Početna Pogled s desna Jug slavio u Istanbulu
Jug slavio u Istanbulu PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Četvrtak, 12 Studenog 2015 01:30

Nakon prošlogodišnjeg planiranog remija (zbog bolje pozicije za final6) ove godine Jug lagano pobjeđuje Galatasaraya u Istanbulu 16:10. Uz malo bolje suđenje rezultat bi bio bar 19:8, a trener i navijači mogu biti zadovoljni s pristupom i ozbiljnošću u igri uz samo pokoje opuštanje prije svih Garcije.

 

 

Jug je od početka ušao ozbiljno i s pravim pristupom. Galatasaray nije top momčad, ali ima Šćepanovića na golu, odličan sidrunski dvojac Nikić – Vukčević, te Mlađana Janovića. Inače je tu i Pasković, ali je trenutno ozlijeđen. Od ove sezone trener im je Igor Milanović koji je ovo natjecanje već osvajao s Partizanom i Pro Reccom lani.

Prvih 8 minuta 0:3. Ne samo da domaći nisu zabili već niti jedna lopta nije došla do Bijača. Obrana je bila koncentrirana. Macan na beku odličan u dva navrata, kasnije i Obradović jednom. S druge strane Jug je iz jedinog igrača više i iz dvije kontre zabio 3 gola (Joković, Perrone i Obradović).

Imao je Jug i vanjskih udaraca, ali koji su bilo za malo neprecizni. Prvo Joković, pa Ivanković, Obradović, Marković i kasnije Garcia. Jako lijep gol zabija Nikić koji je pokazao zašto je najtrofejniji srpski igrač. Medo nije mogao kao bek spriječiti šraubu. Opet 3 gola u nizu u kratkom vremenu nakon što je Jug pauzirao pola prve i prvu polovicu druge četvrtine. Bio je tu gol na zonu (Perrone) i dvije kontre 3 na 2 (Vrlić i Marković). Na tih 1:6 počinju suci svoju utakmicu. Prvo umjesto gola Juga iz kontre Markovića suci sude topljenu Vrliću iako je protiv napravio čisti faul na njemu. Čak i teži prekršaj za koji se trebalo suditi isključenje (VIDEO). Zatim i kiks Garcije koji je potpuno sam u kontri 3 na 2, ali šutira pored gola. Koristi to Nikić koji još jednom kao sidrun zabija, ovaj put pored Lončara. Još po gol s obje strane za 3:7 na poluvremenu.

Jug je nastavio ozbiljno i poveo je tijekom treće 5:11. Iza toga slijedi malo opuštanje u obrani, tako da u zadnjih 10 minuta Galatasaray uduplava napadački učinak s još 5 golova. Na kraju je završilo 10:16.

 

Osim spomenutog promašaja Garcia je promašio još jednom kontru, ovaj put 1 na 0. Tako da je on ponio titulu najdekoncentriranijeg igrača.

Jug je zabio 16 golova na slijedeći način:

4             igrač više

3             kontra 1 na 0

3             na zonu

2             polukontre 5 na 4 i 6 na 5

2             kontre 3 na 2

2             s pozicije sidruna s 2 metra

 

Istaknuo bih dva odlična udarca Benića. Oba na zonu. Posebno efektan je bio drugi kada je dobio loptu na ruku i na prvu je pustio u same rašlje dok je Šćepanović bio „miljama daleko“ od obrane. Spomenuo bih i niz dobrih poteza Markovića, od dvije isplivane kontre, odlične asistencije s krila na krilo u trećoj, dobrog ulaska kao drugog sidruna s krila, pa i dobre reakcije na beku u obrani. Viđeno u ovoj sezoni daje nagovještaj da je Kobešćak i njega dignuo u odnosu na nekoliko prethodnih sezona.

 

Zanimljivo je usporediti i način na koji su zarađivani igrači više:

Galatasaray:

4             bez lopte na 2 metra

3             pred svojim golom čim je Jug izgubio loptu

1             za prekršaj Fatovića u suparničkoj polovici

1             u plivanju Garciji

1             dodana, ali loše lopta na sidruna koju je Benić izbio prije nego je pala na vodu

 

Jug:

4             s dodanom loptom na sidruna (sva četiri puta Vrlić)

1             bez lopte kad je Marković s krila ušao na sidruna

1             faul na vanjskom igraču

 

Osim velike spomenute sudačke greške kod suđene topljene lopte Vrliću u oči su upale još dvije odluke. Inače je utakmica bila dosta lagana za suđenje, bez previše klinčeva. Obzirom na razliku u kvaliteti i očekivano. Prvi situacije je kada je isključen Fatović. U početku obrambene akcije prvo je lagano išao na suparnika kako bi ga ometao u organizaciji napada, a onda kad ga je izgurao bar 5 metara preko centra prema Šćepanoviću napravio je najobičniji faul. A sudac sudi isključenje. Postavlja se pitanje je li se opet aktiviralo pravilo koje nikad nije zaživjelo da je svaki prekršaj u suparničkoj polovici isključenje?

Druga situacije je kada je Vrlić dobio loptu na dva, a bek ga dosta oštro faulirao za čisto isključenje što sudac i sudi. Vrlić svojom građom dosta lagano trpi takve faule i jako brzo dolazi u situaciji da izvede loptu što i ovaj put čini i odigrava na lijevo krilo koje mu odmah vraća loptu tako da je Vrlić u situaciji sam ispred Šćepanovića ,ali sudac traži da ponovo izvede loptu. Pravilo da se ne smije brzo odigrati vrijedi samo kada se sudi faul bez lopte ispred gola, tako da je na dijelu još jedna kardinalna pogreška jednog od dvojca Vasenin (Rusija) i Matache (Rumunjska). Imali su oni i cijeli niz manjih pogrešaka (izmeđostalog kriterij kod dijela igrača više u korist domaćih), ali ove tri su bile baš jako očite.

 

 

Vrijedi istaknuti i učinak Vrlića koji je zabio gol s dva, još jedan iz kontre s lijevog krila iz ne baš skroz lagane situacije te sa stative s igračem više. Plus je izborio 4 igrača više. Od lošijih stvari izdvajamo situaciju kada je u prvoj četvrtini već okrenuo beka, a onda dobio udarac po ruci prilikom šuta. Treba takve situacije rutinski realizirat. Lončar je zabio jako lijep kao sidrun, još jedan iz polukontre s vanjske pozicije. Nije zaradio nijednog igrača više, a i primio je gol kao bek. Opet je jednom kao igrač između stative i krila s igračem manje malo kasnio u zatvaranju.

Igrali su Jugaši vrlo dobro s igračem manje prvi dio utakmice. Dosta su i Turci griješili u tom periodu pa smo viđali loša dodavanja ili nepažnju i gubljenje lopte s leđa od igrača koji se vraća iz kućice. Ali onda su zabili 4 u nizu; 2 sa stativa, i još dva s vanjskih pozicija praktički bez bloka. Posebno se kod drugog raspala obrana kada je Ozbek lagano poentirao. Kod gola sa stative pogriješio je Joković koji je kao igrač prema vanjskome igraču ostao previsoko.

Osim svih spomenutih grešaka od Garcijinih promašaja kontri, jednom je i Vrlić promašio čistu situaciju s igračem više sa stative, istaknuo bih još jednu koja nije toliko očita. U jednom napada Juga atipično je lopta vođena po lijevoj strani. Plivao je s njom Ivanković koji nije u pravom trenutku stao i proigrao suigrača koji je bio sam ispred gola. Jednom je slično prije par kola u Gružu pogriješio Benić, ali sada je situacija bila još očitija. Na kraju je ipak akcija završila golom jer je Ivanković proigrao Garciju na suprotno krilo, a on odmah Markovića ispred gola.

 

Jug je zabio čak 5 kontri (uz dvije promašene) i još 2 polukontre. Nije Galatasaray dorastao ovom nivou vaterpola, ali dobar je to pokazatelj kako Jug ove sezone i na ovaj način može, pogotovo se kockice poslože do kraja, imati prednost i protiv najjačih suparnika. Perrone, Garcia, Ivanković, Fatović pa i Marković i Joković su igrači koji mogu lomiti protivnika na ovaj način. Perrone je i danas zabio 4 gola, od čega 2 iz kontri 1 na 0 s protivnikom na leđima.

Sve u svemu dobra utakmica Juga u kojoj smo vidjeli par mladih turskih igrača koji radeći s Milanovićem mogu dosta napredovati. Ljevak Simsek zabio je dva gola, a Destici jednog. Obojica su 1997. godište, dakle 18-godišnjaci. A još jedan dvostruki strijelac Ozbek ima 21. Riješili su se Turci 3-4 manje kvalitetna igrača poput Kljajevića, Korolije i Aksentijevića na čijim pozicijama sad igraju domaći mladi momci. Doveli vrhunskog trenera i uz nastavak ulaganja mogu odgojiti kvalitetne domaće klupske igrača koje bi nadopunili sa nekoliko vrhunskih pojačanja. Ali je to put od najmanje nekoliko godina na kojem treba ustrajat.

 

2. kolo Lige prvaka

Grupa B

Galatasaray – Jug CO     10:16 (0:3, 3:4, 4:4, 3:5)

Suci: Matache (Rum), Vasenin (Rus)

Galatasaray: Gezek, Akkaya, M. Janović 1, Simsek 2, Biyik, Gulenc, Nikić 3, Destici 1, Vukčević 1, Ozbek 2(1), Turan, Senemoglu, Šćepanović (9). Trener: Igor Milanović

Jug: Bijač (6), Macan, Fatović, Lončar 2, Joković 2, Garcia 1, Marković 1, Ivanković, Vrlić 3, Perrone 4, Benić 2, Obradović 1, Popadić. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Isključenja: Gal 6, Jug 11

Peterci: Gal 1/1, Jug –

Igrač više: Gal (-, 1/4+2/3+2/3)= 5/10 (50%); Jug (1/1+-+2/3+1/2)= 4/6 (67%)

Obrane: Šćep (1/4+2/6+2/6+4/9)= 9/25 (36%); Bijač (0/0+4/7+1/5+1/4)= 6/16 (38%)

Posljednja izmjena Četvrtak, 26 Studenog 2015 00:24
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo