Početna Pogled s desna Barceloneti bod u Gružu
Barceloneti bod u Gružu PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Nedjelja, 10 Prosinca 2017 02:52

Gol Fatovića - izvor dulist.hr

Jug i Barceloneta podijelili su bodove u utakmici u kojoj je Jug nakon 12 minuta imao 7:2. Katalonci su tada proigrali i na kraju su imali zadnji napad za pobjedu, ali su bili zadovolji s 9:9. Publika je jakim pljeskom pozdravila Vrlića i Perronea i kad se slegne dojam propuštenih +5, moći će biti zadovoljna i utakmicom i igrom Juga u globalu.

 

 

Fenomenalan ulazak Jug u utakmicu, već nakon pola četvrtine 3:0 do kraja prvih 8 minuta 5:1, a točno na polovicu druge 7:2. Igrao je Jug nadrealno dobro u tih 12 minuta i bilo je očekivano da će pasti. Da su uspjeli prelomiti utakmicu, recimo realizacijom igrača više minutu i po prije kraja druge četvrtine za 8:3, vjerojatno se Barceloneta ne bi toliko digla. A kako je Renzuto čak dva puta krivo dodao (prvi put preko svih, drugi put Vrliću u ruku) s tim igračem više, a na drugoj strani Munarriz zabio za 7:4, Barceloneta se malo po malo dizala, dok nije na kraju bila ta koja ima napad za pobjedu.

 

Renzutov početak

Najbolje od svih u utakmicu ušao je Renzuto. Prvo zabija igrača više, individualno koristi prostor, 1 na 1 protiv bloka kojega vara s lijevog krila zabija nisko dijagonalu. Malo iza toga u dolasku u napad odmah ulazi s Mallarachom na dva i okreće ga za peterac kojega zabija Joković. I idući napad, Jug nema kontru, ali Barceloneta je loše postavljena pa na desnoj strani Jug ima 2 na 1 jer je jedan obrambeni igrač viška na lijevoj. Joković ima vremena za 2 cima i pored dva bloka probija Lopeza kroz uši za 3:0.

Zvao je Martin odmah time out, ali napad Barcelonete i dalje igra isto. Jug pokriva Perronea koji je na srednjem vanjskom, Munarriza čuva najčešće Rašović, a desni vanjski ima prostora za ući i do 5 metara. Ali Larumbe, pa i ljevak Mallarach ne koristi niti jednu situaciju. Dva puta je lopta i spuštena do Vrlića i Tahulla, ali u šutu je nedostajalo snage jer su bekovi donekle izkontrolirali te pokušaje, a Bijač ih on dosta lagano zaustavio. Ipak nakon tog napada nakon time outa, Jug ide u napad, lopta dolazi do Garcie na desnoj strani. Perrone ga dobro napada, Garcia pokušava zagraditi loptu - upitno je je li ipak bio faul jer je Perrone išao preko glave ili je Xavi pokušao spasiti situaciju podronjavanjem (prije ovo drugo) pa se otvorila prilika za čistu kontru. Fernadez je sam (3 na 2, krila su dobro raširila) na 3-4 metra ispred i Bijača i lakoćom ga prebacuje za prvi gol.

Nakon toga, odmah idući napad, visoki presing Barcelonete na desnoj strani. Garcia se odmah na centru okreće primiti loptu, jedan igrač s lijeve strane proplivava u ispražnjeni prostor na desnoj, pa je Fatović izoliran lijevo i kvalitetno uzima poziciju protiv Larumbea koji je najslabija karika utakmice. I iz faula točno s linije 5 metara odlično pogađa. Malo kasnije Tahull malo kasni u povratku, a Benić dobiva loptu na srenjem vanjskom i odlično preko Perronea uspjeva dodati Lončaru na ruku koji se s Perroneom na leđima okreće i zabija za 5:1. Kakva igra Juga u prvih 8 minuta, zaista nadrealno.

 

Početak druge četvrtine opet u sličnom ritmu. Prvi napad Barceloente, Jug odlično brani svih 30 sek i Perrone na kraju baca loptu u kutu, iza toga opet zona na najmanje opasnom igraču vanjske linije, ovaj put bio je to Famera koji šutira visoko preko gola. S druge strane jako puno sreće kod gola Macana za 6:1. Prvo lopta skreće od bloka, pa od stative Lopeza pogađa u potiljak i vraća se u gol. I tada Barceloneta mijenja igru.

 

Martin mijenja napadački koncept

Odlika velikih trenera da imaju plan B, plan C... kad originalne zamisli ne prolaze. I da ih znaju primijeniti, da tijekom utakmice vide gdje i kako reagirati. Tako je i Chus Martin u ovom trenutku naložio Munarrizu da u svakom pogodnom trenutku upliva na jednu od stativa kao drugi sidrun i na taj način prisili Jugovu zonu na povlačenje s više igrača. Tako je i Mallarach zabio za 6:2 nakon što je Munarriz ušao s Jokovićem s lijevog vanjskom na prvu stativu. Lozina je zabio s dva metra nakon što ga je Famera dosta izgurao u desno, ali kao lijeva se okrenuo i laganom pliskom prevario Lopeza koji je morao bolje reagirati na ovaj udarac. Nanizala je Barceloneta opet tri napada u kojima je Jugova zona bila odlična, čak i kad je Munarriz opet ušao, ovaj put na drugu stativu sa Rašovićem koji ga je dosta dobro kontrolirao, a i s Bustosa se mogla igrati dosta plitka zona. On na kraju šutira sa srednjega metar iznad gola. Međutim, Barceloneta je digla nivo igre u obrani. Prvo Jug niti ne šutira u jednom napadu pa zatim Rašoviću iz faula Perrone blokira udarac. Treći put je lopta uspjela biti spuštena do Vrlića i to je drugi igrač više za Barcelonetu. Jako zanimljiva akcija kao na skici:

 

 

Znači Munarriz je nakon što je dobio loptu od golmana nakon dva cima dodao Mallarachu na krilu i uplivao na prvu stativu odakle se Vrlić pomaknuo na drugu, a igrač koji je tamo bio izašao na lijevog vanjskog te se Perrone pomaknuo u desno. To je zbunilo obranu Juga da je Vrlić 2-3 sekunde ostao sam prije nego mu je Mallarach dodao loptu i onda je još uvijek sam zakucao u gol.

 

Momentum se mijenja

Tada slijedi spomenuti igrač više u kojem Renzuto čak dva puta krivo dodaje lopte s krila na krilo, a nakon što je Vrlić presjekao dodavanje Perrone i Fernadez bježe u kontru. Fernandez je desno i Lopez mu milimetarski točno dodaje, ali on ne vidi potpuno samo Perronea na 2 metra već šutira dosta iskosa i pogađa prečku. Ponovno odličan blok Barcelonete na pokušaj Renzuta iz faula i zadnjih 38 sekundi idu Katalonci u napad. Sada Fernadez ulazi kao drugi sidrun i zarađuje isključenje Fatovića. Opet slično akcija Barcelonete, samo što sada Munarriz bez da ima loptu u ruci ulazi na prvu stativu s desnog vanjskog i sada on dobiva loptu koju zakucava u gol. Fantastično je gledati kako se Munarriz samo radom nogu i stalno spreman za izvadi ruku ako lopta krene prema njemu u čas pomakne 2-3 metra.

I tako se na veliki odmor odlazi sa 7:4 i sa dva gola Barcelonete u zadnja dva napada pa se momentum utakmice već polako okrenuo.

 

Sretni gol Famere na početku treće četvrtine za 7:5. Jug je odigrao odličnu obranu, Fatović je skoro presjekao loptu Mallarachu, i onda kako je ostalo još samo 3 sekunde do kraja napada jurnuo u napad s pozicije lijevog vanjskog (između lijevog i srednjeg), a nije ostao pomoći obrani. Problem je što su i oba igrača s druge strane jurnula u kontru misleći da je lopta osvojena, a onda je Famera ostao sam na širokom prostoru, a Lončar nije mogao izaći na njega jer je duplirao Vrlića i Čeh koji je igrao za Slovačku zabija jako dobru plisku. Rašović jako dobro zabija s lijevog krila s igračem više, lijepo je nogama izborio prostor protiv bloka Fernadeza i probio Lopeza.

Nastavila je Barceloneta s  dobrom obranom, Jug je još jednom morao bacili loptu na isteku napada u kut, a u drugom napadu Beniću je pokušaj šuta blokirao Munarriz. On opet ulazi kao drugi sidrun, opet s Rašovićem, samo što sada dobiva loptu s bližeg, lijevog krila i zarađuje igrača više (druga osobna Rašovića). Granados koji je nedavno napunio 19 godina pokazao je koliko visoko može izaći prilikom udarca i to nakon što je cimao dva puta. Iskoristio je nešto više prostora na lijevom krilu i jako lijepo zabio pored bloka Benića u bliži kut za 8:6. Nakon nekoliko neiskorištenih napada, Lončar je zaradio izbačaj Perronea. Kobešćak je pozvao time out, lopta je kružila dosta dobro, ali nigdje se nije otvorio prostor kada je Joković loše primio jedno dodavanje i na kraju Garcia s vanjskog šutira preko gola. Zaradio je  Vrlić izbačaj Macana, ali nakon 3 uzastopne realizacije Mallarach ne zabija s desnog krila iz nerezonske situacije.

 

Posljednjih 8 minuta kreće jako dobro za Juga. Nakon što je kao i u svakoj prvi napad za goste - Munarriz u blok Rašovića sa srednjega - Lončar zarađuje peterac protiv Famere, ali Jokoviću brani Lopez. Ali nakon kornera još jedna borba Lončara protiv Famere i kada je već i bio izguran na 4-5 metara zabija fantastičnu šraubu za +3 na 6:15 do kraja.

Odmah idući napad Munarriz opet uplivava i zarađuje izbačaj, a na Perronea se izlazi i s drugog vanjskog tako da brzo dodavanja na Mallaracha koji je desni vanjski i dobro se još izmaknuo u desno ostavlja dosta prostora za realizaciju. Jako bitan gol za Barcelonetu koja se odmah vratila na -2.

 

Umjesto +2, izjednačenje

Nakon što je Jug propustio 3 napada, a Barceloneta 2 Perrone je po prvi put u utakmici šutirao i zabio s srednjeg vanjskog. Nije uopće cimao već se nogama pomaknuo malo u lijevo sa srednjega i iz zgloba pogodio sami donji kut za 9:8 na 2:52 do kraja. Rašović je odlično spustio loptu na Lončara koji po četvrti put zarađuje igrača više, i nakon par kruženje okolo lopta dolazi do Fatovića na lijevom vanjskom koji je prevario blok, Lopez nije ni blizu lopte, ali samo stativa od koje se lopta odbija do Perronea koji pliva preko cijelog bazena s njome, a Renzuto ga prati na dužinu tijela. Perrone majstorski zarađuje peterac kada je ispred Bijača uhvatio loptu i prisilio Talijana na povlačenje za vrat, a Munarriz pogađa za za prvo izjednačenje na 1:53 do kraja.

Slijedi još nekoliko napada:

 

  • Zona Barcelonete je dobra, a Joković (dv), Macan (sv) i Rašović (lv) ne uspijevaju zaprijetiti
  • I Jug igra dobru zonu, samo što na kraju Munarriz opasno šutira, ali pogađa vanjski dio stative
  • 0:56 do kraja T.O. Kobešćaka. Munarriz je na beku protiv Lončara i nakon 11 sekundi vraćaju se igrači Barcelonete u zonu. Trener Juga se nije na time uotu odlučio za neku akciju u kojoj bi se odmah proplivavanjem ili na neki drugi način očistio nekome prostor kako bi pokušao šut iz faula nakon 56 sekundi kako bi ostavio dovoljno vremena za još jedan pokušaj. Proplivao je netko s desnog na lijevo krilo, otvorio se prostor Jokoviću na desnom vanjskom i on šutira 12 sekundi prije isteka napada i 39 do kraja utakmice. Pokušaj nije bio baš najbolji i Lopez upisuje sedmu obranu.
  • 0:33 do kraja Martin zove time out, a kako je ostalo 28 za napad njegove momčadi, Jug im samo 5 sekundi razlike. Nakon pasivnog napada, zadnjih 5-6 sekundi Mallarach s desnog vanjskog s loptom na ruci i igračem koji ga gura vani šutira s leđa ravno u Bijača, ali točno s istekom napada tako da Jug nema vremena za bilo kakav pokušaj u tih zadnjih 5 sekundi.

 

 

Lončar najbolji pojedinac

Izvrsna utakmica, posebice za taktičku analizu. Jugu staje žal jer je vodio 7:2 nakon 12 minuta, pa je onda u preostalih 20 zabio samo 2 gola. Ipak igra u tom prvom dijelu utakmice bila je fenomenalna i bilo je očekivano da takvo nešto ne može potrajati do kraja. Ipak, Jug ove sezone nema takvu rotaciju kao protekle dvije pa je pad bio neminovan. Nije bilo toliko kvalitetne tranzicije kao lani, očekivano, ali zato je fizički intenzitet bio nevjerojatan. Suđenje u Europi dozvoljava dosta više intenziteta i na bekovsko-sidrunskim okršajima, a i na vanjskim pozicijama nego što je to primjerice u regionalnoj ligi. Nije tu bilo konjarenja i udaranja, ali toleriralo se bekovima dosta ležanja na leđima koje je znalo nekada biti i preko granice. Kriterij je bio potpuno jednak s obje strane i Mađar i Talijan su dobro odradili posao. Po sedam osobnih pogrešaka s obje strane, s bitnom razlikom da je Jug čak tri gola zabio s pozicije sidruna, dva Lončar i jedan Lozina.

Lončar je bio najbolji igrač utakmice, daleko najbolji. Zabio je dva fenomenalna gola, zaradio je peterac i 4 od 5 jugovih igrača više. Imao je veliku minutažu i stalno je uspijevao uzimati pozicije i prisiljavao protivnika na zonsku obranu u ranijim fazama napada. Jug nije imao igrača koji će šuterski probiti zonu protivnika. Garcia je ostao bez gola, mislim da je samo jednom s igračem više šutirao. Imao je dosta zadataka u čuvanju Perronea tako da se tu dosta trošio. Međutim nije ovaj put imao toliko veliku ulogu ni u organizaciji napada. Joković je zabio 2 gola u prvih par minuta, ali morao bi preuzeti više odgovornosti u šuterskom dijelu. Njegov je bio i zadnji pokušaj, ali nije pogodio plisku tj. lopta je išla preblizu liniji gola tako da je Lopez obranio prije nego se odbila od površine vode. Danas nije bilo uobičajenog šuterskog doprinosa Benića kojemu sigurno nije bilo lako nakon brojnih duela s Vrlićem. Probao je 3-4 puta, ali mislim da je svaki put blok odradio posao. Rašović i Renzuto su zabili slične golove s krila s igračem više što su bile jedine realizacije. Na zonu nisu uspijevali ni oni.

 

Kao i lani Barceloneta je imala bolju realizaciju igrača više, zabili su 4 od 6. Izlazilo se prema Perroneu što je jednom iskoristio Mallarach, drugi put Granados, a dva puta su napravili izvrne rotacije stativa tako da su na taj način prevarili obranu. Granadosa sam po prvi put ozbiljnije primijetio i mladi igrač je pokazao zavidnu šutersku kvalitetu. Imao je osim gola još dva opasna pokušaja. Barceloneti čestitke na povratku i osvojenom bodu. U zadnjem napadu bili su prepasivni. Barem su mogli umjesto na desnu stranu na Mallaracha pokušati doći s loptom prema Munarrizu na lijevome. Jest da je Jug više obratio pažnju na opasnijeg igrača, ali Barceloneti jedino važno bilo da potroši vrijeme.

 

Kada je utakmica neizvjesna cijelo vrijeme dojam je potpuniji, nego kada se ovako može podijeliti u dva dijela. Ali ako se gleda kompletnih 32 minute bila je to još jedna odlična utakmica. Barceloneta je veći dio, dvije i pol četvrtine, bila bolja. Perrone je još jednom pokazao klasu. Nije bio šuterski opasan do samoga kraja, ali baš svaki napad, baš svaku akciju on vodi, on usmjerava, i on na sebe privlači pažnju cijele protivničke obrane. Munarriz je bio igrač taktičke prevage. On je taj koji ima fizičku kvalitetu ući kao drugi sidrun, proplivati i na taj način razbiti kompaktnost Jugove zone koja je do tada bila fenomenalna. Nije ni on imao previše pokušaja što znači da je Jug jako dobro usmjeravao šuteve na igrače na koje je i želio - Larumbea, Fameru, itd. što je odlično funkcioniralo dobar dio utakmice. Ali ne može se to raditi baš svaku sekundu svih 32 minute. A Barceloneta je dobro koristila te svoje situacije. U obrani su imali jako puno kvalitetnih blokova što je i inače njihova odlika obzirom na super kvalitetan rad nogu.

 

Publika je u solidnom broju ispunila gruške tribine i mogli su uživati u još jednoj vrhunskoj vaterpolskoj predstavi, posljednjoj u 2017. u kojoj su velikim pljeskom pozdravili Vrlića i Perronea za  sve što su prikazali u Jugovoj kapici protekle dvije sezone. Sada Jug odlazi u Zagreb na završnicu kupa i još u Bresciu gdje se igra peto kolo Lige prvaka.

 

 

 

 

4. kolo Lige prvaka - Grupa A

Jug Croatia osiguranje - CN Altetic Barceloneta   9:9 (5:1, 2:3, 1:2, 1:3)

suci: Molnar (Mađ) i Severo (Ita)

Jug: Bijač (8), Macan 1, Fatović 1, Lončar 2, Joković 2(1+0), Garcia, Ivanković, Rašović 1, Renzuto 1, Pavličević, Benić, Lozina 1, Jarak. Trener: Vjekoslav Kobešćak.

Barceloneta: Lopez (7), Famera 1, Granados 1, Munarriz 2(1), Vrlić 1, Larumbe,  Paul, Fernandez 1, Tahull, Perrone 1, Mallarach 2, Bustos, Linares. Trener: Jesus Martin.

Osobne pogreške: Jug 7, Bar 7

Peterci: Jug 1/2 , Bar 1/1

Igrač više: Jug (1/1+0/1+1/2+0/1)= 2/5  (40%), Bar (0/1+2/2+1/2+1/1)= 4/6 (67%)

Obrane: Bijač (5/6+1/4+0/2+2)= 8/17 (47%), Lopez (2/7+0/2+1/2+4/5)= 7/16 (44%)

Isključenja, zarađeni peterci i golovi s dva metra:

Jug:

Lončar: 2gola + 5m + 4iv

Lozina: gol+ 1iv

Renzuto: 5m

Bar:

Vrlić: 3iv

Perrone: 5m

Munarriz: 2iv

Fernandez: 1iv

Posljednja izmjena Nedjelja, 10 Prosinca 2017 03:49
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo