Početna Pogled s desna Darko Brguljan u hrvatskoj kapici?
Darko Brguljan u hrvatskoj kapici? PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Ponedjeljak, 02 Travnja 2018 23:01

20.ožujka dobili smo informaciju da će Darko Brguljan promijeniti reprezentativnu kapicu i nakon Crne Gore zaigrati za Hrvatsku. Prva informacija stigla je iz Boke, a dan ili dva kasnije isto smo čuli i iz hrvatskih izvora. Nije bilo druge, nego provjeriti cijelu priču. Kontaktirali smo Darka i oba saveza, crnogorski i hrvatski.

 

Darko Brguljan je i na EP-u u Beogradu i na OI u Riu u 2016-toj godini bio među par najboljih igrača Crne Gore. Prošle godine, na SP-u u Budimpešti gdje nije bilo Ivovića, Mlađana Janovića, Paskovića, trebao je biti prvo ime i vođa momčadi. Međutim, prije zadnje utakmice izbornik ga je izbacio iz momčadi i od tada nije pozivan u reprezentaciju.

 

Inače je ‘90. godište kao i Sukno te također igra na lijevoj strani. Gledamo ga svako kolo u kapici Hannvera gdje je zadnje dvije sezone. I u klubu je, uz Radovića, prvo ime momčadi. Postavili smo mu cijeli niz pitanja (je li istina da prelazi u Hrvatsku i zašto bi uopće o tome razmišljao, s kim je eventualno pregovarao, koji je razlog sukoba s Gojkovićem, ima li hrvatsko državljanstvo i trebali li odigrati bar jednu sezonu u hrvatskoj ligi (spominje se Jadran St), itd.)

 

Darko Brguljan: Potrudit ću se da budem konkretan i korektan. Previše je pitanja oko kojih nemam ni odgovor, a mislim da je priča previše, da kažem napuhana. Poznato je da imam sukob sa selektorom CG i da on ne računa na mene. Jednostavno, čovjek je uništio CG vaterpolo reprezentaciju i stvorio od nje svoju privatnu ekipu. Svakako da je posle 2016-te godine i evropskog u Bg i olimpiskih igrara u Riu na kojima sam bio u najboljoj sedmorci turnira i u top 5 igrača Evrope u izboru LEN-a, da sam očekivao da ću imat status kakav treba da ima igrač mog renomea. To se nije desilo, a vidite i sami posle sezone koju imam sada se ne nalazim na spisku.

Što se tiče same Hrvatske, postojao je određjeni kontakt. Međutim, kažem to je previše napuhana priča i ta stvar je nemoguća za ostvariti se. Postoje određenih razlozi koje sam i saopštio kome sam trebo sigurno neću dogodine igrati u splitskom Jadranu. Imam važeći ugovor u Hanoveru. Organizujemo F8 lige šampiona i želim da igram na taj turnir. Tako da gotovo sigurno mogu da kažem da neću igrat za Hrvatsku, ali ni za ovakvu CG (mislim na prošlo ljeto i na ovu sezonu).  U krajnjem slučaju spreman sam i da sam završio reprezentativnu karijeru.

 

Uskoro su nam i oba saveza odgovorila. Prvo VPSCG.

 

danče.hr: Za početak, zbog čega je Darko Brguljan izvan kadra crnogorske reprezentacije u zadnje vrijeme? Inače je jedan od najboljih, uz Ivovića možda i najbolji pojedinac.

VPSCG: Selektor Vladimir Gojković je podnio poseban izvještaj o radu „A“ selekcije tokom 2017. godine i nastupu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, koji je dobio pozitivnu ocjenu, pogotovo uvažavajući okolnosti procesa podmlađivanja selekcije i stvaranja osnova za ovaj i naredni olimpijski ciklus. Po pitanju narušavanja discipline tokom SP u Budimpešti od strane Darka Brguljana, konstatovano je da je njegov odnos prema obavezama u reprezentaciji bio nedopustiv, tim prije što je upravo on kao iskusan igrač trebao da bude uzor mlađim reprezentativcima. Kako se takvo ponašanje u našim reprezentativnim selekcijama ne može tolerisati nikome, UO VPSCG je dao punu podršku selektoru koji ga je udaljio iz sastava do daljnjeg. Njegov dalji angažman u reprezentaciji biće razmotren od strane selektora ukoliko igrač spozna učinjenu grešku i izrazi spremnost za maksimalnu angažovanost i odgovoran odnos prema nacionalnoj selekciji, saigračima i stručnom stabu. Darko Brguljan je nakon toga obavio razgovore sa čelnicima Saveza, napravljen je dogovor da se ne poziva ove sezone, jer ne bi bilo korektno prema drugim igračima. Nakon ljeta on će ponovo imati šansu da se bori za mjesto reprezentativca.

danče.hr: Kako komentirate priče da je Darko u pregovorima s HVS-om ili čak i da je već dogovorio prelazak u Hrvatsku reprezentaciju?

VPSCG: Ne možemo komentarisati nešto o čemu nemamo nikakvih saznanja.


danče.hr: Kako gledate na te reprezentativne prelaske, smatrate li to poželjnim? U zadnje vrijeme svjedočimo brojnim prelascima (Perrone i Vrlić se vratili, Echenique, Molina, Garcia, Bodegas…) kao da se radi o klupskim nastupima?

VPSCG: Što se teme reprezentativnih prelazaka tiče smatramo da praksa kakva je prisutna sada nije u redu. Reprezentacija nije isto što i klub i mislimo da bi o ovom problemu mnogo jasniji stav trebali da zauzmu FINA i LEN. Ovako su posebno ugroženi ``manji`` savezi koji nemaju finansijskih kapaciteta kao neki ``veći`` savezi i pitanje je gdje to sve vodi i gdje je tu sport.

danče.hr: Biste li i Vi, ako se u budućnosti ukaže prilika, na taj način ojačali Crnogorsku reprezentaciju (op.a nismo se tada sjetili Uga Crousilatta koji je jedno natjecanja odigrao za CG pa se opet vratio u Francusku reprezentaciju?

VPSCG: Kada je crnogorska reprezentacije u pitanju ako nam se ukaže potreba, a ovaj trend se nastavi, razmotrićemo sve opcije u skladu sa mogućnostima.

danče.hr: Vama je ova tema možda i posebno “bolna”, kad se sjetimo Andrije Prlainovića koji je ponikao u Jadranu ili Mandića iz Primorca koji su mogli godinama nositi igru Crne Gore, a odabrali su Srbiju?

VPSCG: Pomenuti igrači koji su odabrali da nastupaju za Srbiju su sami napravili svoj izbor. Sigurno da bi svaka reprezentacija sa takvim igračima bila još bolja, ali njihovim izborom ta tema je za nas završena priča.

 

HVS je posljednji odgovorio i to poprilično sažeto Smile. U prijašnjim korespodencijama bili su značajno opširniji, a sada su možebitno malo ljuti nakon posljednjih konstruktivnih kritika koje su čitali na ovim stranicama. Ipak, mogli su biti mrvicu profesionalniji u odgovorima.

 

danče.hr: Za početak u glavu, je li istina da je Darko Brguljan dogovorio prelazak iz crnogorske u hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju?

HVS: Nije istina.

danče.hr: Kako je došlo do kontakta odnosno, kako ili zašto se uopće krenulo u ovu priču?

HVS: Tema Darko Brguljan nikad nije bila ni na jednom tijelu HVS-a.


danče.hr: Kako gledate na te reprezentativne prelaske, smatrate li to poželjnim? U zadnje vrijeme svjedočimo brojnim prelascima (Perrone i Vrlić se vratili, Echenique, Molina, Garcia, Bodegas…) kao da se radi o klupskim nastupima?

HVS: HVS poštuje pravila FINA-e i LEN-e, te se ponaša sukladno njima.


danče.hr: Smatrate li poraznim za hrvatski vaterpolo da smo u situaciji da uopće razmišljamo o takvim akvizicijama, a kamoli da ih i realiziramo?

HVS: Komentar je suvišan.


danče.hr: Hoćete li pokrenuti inicijativu prema LEN-i i/ili FINA-i da se ovakvi reprezentativni transferi ubuduće ne događaju?

HVS: U ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu Upravnog odbora HVS-a.


Činjenica je da se ozbiljno pregovaralo vezano za prelazak Darka Brguljana pod hrvatski stijeg. Nismo sigurni vezano za pravila FINA-e odnosno LEN-e, mora li igrač odraditi najmanje jednu godinu u prvenstvu države pod čiju kapicu prelazi. Vrlić je morao u brazilsko prvenstvo prije nego što je dobio zeleno svjetlo. Pretpostavljamo da je glavni kontakt u Hrvatskoj bio izbornik Tucak koji je ostavio traga u Crnoj Gori radeći u Jadranu. A i najbolje zna što mu eventualno nedostaje u momčadi.

 

Brguljana ne poznamo, osim što gledamo kakve igra pruža u Ligi prvaka i ranije na velikim reprezentativnim natjecanjima. I kad je Garcia, kojega puno više gledamo i pratimo kroz dugi niz godina stizao pod hrvatski stijeg, pisali smo da reprezentacije ne bi smjele biti kao klubovi. Ne znamo tko je više u pravu ili u krivu u ovom očito velikom sukobu na relaciji Brguljan - Gojković, kao što nam nije bilo jasno kako se bilo koji izbornik može riješiti usluga jednog Xavija. Žalosno je da velike reprezentacije pribjegavaju ovakvim rješenjima. Pri tom ne mislimo na gore spomenute Prlainovića i Mandića koji su izabrali za koga će igrati i nisu mijenjali kapicu. Uostalom, takvih primjera imamo na pretek u našem sportu, primjerice nogometu gdje su Rakitić, Šimunić, braća Kovač itd. stasali u drugim državama, ali su odlučili igrati za zemlju odakle vuku svoje korijenje.

Žalosno je kada jedna Hrvatska uzima strance, još žalosnija je Italija koja stalno ima takvih primjera, a u današnjoj ekipi čak četvoricu (Bodegas, Figlioli, Echenique kojemu je to već treća reprezentacija i Molina) ili možda petoricu (ako će Volarević i dalje biti u momčadi) od 13 igrača. Donekle mogu shvatiti Makedoniju koja je svojedobno imala kompletnu ekipu sastavljenu od hrvatskih, srpskih i crnogorskih igrača. Jer bez njih ne postoje na vaterpolskoj karti. Ali zadatak krovnih organizacija je da uvedu reda u sve to skupa i da se reprezentativna natjecanja ne pretvaraju u klupska.

 

Iz perspektive igrača, bilo kojega od spomenutih, ništa od navedenog nije problem. Velika većina želi igrati velika natjecanja i velike utakmice i u reprezentativnoj konkurenciji. Kad je netko dovoljno dobar da ga žele i druge države, a njegova ga se reprezentacija odrekla iz nekog razloga (Garcia, Vrlić, Brguljan...), na njemu je da iskoristi ponuđenu priliku. Oni koji sami odluče mijenjati državljanstva jer misle da će im u drugoj reprezentaciji biti bolje (Bodegas, Echenique...), ti su mi motivi malo problematičniji.

 

Zadatak HVS-a je razvoj vaterpola u Hrvatskoj i poticanje djece da se u Hrvatskoj bave vaterpolom, trude i napreduju i postaju reprezentativci. A osim toga, obzirom na situaciju sa Suknom, krajnje je nezgodno dovoditi igrača koji je očigledno zamjena za njega u najboljih 13, odnosno 7 reprezentacije.

 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo