Početna Pogled s desna „Svaka vala i mul u Dubrovniku dišu i mirišu na ovu lijepu igru“
„Svaka vala i mul u Dubrovniku dišu i mirišu na ovu lijepu igru“ PDF Ispis
(3 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Srijeda, 02 Kolovoza 2017 14:08

 

Igor Računica izdanak je jugove škole vaterpola. S Jugom je osvojio brojne trofeje, izmeđuostalog i dvije Lige prvaka, 2001. i 2006-te godine. Nakon tog trofeja otisnuo se u inozemstvo gdje je uz kratkotrajnu pauzu povratka u Šibenik sve ove godine i igrao. U prosincu je postao trener u Francuskoj, u Strasbourgu s kojim je osvojio prvo mjesto u „regularnom“ dijelu prvenstva, a onda u samom finalu pokleknuo. Povijesni je to doseg za klub sa sjeveroistoka Francuske.

 

Nastupio je i u na našem fantasyiju za eksperte gdje je sa svojim Crvenim feralom skupio 123,81 bod, za pola boda mu je izmaklo treće mjesto.

Danče.hr: Igore, za početak osvrt na netom završeno SP, na naše slavlje?

Računica: Što reći, osim veliko BRAVO i čestitke... Ovih dana rečeno je puno hvalospjeva na račun samih vaterpolista ja bi samo dodao da je lijepo bilo gledati i biti uz naše momke svaki dan u  Budimpešti... Sad im svima želim dobar odmor i opuštanje uz svoje obitelji.

Danče.hr: Pratio si iz Dubrovnika, igrao fantasy, hvatao signal za internet po Mljetu kako bi stigao navrijeme napravit zamjene u momčadi?

Računica: Točno. S obzirom da su pravila Fantasy-a rigorozna, a nisam internetski i telefonski dostupan 24 sata, snalazio sam se kako god pa sam tako po prvi put u životu na plažu nosio laptop kako bi mogao napraviti sitne korekcije u svojoj momčadi. Ovim putem pohvaljujem mali bar u uvali Kozarica na Mljetu gdje sam izmjene i izvršio. xaxaxaxa

Danče.hr: Kao jugaša moramo te pitati, 6 svjetskih prvaka je iz Dubrovnika, učilo je igrati vaterpolo u Juga. Još dva su tu sada i usavršavaju svoju igru tu u Gružu. To je područje u kojem živi oko 60.000 stanovnika, a recimo Garcia kaže kako se vaterpolo u Španjolskoj praktički igra samo u Kataloniji koja međutim ima 7.5 mil. stanovnika.

Računica: Fenomen je nekada teško objasniti, a taj podatak koji si naveo to svakako jest. Velika je ljubav Grada i vaterpola odavno i mislim da ona svakim danom biva sve veća i veća. Znate meni kao bivšem igraču imponira kada neko od djece na plaži izgovara ime mog bivšeg kolege dok uzima loptu u ruke i izvodi jedan od pokreta šuta ili cimanja. Jednostavno svaka vala i mul u Dubrovniku dišu i mirišu na ovu lijepu igru.

Danče.hr: Trener si u Francuskoj (freški), u Strasbourgu. Igrao si u Juga pa u Grčkoj, kasnije u Francuskoj.

Računica: Moj igrački put bilo je šarolik. Poslije 10-tak sezona provedenih u Jugu 2006-te otišo sam iz Grada. Prva destinacija je bila Italija, pa 2 sezone Grčka, pa Šibenik, Kopar, pa ponovno Grčka 2 sezone, opet Italija i na kraju 4 god Francuska. Što se tiče iskustva, bilo je uglavnom pozitivno i ugodno. Kao i kod većine profesionalnih igrača, dobrih sezona i partija, kao i onih koje bi zaboravio svaki od nas. Svakako, sa svojim inozemnim iskustvom jako sam zadovoljan i sretan. Stekao sam veliki broj prijatelja, rekao bih za cijeli život, s kojima sam svakodnevno u kontaktu i s kojima provodim svoje slobodne trenutke kojih je na moju žalost sve manje i manje.  Imao sam sreću da su klubovi u kojima sam igrao bili u iznimno lijepim gradovima pa sam tako vidio i upoznao razne kulture i prirodne ljepote.

Trenerski početak se dogodio malo iznenada jer sam za prošlu god imao važeći ugovor kao igrač dok mi je trenerski poziv bio negdje u planu. Međutim u prosincu je stigla ponuda mog kluba i u razgovoru sa suprugom i obitelji odlučio sam prihvatiti izazov i okušati se u poslu koji me je privlačio posljednjih 6-7 god.

Danče.hr: Kakva je situacija u Francuskom vaterpolu? Možeš li usporedit kvalitetu rada s djecom u odnosu na Hrvatsku, jesu li seniori profesionalci, koliko se liga prati medijski? Znamo da je plivanje iznimno jako pa bazena i djece kojoj bi ipak bilo draže u bazenu bit s loptom sigurno ne nedostaje?

Računica: Situacija u Francuskom vaterpolu je za nijansu bolja nego prije 5-6 god. Seniorska reprezentacija plasirala se na posljednja 3,4 velika natjecanja  pa je stoga je i interes za sport veći. Medijski se liga prati prilično dobro i internetski i novinarski. Po mome mišljenju  najveći problem dolazi iz rada sa mlađim kategorijama i  stručnosti trenera koji moraju raditi selekcije, a djece ionako nema dovoljno. Na bazi Federacije mislim da je za Francuski vaterpolo najveći problem što nema savez u kojem odlučuje  i samostalno vuče poteze nego je član Plivačkog Saveza Francuske.

Danče.hr: Postoji li pojedinac ili grupa ljudi koji bi našli npr. 5.0 EUR godišnje (jesu li novci uopće problem) , digli rad saveza, ako treba doveli trenere, ustrojili rad s djecom, digli francuski vaterpolo na viši nivo?

Računica: Uvijek sam govorio da rješenje postoji i, da ono cak nije daleko od onoga sto imamo danas. Liga je dosta ujednačena i zanimljiva, a ono što fali jesu  sponzori koji bi vratili svjetske stručnjake i superkvalitetne strance koji bi ligu približili talijanskoj ili mađarskoj. Prije 5-6 god u ligi su bili 2 nedodirljiva kluba, a ostali bi gubili po 10 razlike što je automatski neatraktivno i publici i sponzorima. Danas su prvoplasirani i šestoplasirani bili u 10-tak bodova što dokazuje ujednačenost lige.

Danče.hr: Prije koju godinu zabljesnuo je Bodegas. Ali otišao je igrati za Italiju. Je li to koga u tamošnjem savezu uzbudilo, jesu li vidjeli priliku da oko jednog takvog igrača grade svoju budućnost, stvaraju temelje za nove super kvalitetne igrače?

Računica: Upravo situacija sa Bodegasom upućuje na moje prijašnje konstatacije da stvari u savezu ne štimaju, odnosno da nema sistemskog plana i kreiranja budućnosti. Imate situaciju da nakon dugo vremena imate igrača europske klase i onda vam isti za dobar klupski ugovor promjeni državljanstvo i ode. No nije on jedini kao takav primjer, prije par god Crousillat Hugo ode u Crnu Goru, internacionalci se ne odazivaju na reprezentativne pozive već idu igrati ljetne lige na Maltu itd. Uglavnom nered.

Danče.hr: Što misliš o fantasyju, jesi li zbog njega prati više nego inače igre pojedinih igrača ili reprezentacija?

Računica: Fantasy vidim kao igru  koja još ima puno prostora za napredak i poboljšanje. Ideja kao takva je za svaku pohvalu i mislim da je osvježenje u svijetu vaterpola. Učestalost provjere gmaila i online povezanost kao i komentari cine je i dinamičnom. Uz  neke sitne korekcije  predviđam joj svijetlu budućnost.

Osobno jednako pratim svako prvenstvo preko raznih tv kanala tako je bilo i ovaj put.  Al' priznajem da za pojedine igrače nisam čuo, a i ne bi da nisam bio član Fantasy ekspert igre.

Danče.hr: Tko te možebitno iznenadio, iskočio kao novi igrač ili netko iz manjih reprezentacija?

Računica: Po mom mišljenju jako dobar i kvalitetan turnir odigrali su Talijani i Grci iako su ovaj put ostali bez medalje ali su pokazali kako se momčadskim radom nadoknađuje eventualno manjak individualne kvalitete.

Danče.hr: Je li bilo onih koji su razočarali? Sidruni su zakinuti u fantasyju zbog načina na koji se vodi statistika, ali recimo tvoj prvi pik Kolomvos osvojio je manje od 10 bodova na SP-u?

Računica: Iskreno ne znam točno po kojem se sistemu boduju igrači na Fantasyu, ali možda bi trebalo za minute koje pojedini igrač provede u bazenu davati više bodova jer neki rade velik dio prljavog posla kojeg tv i obični gledatelji ne vide, a čine odnosno donose prevagu za svoju momčad. Što se tiče mog prvog pika Kolomvosa radi se o jako dobrom igraču mom bivšem kolegi iz Patrasa koji sa Mourikisom čini najbolji centarski par  zadnjih 3,4 god.

Danče.hr: Bi li danas mijenjao koncept na draftu?

Računica: Draft sam kao i pravila prihvatio takva kakva su mi rečena, a u odabir igrača sam krenuo sa 7-og mjesta. Mislim da bi svima trebao biti vidljiv popis igrača koji su ostali u rosteru tako da znamo pripremiti odrađene izmjene kroz kola.

Danče.hr: Neki završni osvrt i na fantasy, prijedlozi što bi eventualno mogli promijeniti ubuduće, hoćeš li opet igrati i ono najvažnije, hoćeš li otvoriti barem lažni profil na facebooku, barem samo na 15 dana dogodine 14-28 srpnja  Wink ?

Računica: Mislim da ću opet igrati ukoliko budem imao slobodnog vremena i  internet konekcije xaxaxax. Što se tiče profila ostajem pri svom odabiru i korištenju Gmaila naravno sa željom da sljedeće natjecanje uhvatim mjesto na postolju i porazim ostalu ekipu.

Posljednja izmjena Srijeda, 02 Kolovoza 2017 14:09
 

Komentari

avatar Hrvoje
0
 
 
"Xaxaxaxa"??? Od kad je Zeko posto lektor dance.hr-a?

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo