Početna Pogled s desna Smije li Osijek bit bolji od Primorja?
Smije li Osijek bit bolji od Primorja? PDF Ispis
(24 ocjena, prosjek: 4.75 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Srijeda, 07 Rujna 2011 22:16

Sustav natjecanja mlađih kategorija pod okriljem HVS-a je sljedeći: na završni turnir Kupa i Prvenstva plasira se po 8 ekipa (za kategoriju Nade 16 ekipa) koje onda odigraju završnicu u tri dana u organizaciji nekog od klubova. Da bi se dobilo 8 ekipa igraju se kvalifikacije koje su podijeljene na južnu skupinu (od Makarske do Zadra) i sjevernu skupinu (od Rijeke do Osijeka). Jug bi trebao igrati sa klubovima iz Dubrovačko–neretvanske županije što u zadnje vrijeme najčešće ne igra pa ima direktan plasman. Iz južne skupine 4 klupa idu na završnicu (ako ima protivnika 4. igra dodatne kvalifikacije protiv 2. iz dubrovačke grupe), a iz sjeverne 3.

Tako su na zimu na završni turnir kupa Hrvatske za juniore plasman iz sjeverne skupine izborili Mladost, Medveščak i Kruna Osijek, dok Primorju to nije pošlo za rukom. U svibnju su počele kvalifikacije za ljetnu završnicu, za prvenstvo (iako nema nikakve razlike osim u nazivu između kupa i prvenstva, sve se igra na jednaki način). Osječani su 12. svibnja, uoči početka kvalifikacija, dobili rješenje o registraciji 3 igrača ovog uzrasta – dva godište 1992. i jedan 1993. – inače državljanina Republike Srbije, iz Novog Sada. Ta tri igrača su doveli u klub iz razloga da mogu odigrati i ljetni dio sezone u ovoj kategoriji jer su im 3 igrača iz prvih sedam (bek, sidrun i lijevi vanjski) prestali trenirat nakon zime. A već ranije je 5–6 najboljih mlađih juniora igralo i za juniore i jednostavno im je nedostajalo igrača. Također je dio juniora i mlađih juniora igrao za seniore 1B ligu i zbog toga su bili preopterećeni i neki su imali i po 3 utakmice po vikendu.

 

VK Kruna Osijek dovela 3 juniora iz Novog Sada

Stoga su Osječani odlučili dovest ova 3 igrača. Uredno su kontaktirali Savez, prema uputama iz Registracijskog pravilnika (Članak 11.) dostavili svu traženu dokumentaciju, dobili Registracijske iskaznice za ta 3 igrača, obavili liječnički pregled za svakog ponaosob i pristupili natjecanju.

Članak 11.

Za igrača, kojeg želi registrirati, klub podnosi Zahtjev. Zahtjevom može biti obuhvaćeno više igrača.
Zahtjevu treba priložiti:
- uredno ispunjenu i potpisom ovlaštene osobe i pečatom kluba ovjerenu pristupnicu igrača u dva primjerka
- dvije fotografije ne starije od šest mjeseci, dimenzija 3 x 4 cm
- za igrača koji se registrira prvi put:
a) domovnicu - preslika
b) za inozemnog državljana: ovjereni prijepis ili ovjerena preslika putovnice ili isprave, koje je izdalo nadležno tijelo Republike Hrvatske
- za igrača I lige, Ugovor ili Izjavu kluba i igrača o zaključenju ugovora s podacima kada i na koje vrijeme je ugovor zaključen i pod kojim brojem su ovjereni potpisi kod javnog bilježnika
- sporazum o naknadi između klubova, a u slučaju da je proveden Arbitražni postupak odluka Arbitraže HVS-a.
Za igrača koji se ustupa ili dvojno registrira treba priložiti samo sporazum između klubova i igrača.Kvalifikacije su krenule, Osijek je odigrao 4 utakmice. Dvije kao gost u Zagrebu, i dvije kao domaćin u Sisku jer nema vlastiti bazen. U Bizovcu je 25 metarski bazen na kojem smiju igrati samo dio utakmica (npr mlađi kadeti). Za jedan klub kao što je Osijek svako od tih gostovanja iziskuje znatne troškove.

 

Žalba Primorja i odluke tijela HVS-a

Nakon te 4 utakmice, dolazi do žalbe VK Primorja EB, a Povjerenstvo za registracije 3. lipnja poništava registraciju ova 3 igrača, ali retrogradno sa danom 12. svibnja (kada su i izdali registracije u prvom navratu). Samim time rezultati te 4 odigrane utakmice se poništavaju, odnosno registriraju se kao porazi VK Kruna Osijek sa 5:0 pa juniori VK Osijeka ne uspjevaju proći pretkvalifikacije tj. Zagrebačku skupinu prije ulaska u Sjevernu gdje igraju 3 prvoligaša i pobjednici dvije podskupine (riječke i zagrebačke). Nelogično je i to što je Osijek u zimskom dijelu sezone završio kvalifikacije ispred Medveščaka i Primorja, pa opet mora u pretkvalifikacije, dok ta dva kluba ne moraju.

Slijedila je žalba VK Osijeka, a posljednja instanca koja donosi konačnu odluku je UO HVS-a. Na sjednici 16. lipnja odbili su žalbu VK Osijeka i potvrdili odluku Povjerenstva za registracije. Detaljnije o svemu možete vidjeti na linku: http://vkkruna-osijek.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1255:diskvalifikacija-juniora&catid=1:posljednje-vijesti&Itemid=50.

Postoji nekoliko problematičnih podataka iz cijelog slučaja:
1.    Registracija je poništena retrogradno, 20 dana unatrag i poništene su utakmice za koje su svi igrači VK Osijeka imali valjane registracije koje im je izdao HVS. Postavlja se pitanje, zašto je za nečiji propust (ako je uopće bilo propusta) u Savezu kažnjen klub?
2.   Zanimljivo je vidjeti i argumentaciju UO i Registracijske komisije:


-    Registracijska komisija poništila je registraciju uz sljedeće obrazloženje:

Iz dobivenih podataka od Vaterpolo saveza Srbije proizlazi da su navedena tri igrača registrirana, licencirana i igrala za VK DUNAV iz Novog Sada u sezoni 2010/2011.
Temeljem prethodno navedenog ispunjeni su uvjeti iz članka. 17. stavak 2. pa je Povjerenstvo postupilo u skladu s člankom 17. stavak 1. Registracijskog pravilnika.
Naime, prema mišljenju Povjerenstva za registracije, a u smislu navedenoga članka, jedino je bitno da li je igrač nastupao tj. odigrao službenu utakmicu za neki drugi klub u istoj natjecateljskoj sezoni. Pri tome je nevažno da li je ta utakmica odigrana prije ili poslije registracije igrača unutar HVS-a, a ako je odigrana prije njegove registracije igraču se poništava registracija s danom njegove registraciju u HVS-u.


A spomenuti članak glasi:

Članak 17.

Registriranom igraču pri HVS-u, ako odigra bilo koju službenu utakmicu u bilo kojem klubu natjecanja izvan HVS-a u istoj natjecateljskoj sezoni, registracija će biti poništena sa danom odigravanja utakmice izvan HVS-a.
Poništenje registracije izvršit će se na temelju dokaza i prijedloga.
Protiv igrača pokrenut će se disciplinski postupak, a Povjerenstvo za natjecanje će donijeti odluku sukladno odredbama Pravilnika o vaterpolskim natjecanjima i Propozicijama za svako natjecanje.


Dakle u članku izričito piše da se registracija poništava s danom odigravanja utakmice, a tri „sporna“ igrača od datuma pravovaljane registracije za Osijek nisu odigrala niti jednu utakmicu izvan natjecanja HVS-a, niti za bilo koji drugi klub. A i po ovom članku također nije predviđeno da se donose odluke koje će imat retrogradno djelovanje, jer to i nije u duhu niti jednog zakona i propisa. Nikad i nigdje se ne mogu donosi odluke čije djelovanje se odnosi i na vrijeme koje je prošlo.

-    Nakon žalbe VK Krune Osijek, UO HVS-a je dao sljedeće obrazloženje:
Prigovor VK KRUNA OSIJEK nije osnovan.
Naime, važećim Registracijskim pravilnikom i to čl.33. propisano je da „registrirani igrač koji prelazi iz kluba u klub, može u jednoj natjecateljskoj sezoni HVS-a nastupati samo za jedan klub, osim u slučaju dvojne registracije i ustupanja“. Upravo u duhu ove odredbe treba tumačiti i primjenjivati i ostale odredbe Registracijskog pravilnika pa tako i čl.17. samog Pravilnika. Intencija je donositelja Registracijskog pravilnika nedvojbena i nedvosmislena, a to je mogućnost igranja u istoj natjecateljskoj sezoni samo za jedan klub.
Kada bi se prihvatilo stajalište VK KRUNA OSIJEK ono bi bilo u izravnoj suprotnosti sa čl.33. Registracijskog pravilnika pa je prema stajalištu UPRAVNOG ODBORA Odluka Povjerenstva za registracije pravilna i u skladu s Registracijskim pravilnikom.
Zbog svega navedenoga valjalo je riješiti kao u Izreci, odnosno Prigovor VK KRUNA OSIJEK odbiti kao neosnovan.


Spomenuti članak glasi:

Članak 33.

Registrirani igrač koji prelazi iz kluba u klub, može u jednoj natjecateljskoj sezoni HVS-a nastupati samo za jedan klub, osim u slučaju dvojne registracije i ustupanja.
Registrirani igrač mlađi od 18 godina može prijeći u drugi klub bilo kada, ali uz suglasnost matičnog kluba ili u slučaju preseljenja obitelji u drugo mjesto.


S obzirom da je VK Osijek dobio suglasnost od VK Dunava o prelasku ta 3 igrača, nejasno je kako je UO sam sebi „zabio nož u leđa“. Naime jedan od 3 igrača je mlađi od 18 i izričito piše da može bilo kada promijeniti klub. A druga stvar, ili prvi dio članka kaže: „...u jednoj natjecateljskoj sezoni HVS-a nastupati samo za jedan klub“. Inače se taj članak tumači na način da u jednoj sezoni smije nastupati za jedan klub pod HVS-om jer kako bi inače brojni naši igrači koji nastupaju u inozemstvu, ljeti igrali za naše drugoligaše. A i određeni broj igrača iz naših prvoligaških klubova ljeti igra za drugoligaše. Bar smo mi iz Dubrovnika upoznati kako mlađi jugaši igraju ljeti za Cavtat, Gusar, Bellevue...

 

Reakcije VK Primorja i VK Juga

S obzirom da je, po našem mišljenju, prema VK Osijeku izvršeno pravno nasilje i Pravilnik se tumačio čak i na suprotan način od onoga što tamo piše, tražili smo reakciju od VK Primorja, kao strane koja je podnijela žalbu, i VK Juga koji je svojedobno bio predmet sličnog postupka u „slučaju Azevedo“ kada se također svojevoljno tumačilo što znači „polovica sezone“.

VK Primorje nam je odgovorilo:

Nema potrebe da komentiramo službene odluke HVS-a.


Obično se ne komentiraju nepravomoćne presude, ili neslužbene odluke i glasine, dok se službene i konačne odluke komentiraju.

VK Jug ima 5 članova UO HVS-a od njih ukupno 16. Zanimalo nas je kako su oni glasali i zašto, te kako komentiraju cijeli slučaj. Također je zanimljivo da je jugaš Hrvoje Benić ove sezone za seniore nastupao za OVK POŠK, dok je na juniorskom kupu na zimu, kao i prvenstvu na ljeto igrao za VK Jug CO. I nakon tih zimskih nastupa za Jug, ponovno je nastupao za POŠK. A Pavo Zonić je prvo zabilježio jedan nastup za seniore Juga, pa je kasnije u 1B ligi igrao za Galeba. Nejasno je kako za njih vrijede jedna pravila, a za osječke juniore druga, iako su za seniorka natjecanja pravila stroža, posebice od „slučaja Azevedo“.

Jugaši su nam odgovorili da je na tom sastanku UO HVS-a od njih pet sudjelovao samo jedan koji je tada bio u Zagrebu iz drugih, poslovnih razloga, pa i nije bio pripremljen za ovaj slučaj. Pošteno su priznali svoju pogrešku i neupućenost u cijeli slučaj, odnosno da su im druge teme bile puno važnije:


„Obzirom da se na istoj sjednici raspravljalo i o tematici koja nam je (Jugu) tom trenutku bila prioritetnija, a to je ulazak Recca u TJVL i problematika trećeg stranca, iskreno, o ostalim temama na našim pripremnim sastancima u klubu nismo ni razgovarali. Priznajem da je to poprilično neodgovorno, ali smo slučaj u dobroj vjeri prepustili pravnom mišljenju. Također je, kako sam naknadno obaviješten, u ovom slučaju iskorišteno diskreciono pravo (opet nedorečenost u pravilniku) procijeniti da li strani igrači uopće mogu nastupati u natjecanjima mlađih kategorija na ovaj način. U ovom slučaju procijenjeno je da ne mogu. Temeljem svega navedenog, naš predstavnik je po ovoj točki bio suzdržan. Ovo su sva saznanja koja sam do trenutka primanja vašeg upita imao, a s cijelom kronologijom sam se pobliže upoznao tek primitkom istog. Ovo nas svakako ne amnestira od odgovornosti, ali vjerujem da će nam za  buduće slične situacije ovo biti dobra škola.“

 

Dakle, HVS je procijenio da ne bi bilo dobro da strani igrači na ovaj način nastupaju u natjecanjima mlađih kategorija. Ali umjesto da to na neki način unesu u Registracijski pravilnik kako bi to regulirali za buduće slučajeve, oni su sada izigravali šerife i donijeli odluku koja apsolutno nema uporište u propisima. Dapače, čak i ono što izričito piše, dakle da igrač mlađi od 18 godina može bilo kada promijeniti klub, nisu ispoštovali. I ako je to bilo stajalište, zašto su uopće dopustili registraciju ta 3 igrača za Osijek, zašto ih nisu odbili registrirat? Iako ni za to nisu imali pravno uporište u Pravilniku. Ali bi na kraju manje oštetili VK Osijek. A najapsurdnije od svega, da je za propust (po UO HVS-a) i samu prvobitnu registraciju tih igrača kažnjen klub koji je tu registracija samo tražio, a ne onaj pojedinac i tijelo koje je tu odluku donijelo.

Kako kaže ona narodna „Tko prizna pola mu se prašta“ i to možemo primijeniti na Jugove predstavnike u UO HVS-a. Ponijeli su se tipično kako se ponašaju veliki klubovi, nisu baš vodili računa o problemima malog kluba. A Osijek je klub kojemu bi trebalo izlaziti u susret, a ne im još podmetat noge. Trude se i razvijaju vaterpolo i igrače u svom kraju unatoč lošim uvjetima. Treba najmanje 4-5 godina kvalitetnog treniranja da se dobije dobar juniorski igrač tj. cijela ekipa i da se u kvalifikacija ostane ispred dva prvoligaška kluba. A iz perspektive vaterpola i uvjeta za treniranje i igranje u Osijeku, to nije baš lako.

Jug je veliki klub, najveći u nas. Klub koji je najzaslužniji i za reprezentativne uspjehe zadnjih godina. I kvantitativno, a još više kvalitativno jugaši dominiraju u reprezentaciji. Jednako tako i u upravljačkim strukturama moraju preuzeti odgovornost za hrvatski vaterpolo. Ne gledat samo vlastite interese, koji se često i poklapaju i sa općim interesima našeg vaterpola. Poput recimo odluke o broju stranaca – tako će Primorje u dvije godine poduplat kvotu, sa maksimalno 2 na 4 jer će i crnogorski reprezentativni golman bit 4. stranac, ali sa pravom nastupa (sada je maksimalni broj 3 stranca) jer ima i hrvatsko državljanstvo. Ali strogo gledajući za HVS je on stranac. I to puno više od ona 3 igrača koja je doveo Osijek kao cijela jedna generacija ne bi preskočila pola godine natjecanja.

 

Pravilnici bi se trebali dovesti u red

Stoga predlažemo da se pokrene inicijativa unutar HVS-a da se svi pravni dokumenti, od Statuta do svih Pravilnika dovedu u red, da nema nedoumica i nedorečenosti. Znamo da klubovi, uključujući Osijek, na skupštinama HVS-a traže da se neki članci promjene i definiraju (i sam sam bio svjedok kad je predstavnik pulskog kluba to predlagao na prošlogodišnjoj skupštini), ali da glavešine za njihove primjedbe nemaju sluha niti vremena. Jer eto predsjednik saveza, kao prvi među jednakima, veliku većinu svog vremena provodi u Nigeriji jer tamo radi, pa onda predsjedava svom klubu (nije vidio ni problem da i dalje bude dopredsjednik Pro Recca, ali je eto, da ne bude prigovora, zamrznuo je tu funkciju) i sigurno ne razmišlja o tome što mu je neki predstavnik Pule, Biograda ili Osijeka rekao i predložio. Izvršni dopredsjednik je i u Saboru, i u Šibensko–Kninskoj županijskoj skupštini, i u nekoliko NO-a, i igra za Mladost, a sigurno i sudjeluje u vođenju kluba,  pa ni on ne stigne o tome razmislit. I tako bi se moglo nabrojati za svakog člana UO. Pa onda stoga i ne čudi sljedeći primjer koji su nam dali iz VK Osijeka:

„Taj isti članak (17.) mi smo nekoliko puta predlagali da se promijeni (u nekoliko navrata, počev još od listopada 2009.). Naime, obzirom kako živimo blizu granice sa Mađarskom i Srbijom, te kako sa njima često sparingujemo, oni su pokazali interes da neki od naših igrača igraju za njih. Ali, taj članak 17. nam to u potpunosti priječi! Prijedlog naše izmjene je bio da se dozvoli igračima u HVS-u mlađim od recimo 19 godina, igrati u drugim ligama bez sankcija zbog toga. Tako bi igrači dobili više utakmica i potrebnog iskustva te u konačnici unaprijedili svoju igru, igru svog kluba pa i Saveza naposljetku. No, bez obzira što sam nekoliko puta o tome pisao (PZN, Registracijskoj komisiji, Savezu) nisam dobio nikakav odgovor....NIKAKAV! Barem nešto u stilu „budalo, ne piši gluposti....“.


Također je nelogično da o pravnim pitanjima, žalbama koje je sastavio odvjetnik, i o pravnim tumačenjima spisa na kraju odlučuje UO koji je političko (u vaterpolskom smislu), a ne pravno tijelo. A i ti ljudi u pravilu nisu, i ne trebaju bit pravnici.

Na kraju je prošao i PH za juniore, Primorje je ostalo posljednje, osmo na završnom turniru sa 5 poraza u 5 odigranih utakmica. Ali eto, bar su se plasirali, i bili bolji od Osijeka što im na zimu nije pošlo za rukom.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 03 Listopada 2011 09:56
 

Komentari

avatar Bani
0
 
 
Pa po meni je sasvim normalno da im ponište registracije igrače i sve utakmice koje su do tada ti igrači odigrali. Možda je propust za tog mlađeg igrača od 18 godina, ali to opet ne mijenja krajnji rezultat. I zbog ove dvojice bi im bili poništeni rezultati. Slažem se da registracijski pravilnik i način registracije igrača treba bolje urediti, ali u praksi stvar funkcionira da ti možeš registrirati bilo kojeg igrača, a u ovom slučaju pretpostavljam da Osijek nije naveo da su oni već nastupali u istoj natjecateljskoj sezoni za drugi klub. Savez ih je registrirao, a onda kad je stigla žalba i dokazi morali su tu žalbu prihvatiti i poništiti registracije i utakmice. Ne mogu oni provjeravati svakog igrača što im dođu papiri za registraciju je li u toj sezoni negdje nastupao.
A za Benića i ostale jugaše postoje iznimke jer oni svi budu registrirani na dvojnu registraciju, što znači da tokom cijele sezone mogu igrati za svaku mlađu kategoriju svog kluba, ali samo za seniorsku kategoriju kluba u koji su posuđeni.
avatar Braco
+1
 
 
"Ne mogu oni provjeravati svakog igrača što im dođu papiri za registraciju je li u toj sezoni negdje nastupao"

Sjajno, što drugo reći.
avatar b/a
+1
 
 
imam par pitanja Bani:
- zašto ne mogu provjeravat svakog igrača, pa ne napravi se baš toliko transfera u jednoj sezoni? a uostalom tijelu koje se zove "Registracijska komisija" je to jedini poso unutar HVS-a kojeg imaju, a oni ga ne mogu radit. Pa samo kontaktiraju matični savez, u ovom slučaju srpski i ovi im mailom odgovore.

Inače:
- Pavo Zonić je u istoj sezoni igro za seniore Juga i Galeba
- Nikola Grbić je istoj sezoni igro za seniore nekog francuskog kluba i Bellevuea
- Josip Vrlić je uistoj sezoni igro za seniore Barcelonete i Jadrana Kostrena
- Bebić je igro za seniore Cattara i KPK-a u istoj sezoni
- Šutalo i Ivanković su u istoj sezoni igrali za Juga i Cavtat
- Nekoliko mornarevaca je u istoj sezoni igralo za svoj klub i za KPK

itd... brojni su primjeri, sigurno je i u neumu bilo takvih igrača.

Pa i ovi igrači koji su došli u Osijek su bili ustupljeni, kao i Benić i ostali. I nisu igrali za seniore Osijeka.
avatar pop
+1
 
 
Oće li moć ove godine Sutić igrat za Juga budući je u ovoj sezoni već igro za taj neki klub s Malte
avatar Bani
0
 
 
Ti misliš da Savezi cijele Jadranske ekipe imaju u kompjuteru svakog igrača unesenog i njegovu statistiku iz te sezone? Ja mislim da nemaju, zapravo prilično sam siguran. Rekao sam da bi trebalo bolje regulirati registracijski pravilnik, jer tu ti postoje i iznimke za igrače koji su bili registrirani u tekućoj natjecateljskoj sezoni, ali nisu odigrali niti jednu utakmicu niti su bili u sastavu te ekipe za koju su bili registrirani pa im se dopusti nastup za drugi klub.

Pa mislim da si sve te igrače i njihove slučajeve trebao provjeriti prije nego si naveo u članku. Postoje dva načina posudbe igrača - ustupanje i dvojna registracija. S tim da dvojna registracija vrijedi samo za igrače mlađe od 21 godine, a ustupanje se može napraviti za svakog igrača neovisno o njegovim godinama. E razlika je ako je igrač ustupljen nekom klubu, onda on u tom novom klubu može nastupati za svaku kategoriju, ali u isto vrijeme ne može nastupati za matični klub. Tek po završetku sezone (recimo 1.B.) on se može vratiti u svoj matični klub. Kod dvojne registracije igrač može igrati za mlađe kategorije svog kluba i u isto vrijeme igrati za klub gdje ide na posudbu, ali samo u kategoriji seniora.

A svi ovi ostali igrači su za drugu ligu bili registrirani kao posuđeni igrači, pretpostavljam svi na ustupanje. Registracijski pravilnik dopušta 1.B - ligašima da posude 6 igrača mlađih od 21 godine u sezoni, a drugoligašima da posude 4 igrača u sezoni, od čega 2 mogu biti starija od 21 godine, a 2 moraju biti mlađa. Naravno sva 4 igrača mogu biti mlađa od 21 godine.

A za ove igrače koliko sam razumio nije napravljeno ustupanje nego su registrirani kao Osijekovi igrači, gdje Osijek nije naveo prilikom registracije da su nastupali u toj sezoni za drugi klub. To pretpostavljam na osnovu članka te zbog toga mislim da je potpuno opravdano poništenje svih utakmica u kojima je bar jedan od tih igrača nastupio.
avatar os031
0
 
 
bani i da je sve tako kao sto pišeš,zašto je savez uopće odobrio registraciju ta 3 igrača za krunu? Ako je vec napravljena pogreska u savezu,zasto je savez ponistio i vec odigrane utakmice,kad su u tom slucaju iskljucivo oni krivi za propust!?
avatar os031
0
 
 
odnosno,zbog cega ponistene utakmice nisu dobile novi termin za odigrat se na trosak odgovornih za propuste?
avatar b/a
0
 
 
Bani, iako nisam baš sve razumio što si napiso probat ću ti odgovorit:

Jedini poso Registracijske komisije je da izdaje registracije u skladu sa pravilnikom. Ne bi da postoji milijun vaterpolskih klubova u nas, i u Srbiji pa da se to nije moglo ispratit. Čudno kako u nogometu u kojem u svakoj županiji ima najmanje dva puta više klubova nego u vaterpolu sve zajedno, nema ovakvih problema.

Nije uopće bitno je li imaju u kompjuteru, nego je samo bitno da odgovore mailom (mogu i običnom poštom, samo im je skuplje i duže će trajat) na upit. Valjda je svaki igrač koji je registriran u neki savez tamo i zaveden, bilo u kompjuter bilo papirnato. Jer kako bi inače imao dokaz da je taj igrač registriran. Pa ove sezone su samo ova 3 igrača iz Srbije došla u Hrvatsku, valjda se ne bi ubili od posla dok bi nam odgovorili. Eto nakon žalbe Primorja u roku od 3 dana je sve obavljeno; naš savez je uputio dopis srpskom, Srbi su odgovorili, sastala se komisija i donijela odluku. Vidiš da se može, ako se hoće.

U članku sam naveo 2 igrača Juga, zato što su obojica juniori i isto su godište kao ova trojica. I provjerio sam za obojicu. Zonić je imao pravo nastupa za Galeb i nakon što je odigrao jednu utakmicu za seniore Juga jer je mlađi od 18, kao što to piše u Pravilniku. Ali identičan je bio slučaj i za osijekovog igrača pa njemu to nisu dopustili.

Tebi je opravdano poništenje utakmica u kojima su svi sudionici imali pravo nastupa? Ne znam jesu li igrači registrirani kao ustupljeni ili nekako drugačije (a jedan od poslova Registracijske komisije je i da uputi klubove na koji način se netko može registrirat). Ali očito je da su došli privremeno, da ih je VK Dunav ustupio, kao i svi ovi igrači koji su spomenuti u tekstu i u komentaru ispod. Ali, ponavljam, nisu Osječani sami sebi izdali te tri registracije. A po svim člancima na koje se poziva Registracijska komisija i UO njima te registracije nisu smjele bit poništene. A kad se tijela nekog saveza ne ravnaju po spisima, nego po ne znam ti ja čemu, to je nešto najgore što se može dogoditi. A koliko su im bitni pravilnici i ono što tamo piše dovoljno svjedoči to što su poništili sve tri registracije, a ne samo dvije – iako ni za to nisu imali uporišta u pravilniku.

A i iz jugovog odgovora možeš vidjeti da nije uopće problem u tome, nego u tome što su ta tri igrača stranci, a HVS smatra da ne trebamo strance u mlađim kategorijama. A to nigdje ne piše pa je Osijek apsolutno u pravu.

Spominješ kako se može dovest i koliko igrača u kojoj ligi i pod kojim uvjetima. S ova 3 juniora VK Osijek nije prekršio niti jedan od tih uvjeta, em ih je manje od dopuštenog broja, em su mlađi od 21 godine.
avatar vjever
+1
 
 
ovo je smiješno, pa dijete iz osnovne škole bi za 10-tak sati ustrojilo kompletnu kompjutersku evidenciju svih hrvatskih vaterpolista, svih kategorija a naš fantastični savez to do sada nije uspio učiniti

što se tiče igranja stranaca u mlađim kategorijama to je sigurno škakljivo, ali, bar za sada, nije protiv važečih propisa

osobno mi smeta da u nogometu te stvari štimaju čak i na "seoskom" nivou, u našem se "akademskom" sportu ne mogu riješiti a imamo manje od 50 aktivnih klubova (a ozbiljnih puno manje)
avatar Bani
0
 
 
Najvažnija stvar u ovome svemu je da li su ta trojica igrača registrirana za Krunu kao ustupljeni igrači ili su registrirani kao igrači Krune bez ustupanja ili dvojne registracije. Koliko sam ja skužio iz svega iznesenog, oni su registrirani kao igrači koji imaju samo obaveze prema Kruni pa onda je zbog toga poništena njihova registracija. Ako je tako onda mislim da je to opravdano. Ali ako su bili ustupljeni onda mislim da bi bilo osnove za žalbu. Međutim, dok se to ne utvrdi ovdje na portalu bespredmetno je raspravljati dalje.

Što se tiče upute klubovima, Savez uoči svakog natjecanja svim klubovima pošalje Propozicije natjecanja, a postoji i Registracijski pravilnik tako da Savez nema šta objašnjavati klubovima. Oni moraju imati osobe koje će biti upućene u te stvari. Ja se slažem s vama da se te evidencije mogu puno bolje organizirati, ali i u drugoj i trećoj ligi, a evo i u ovom slučaju vam stvari funkcioniraju 'ako prođe prođe'. Tj. klubovi pošalju sliku i domovnicu igrača i pokušaju ga registrirati kao svojega igrača. Ako im to prođe, tj. ako u Savezu ne imaju saznanja da je taj igrač već nastupao u toj sezoni za neki drugi klub, onda taj igrač ima pravo nastupa za njih. I te registracije poništavaju ukoliko se netko sa dokazima žali na nastup spornog igrača.
BIlo je takvih slučajeva dosta u drugoj ligi, samo se nisu uvijek potezale žalbe.
avatar vjever
+2
 
 
ako u Savezu nemaju saznanja da je taj igrač već nastupao u toj sezoni za neki drugi klub, onda taj igrač ima pravo nastupa za njih

je smiješno, pa ako u savezu o tome nemaju saznanja, vjerojatno imaju saznanja o cijeni kupusa na placi ili o tečaju dolara u Narodnoj Banci Svazilanda
avatar malo_razmisli
0
 
 
ti Bani mora da si (skratio adminstrator) ak ne kontaš da nisi upravu jer da si upravu nebi bila tolko drama da se to još i dan danas vuče i da još i danče to objavi, bravo, mora da si iz divnog grada Rijeke
avatar l0zinka
0
 
 
Tko god je pisao registracijske pravilnike i druge dokumente HVS-a nije baš pretjerano pazio, stvarno su puni grešaka.
Mali ispravak teksta: što se tiče PONIŠTENJA neke odluke ona UVIJEK djeluje "retrogradno" kao što to kaže autor. Inače se pravnom terminologijom kaže da djeluje unatrag, ex tunc. Sve što se dogodilo od trenutka donošenja sporne odluke (prvotne registracije trojice igrača pri HVS-u) je poništeno, kao da se nije ni dogodilo. Drugačije bi bilo da je HVS UKINUO odluku, tada bi to djelovalo ex nunc ili ti od tog trenutka i odigrane utakmice bi bile valjane.
Žao mi je Krune, pravilnici bi trebali biti bolje napisani tako da ne bi bilo zabuna i da klubovi ne bi bili dovedeni u zabludu.
Ipak mislim da organi HVS-a imaju pravo tumačiti odredbe tih pravilnika, ipak su ih oni i donijeli i najbolje znaju što su htijeli u njima reći. To što svim ostalima nije jasno šta u njima piše, to je najveći problem.
avatar malo_razmisli
0
 
 
maaaaaaaaajko mila pa jel vi vidite šta pišete pobogu, HVS kaze mozete igrat, nakon određenog vremena neko je napunio gaće nakon odigranih utakmica a neko ih je i pogledao i reko nak u sebi pa vidi ove rade čuda u bazenu sa dotičnim igračima iz Novog Sada i oni joj mi nebi da oni igraju jer če stisnuti poredak u kupu i prvenstvu pa haj da ond oni ne igraju, veliko hvala
avatar b/a
0
 
 
I0zinka, očito ti pravnici iz HVS-a ne znaju pravnu terminologiju jer u članku 17. piše:
Registriranom igraču pri HVS-u, ako odigra bilo koju službenu utakmicu u bilo kojem klubu natjecanja izvan HVS-a u istoj natjecateljskoj sezoni, registracija će biti poništena sa danom odigravanja utakmice izvan HVS-a.

Dakle smatra se poništenjem sa danom odigrane utakmice, ne unatrag. Ako netko danas ima valjanu registraciju pravno nije bitno što je bilo jučer jer s danom izdane Registracije igrač stječe pravo nastupa i nije bitno što jučer nije mogo igrat. A uostalom znamo da Pravilnik ne podrazumijeva nered odnosno da oni koja ga provode neće radit svoj poso, a s ovakvim tumačenjem se baš to pretpostavlja. Po meni je logično da se to tumači na način kad je netko registriran i napusti klub recimo nakon 2 mjeseca i pređe u npr neki talijanski klub, neće se sve utakmice koje je on odigro u ta dva mjeseca za taj naš klub poništit, već samo njegova registracija sa danom nastupa u novom klubu.

Dalje: 4. Pravo nastupa
Članak 24.
Registrirani igrač kluba:
- Koji nije član Prve lige ima pravo nastupa na utakmicama Kupa i Prvenstva Hrvatske
- Koji je član Prve lige ima pravo nastupa na utakmicama Kupa i Prvenstva Hrvatske kada je izadan licenca

Dakle svatko ko je registriran ima pravo nastupa. A za Banija u Pravilniku izričito piše da Povjerenstvo mora vodit Registar igrača sa svim pripajućim aktima. Ako je on siguran da oni to ne rade, to je još jedan činjenica koja ih diskreditira i oduzima im pravo da uopće rade taj poso jer ga ne rade:

Članak 20.
O registriranim igračima Povjerenstvo vodi Registar u koji se upisuju i pohranjuju svi važni podaci i isprave u vezi registracije i isti predstavlja javnu ispravu sa mogućnosti nesmetanog uvida zainteresiranog igrača i kluba.


A normalno da organi HVS-a imaju pravo tumačit odredbe, ali ih moraju tumačin na logičan način. I ako u odredbi piše da igrač mlađi od 18 bilo kad može promijenit klub, onda mu se ne može poništit registracija.Ali i prije smo bili svjedoci da tijelima HVS-a nije bitno što piše u pravilniku da bi ga oni tumačili kako kog njima paše. Sjetimo se finala kupa 2009. kada je Fatović dobio 2 žuta i automatski crveni karton odnosno isključenje pa da je Disciplinski sudac Alen Pešušić (koji je čak mislim i autor oba ta pravilnika) kaznio jer je navodno prekšio članak 53.

Članak 53.
Trener koji za vrijeme natjecanja ometa službenu osobu u obavljanju funkcije ili daje poticaj za pravljenje nereda kaznit će se:
- zabranom obavljanja dužnosti na najmanje 3 utakmice i novčanom kaznom od najmanje 1.000,00 kn
- u težem ili ponovljenom slučaju, zabranom obavljanja dužnosti najmanje 3 mjeseca i novčanom kaznom od 4.000,00 kn.

Dakle iako je tu izričito napisano da je najmanja kazna 3 utakmice, Pešušić je kaznio Fatovića sa 2. Ali doduše Fatović nije uopće "ometo službenu osobu u obavljanju funkcije ili davao poticaj za pravljenje nereda" nego samo dobio isključenje što nije ništa neuobičajeno i kažnjava se jednim drugim Člankom, pa mu se disciplinac biće smilovao.


A Pravilnici trebaju bit tako napisani da ih se nema što tumačit, nego da je nedvosmisleno napisano sve što treba. I ponavljam, UO uopće nije vodio računa o tome je li registracija napravljena ovako ili onako, nego, kako su nam jugaši rekli, smatrali su da strani igrači ne bi trebali igrati u mlađim kategorijama na ovakav način. A gdje piše išta slično da bi se moglo nać bilo kakvo uporište za takvo razmišljanje.
avatar pero79
0
 
 
A sa koliko stranaca će Pro Recco igrat u Jadranskoj ligi?
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo