Početna Pogled s desna Hrvatski vaterpolo u srednjem vijeku
Hrvatski vaterpolo u srednjem vijeku PDF Ispis
(13 ocjena, prosjek: 4.38 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Utorak, 14 Siječnja 2014 23:52

Iako je vaterpolo po dosadašnjim podacima nastao u drugoj polovici 19. stoljeća, Hrvatski vaterpolski savez uspio ga je vratiti u srednji vijek. Ne može se drugačije opisati današnji „prijenos“ utakmice Hrvatska - Mađarska iz Šibenika. Iako smo opet izgubili na peterce još uvijek smo živi u nadi za odlaskom na završni turnir (s dvije pobjede u „regularnom“ dijelu u preostale dvije utakmice smo sigurno prvi bez obzira kako odigraju Grci i Mađari u međusobnom dvoboju). Međutim, ako se izbornik predao, tko smo mi da se nadamo:

 

 

„Teška, tvrda, čvrsta utakmica kakvu smo i očekivali. Dobili smo ono što smo željeli, utakmicu na mali broj golova. Imali smo sve u svojim rukama, vodili cijeli susret, 2.5 minute prije kraja smo poveli 6:4. Čak smo imali dvije prilike otići na +3 ali Visković ni Lončar nisu zabili... A, umjesto 7:4 još smo primili onaj pacerski gol 4 sekunde do kraja! Ali, to je sport, događa se. Nažalost, nismo uspjeli, izgubili smo sve šanse za odlazak u Dubai - kazao je vidno žalosni Tucak odmah po završetku uzbudljivog meča u Crnici.“

 

Utakmicu su iz saveza najavljivali kao dvoboj svjetskog i olimpijskog pobjednika, kao da se u nogometu susretnu Španjolska i Brazil, a onda su domaćinstvo dodijelili Šibeniku. A iz Šibenika nema tv prijenosa jer im je loša rasvjeta koja ne dopušta tv prijenos. Sjećam se da je prije koju godinu iz istog razloga utakmica iz Šibenika ostala bez prijenosa, to nije spriječilo izvršnog direktora Bukića da odglumi da on za to nije znao te da sljedeću izjavu prije 7 dana:

„Kad smo doznali za to, polovicom prosinca, pokušali smo u suradnji s gradskim ocima nešto napraviti, ali to nije tako jednostavno. A sad više ne možemo promijeniti domaćinstvo.“

I onda su se sjetili da je 2014. i da imamo i internet. I veliki umovi su se pokrenuli i organizirali prijenos koji se reklamirao sa gornjom, naslovnom slikom. Taj doseg koji je HVS u stanju doseći i organizirati sastojao se u tekstualnom prijenosu utakmice u kojoj nama, olimpijskim pobjednicima, stižu svjetski prvaci. Iako je onaj koji je opisivao utakmicu donio dosta detalja – njemu hvala – sramota je da jedan savez, koji se voli hvaliti da vodi naš najtrofejniji sport na ovaj način prenosi bilo kakvu domaću službenu utakmicu reprezentacije, a kamoli protiv Mađarske. Ako već nisu u stanju za domaćina postaviti nekoga tko ima uvijete za tv prijenos, onda su mogli organizirati stream – za izvršnog direktora i ostale zaposlenike saveza video prijenos preko interneta.

Savez koji u svom godišnjem budgetu zna pronaći sredstva za svakojaku glupost (sjetim se uvijek skupštine iz 2010. na kojoj nisam mogao vjerovati da nitko nema pitanja u vezi potrošnje novaca u savezu; od 9.6 mil kuna u prethodnoj godini potrošeno je 440 tisuća na intelektualne usluge, 300 tisuća na mezu i piće, na plaćanje najma 500 tisuća, na ostale usluge 150 tisuća, na davanje donacija 460 tisuća na ostalo 480 tisuća, te na telefone, poštu i prijevoz (bez službenih putovanje) 1.6 milijuna, itd...), ali eto nema sredstava, točnije volje i brige za organizirati barem video prijenos putem interneta.

 

I onda kao naručeno dođe odmah i vijest o osnivanju nove regionalne lige, tj. ulasku Srbije u Jadransku ligu:

„Stručno povjerenstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza i predstavnici svih osam prvoligaških vaterpolskih klubova dali su zeleno svjetlo hrvatskim klubovima za nastup u regionalnoj vaterpolskoj ligi u koju bi bili uključeni klubovi iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

"Iako je na sjednici bilo različitih mišljenja većina je, uz podršku regionalnoj ligi, odlučila da hrvatsko prvenstvo ne smije biti upitno i da to natjecanje mora zadržati svoju važnost i vrijednost", izjavio je danas u Šibeniku nakon završene tematske sjednice dopredsjednik HVS-a Perica Bukić. Po njegovim riječima naši kvalitetniji i financijski jači klubovi mogu po vlastitom izboru sudjelovati u regionalnoj ligi 10 najboljih klubova iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

"Ta bi liga imala veliki kvalitativni značaj i bila bi zanimljiva kako sponzorima i ulagačima tako i medijima i široj javnosti. Liga bi se formirala po principu kvalitete i izvrsnosti, a prijedlozi idu u smjeru da sedam ili osam najboljih klubova direktno ulazi u sustav natjecanja, a dva ili tri kluba kroz dodatne kvalifikacije", kazao je Bukić.“

 

Fantastično mi je pročitati da netko tko je značajno sudjelovao u potpunom uništenju Šibenika, pa skoro jednako tako i Mladosti (samo zbog toga što je grad Zagreb zbog ovako centralizirane države financijski jak kao svi ostali gradovi i općine u državi, pa i još više, Mladost je manje uništena od Šibenika) govori o „principu kvalitete i izvrsnosti“.

Netko tko nije u stanju organizirati prijenos utakmice Hrvatska – Mađarska i smatra tekstualni prijenos vrhuncem korištenja interneta govori o zanimljivosti sponzorima, ulagačima, medijima i široj javnosti.

Također se sjećam da je stalno, svih ovih godina govorio da je najvažnije da u regionalnoj ligi igraju svi naši klubovi, a sad zaokret. Samo budale ne mijenjaju mišljenje ako im se argumentirano objasni zbog čega su u krivu. Tako sam siguran da je HVS na čelu s izvršnim direktorom napravio elaborat na bar 50 stranica u kojem su obrazložili prednosti i mane ove promjene. Te da će i javnost biti upoznata uskoro s istima.

 

Inače, u utakmici olimpijskih i svjetskih prvaka bolji je bio ovaj potonji. Hrvatska je i drugu utakmicu izgubila nakon peteraca, opet na domaćem terenu.

U zadnje vrijeme zanimljivo je pratiti sastav reprezentacije, pa smo ovaj put nastupili ovako:

Bijač, Vukičević, Kristijan Milaković, Lončar, Visković, Buljubašić, Muslim, Bušlje 1, Sukno 2, Dobud 1, Šetka, Obradović 2, Marcelić.

Dakle 5 igrača Primorja, dok se Jug izjednačio s Mladosti na 4. Još su bili pozvani Buha (OVK POŠK), Luka Bukić i Ivan Milaković oba Mladost.

 

Vidimo da je svih 6 golova za nas postiglo 4 igrača poniklih u Juga, od kojih su dva na privremenom radu u Rijeci. Stalno smo vodili, i to i po dva razlike 2:0, 3:1, 4:2, 6:4, ali nismo dobili.

U raspucavanju peteraca nevjerojatan broj promašaja. Kako tekstualni prijenos donosi:

Raspucavanje: De. Varga - greda, Sukno - promašaj, Vamos - Bijač brani, Obradović - greda, Madaras - Bijač brani, Milaković 7:6, Szivos 7:7, Dobud - promašaj, Da. Varga 7:8, Visković – promašaj.

S obzirom na to da je autor različito pisao kad bi se pogodila stativa, kad bi golman obranio, a kad bi uslijedio promašaj (valjda cijelog gola), može se zaključiti da su Sukno, Dobud i Visković promašili gol u potpunosti!? Bijač je osim dva obranjena peterca i tijekom istog tog spomenutog tekstualnog prijenosa često hvaljen za odlične obrane.

 

Baš sam uživao prateći utakmicu, iako je bilo par detalja koji bi se mogli popraviti za idući put. Primjerice da se stranica automatski „refresha“, a i baš se 2 minute prije kraja utakmice kad je bilo najnapetije nije se mogla refreshati i ostali smo uskraćeni za uživo pročitati što se tada događalo. Pretpostavljam da je bilo previše posjetitelja te se hvs.hr „srušio“ pa dakle treba poraditi i na tome za idući prijenos.

Posljednja izmjena Srijeda, 15 Siječnja 2014 00:06
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo