesto na prvenstvima Hrvatske, te čak došao na prag ulaska u I saveznu ligu bivše države. Financijska situacija te nedovoljan broj kvalitetnih igrača bili su uzrok za odustajanje od kvalifikacija.
 
juniori VK Gusara na PH u Splitu 1974. god.
 Pavo Herco, Marko Handabaka, Zdravko Glavočić, Kristo Paskojević, Dražen Turčinović
Gojko Vukašinović, Boško Perić, Dragan Papa, Zdravko Čuljak

 
3. Novi početak

 
    U slijedećih 15-tak godina nije bilo organiziranog rada, povremeno su se igrale prijateljske i trening utakmice, sve do ljeta 1972. kada se ponovo krenulo ozbiljno. Ambiciozna uprava okupila je novu generaciju u kojoj je bilo i dječaka od 12 do 15 godina, koji su poslije godinama nastupali za prvu momčad, a neki su kroz veteranska natjecanja i Divlju ligu, aktivni još i danas.    

    Prva međunarodna utakmica odigrana je 1973 ( reprezentacija Malte 4:4) a prvi službeni nastup juniori su imali na Prvenstvu Hrvatske u Splitu (15. od 16 momčadi). Na tom prvenstvu nastupili smo sa 9 igrača od kojih samo dvojica sa 18 godina, dok je većina imala između 12 i 16. (SLIKA).

    Dodatni stimulans radu u klubu predstavljala je izgradnja hotela „Astarea“ sa zatvorenim bazenom koji je omogućio cjelogodišnji rad, te izgradnja lijepog i funkcionalnog plivališta (1976)

    U razdoblju do 1978. godine nastupalo se na kvalifikacijama za prvenstvo Hrvatske, raznim turnirima, te su igrane prijateljske utakmice. Mladi igrači koje je vrlo uspješno vodio Pavo Handabaka priljučili su se prvoj ekipi  pod vodstvom trenera i igrača Željka Vukčevića. Igrači Iz ove dvije generacije,uz nekolicinu starijih, bili su nositelji svih uspjeha „VK Gusar“ do 1991.  te osnivači i igrači divljeligaškog kluba FUN H20.

 
 
VK Gusar 1984. god.
 Gojko Vukašinović, Zdravko Glavočić, Mićo Kurkić, Ivo Handabaka, Siniša Zonić,Nikša Miloslavić, Željko Vukčević
Dario Paskojević, Božo Koprivica, Andrija Crnčević, Matko Čupić, Jesenjin Krajcer, Boško Perić,
 Vojo Miljanović, Nikša Masar

 

4. Razdoblje 1978 - 1991

 
 
   Već 1978. u kvalifikacijama je izboren plasman u Međurepubličku ligu jug. U tom rangu klub se natjecao 11 godina sa vrlo kvalitetnim klubovima iz Južne Dalmacije i Crne Gore a 3 puta je osvojio prvo mjesto. Kroz kvalifikacije i odustajanje VK Biograd, došlo se čak 1984. do prilike da se nastupi u I saveznoj ligi, ali za to nije bio sredstava.
     Formiranjem I B lige, klub je od 1988. sa promjenljivim uspjehom nastupao u tom natjecanju. sve do 1991. i raspada bivše države. U sezoni 1988/89 klub je ispao iz I B lige, ali se pobjedom u ljetnoj ligi vratio, zadržao kontinuitet i stekao status solidnog B ligaša.
    Agresija na Župu dubrovačku klubu je nanijela znatne štete. Prostorije su razbijene, uništena oprema, a većina pehara odnesena. Ipak klube se već 1993. vraća natjecanju, ovaj put u II hrvatskoj ligi.
 
VK Gusar 1984. god.
 
Željko Vukčević, Siniša Zonić, Mićo Kurkić, Gojko Vukašinović, Boško Perić
Božo Koprivica, Dario Paskojević, Jesenjin Krajcer, Nikša Masar, Nikša Miloslavić,
Matko Čupić, Andrija Crnčević, Zdravko Glavočić, Ivo Handabaka, Vojo Miljanović

 

Posljednja izmjena Četvrtak, 21 Listopada 2010 11:43
 

Komentari

avatar b/a
0
 
 
ova dva momka što sjede na posljednjoj slici me neodoljivo posjećaju: prvi s lijeva na Grbića, a ovaj u sredini na Kreša Kordu
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo