Početna Pogled s desna Brescin igrač više kao ključ utakmice
Brescin igrač više kao ključ utakmice PDF Ispis
(6 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Srijeda, 14 Ožujka 2018 16:51

 

Jug dočekuje Bresciu u iznimno bitnoj utakmici za konačni rasplet grupe A. Srijeda u 18.30 očekuje nas napeta, zanimljiva i nadam se kvalitetna utakmica direktnih konkurenata za plasman na Final8 u Genovi. Za one koji ne mogu u Gruž prijenos je na ArenaSportu i LEN.tv-u.

 

 

Prva utakmica ovih protivnika bila je prava antipropaganda ovog sporta. Pravi primjer utakmice zbog koje ljudi kažu da ne razumiju vaterpolo, da ga mogu pratiti samo oni koji su se nekad sami bavili s njime. I nije bio problem u igračima, njihovom stilu igre ili manjku kvalitete ili disponiranosti. Već je problem bio u sudačkom dvojcu Putniković i Sadekov. Srbin i Rus su uništili utakmicu i pokazali upravo koji je jedan od najvećih problema ovog sporta. A ne da se svako malo govori o promjena pravila koja nisu uopće bitna, samo da se ovakva suđenja ne događaju. I nisu oni previše navlačili za jednu ili drugu stranu, već su jednostavno poželjeli biti u centru pažnje sa suđenjem više od 10 kontrafaulova (mahom bez lopte) i 34 prekšaja za isključenje (31 isključenje plus 3 peterca). I još k tome veliku većinu bez lopte tako da ni najiskusniji vaterpolski gledatelji najčešće nisu znali gdje i zašto je uopće nešto dosuđeno. Primjerice Brescia je imala 14 igrača više od čega 7 na poziciji sidruna bez lopte i još jedno u plivanju i 3 na vanjskim pozicijama. Jug je imao 6 bez lopte na poziciji sidruna, dva u plivanju i jedno na vanjskoj poziciji. Uz to dva puta su sudili i obostrano isključenje, jasno bez lopte. Ni delegat (ne znam koji) nije bio na visini zadatka jer je nakon drugog obostranog isključenja poklonio čak 7 sekundi napadu Brescie. Nakon obostranog isključenja vrijeme napada se ne vraća na 30 sekundi, ali je zapisnički stol odmah resetirao semafore za napad (naravno). Ostalo je još 15 sekundi do kraja napada Brescie, a onda je delegat vratio vrijeme s 30 na 22 sekunde do kraja. Iako, da je imalo bio koncentriran na utakmicu i bez da je pratio sat mogao je lagano izračunati da ne mogu igrači preplivati cijeli teren formirati lepezu i još nakon svega toga 3-4 sekunde se bek i sidrun boriti za poziciju na 2 metra i da prođe samo 8 sekundi.

Osim brojnih pogrešnih odluka o isključenjima i kontrafaulovima, jasno da su i igrači tijekom utakmice vlastite poteze podredili tom kriteriju i bilo je sve više čupanja, glume i svega onoga što ne volimo na vaterpolskim utakmicama, još je i Putniković neshvatljivo poništio gol Renzutu iz peterca. Jer je kao ušao unutar 5 metara prije šuta?! I još k tome pri rezultatu 7:7, nakon što se Jug vratio s 4:7.

 

Teško je taktički analizirati ovakvu utakmicu pa se sva analiza može posvetiti igraču više i manje. Brescia je svih 9 golova zabila s igračem više - jednoga iz peterca s igračem više. Imali su fenomenalnu realizaciju 7/8 kada su poveli 7:4 početkom treće četvrtine. Tada je Jug zaigrao bolje s igračem manje, više je bilo bočnih pomaganja, nekoliko i krivih akcija domaćih i iduće 4 akcije nisu realizirali i Jug se vratio u egal. Ipak, zadnje dvije opet zabijaju.

Brescia ima klasičnu akciju koju najviše igraju kada se formiraju u 3-3, zavlačenjem u lijevo ili češće desno. Postave Janovića i Noru na dva bočna vanjska, dok dešnjak ode na desno krilo te je srednji vanjski potpuno nebitan. Njih dvojica zabili su 5 golova i još je Janović i asistirao na prvu stativu kada je Rašovića navukao cimanjem da kao srednji u obrani prijeđe blokom pomagati, a Lozina je kasnio zatvoriti kao bočni. I danas će njih dva najviše ići na realizaciju. Imali su i dvije akcije kada oba krila zavlače kako bi se otvorilo više prostora prema dva vanjska, posebice kad Nora i Janović ostanu jedan pored drugoga kao vanjski. I još su dva puta išli na akciju rotacije 4 igrača u krug (dv ide na 1.stat, 1.stat na drugu, 2.stat na dv, a lv na dv). Vrlo često kada zabiju akciju sa stative odmah je i idući put ponavljaju (uzorak vidljiv ne samo na ovoj utakmici).

 

Brescia je imala fantastičnu realizaciju igrača više 9/14 (64%) i inače im je to glavni forte. U većini utakmica zabijaju golove gotovo pa isključivo na taj način: protiv Barcelonete 5 od ukupno 6 golova, protiv Olyja 4 plus jedan peterac od ukupno 6 golova, protiv OSC-a 4 od 8 te protiv Dinama u Moskvi 4 plus jedan peterac od 9. Vidimo da su u zadnje vrijeme malo poboljšali realizaciju iz ostalih situacija. U pravilu je jedan na zonu, Janović iz faula s 5 metara i još ponešto Muslim s dva metra. Inače su Muslim pogotovo, a i Vukčević, digli formu u odnosu na prvi dio sezone. Suci im dosta izlaze u susret, sudi im se jako puno izbačaja bez lopte. Bio je to slučaj i u ostalim utakmicama, ne samo protiv Juga. Protiv Dinama su u obje utakmice imali 13 odnosno 14 igrača više.

 

Od ostalih situacija vrijedi izdvojiti Christiana Presciuttija odnosno njegovo uzimanje lopte na vanjskim pozicijama i bijeg u kontru gdje često iznudi peterac. I protiv Dinama i protiv Juga po jednom je uzeo loptu na taj način - oba put suci nisu sudili prvo njemu izbačaj jer je udario igrača Dinama po ruci i prije nego je izveo loptu i na taj način mu je uzeo, a protiv Jokovića u utakmici gdje su oba suca tako lagano i često zviždali nisu sudili čisti faul na vanjskoj poziciji.

 

 

Uz puno bolje suđenje, nadajmo se, vidjet ćemo ne samo zanimljivu, nego i iznimno kvalitetnu utakmicu.

Posljednja izmjena Srijeda, 14 Ožujka 2018 17:29
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo