Početna Pogled s desna Dinamo - ruska reprezentacija plus srpski trojac
Dinamo - ruska reprezentacija plus srpski trojac PDF Ispis
(4 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Srijeda, 09 Svibnja 2018 01:13

 

Jug dočekuje Dinamo u odlučujućoj utakmici za prolazak na final8. Pobjeda i neriješeno vode Juga u Genovi, poraz odnosno pobjeda Dinama vodi moskovsku momčad. 20.30 bazen u Gružu, još jedva velika vaterpolska predstava. Tko ne može uživo, prijenos je na ArenaSportu i na len.tv-u.

 

 

Dinamo je momčad gotovo kompletne ruske reprezentacije pojačane sa srpskim trojcem: Pjetlovićem, Subotićem i Rađenom. Na golu je Ivanov, poznat i po tome što je na lanjskom SP-u skupio jako puno obrana u prvom kolu iako nije bio u sastavu Smile. Ozljeda ga je izbacila, ali to nije spriječilo FINA-u da mu upisuje obrane iako ga mijenjao 16 godina mlađi kolega. U prošlom kolu imao je 8 obrana u prvoj četvrtini. Krupan je golman koji pokrije dosta gola, a slabija točka mu je bočno prebacivanje.

Sidrunski dvojac ili čak trojac Pjetlović, Lisunov i Dereviankin jedan je od jačih uopće. Trener Zakirov na utakmice dolazi sa 16 igrač između kojih bira 13 za taj dvoboj. Po svemu sudeći Dereviankin bi trebao ostati na tribinama. Lisunov starta u svim utakmicama, a u zadnjih nekoliko koje sam podrobnije analizirao imao je cijelu niz dobro dodanih lopti na 2 metra, nakon kojih bi uslijedio njegov traljav udarac. Zaradi svoj dio igrača više. Ipak, Pjetlović je jači iako je i on slabiji nego u naponu snage prije koju godinu. 33 godine na plećima se osjećaju. Čak je neke situacije sa stative s igračem više promašio što mu se nikad ranije nije događalo. Najjača stativa zadnjeg desetljeća jer igrača takve snage nitko ne može zaustaviti kad iskoči visoko koliko on to radi. Dosta izbačaja zaradi bez lopte jer ga protivnički bekovi teško kontroliraju. Zna često igrati na granici kontrafaula.

Bekovi su Koptsev, Rađen pa Bičkov i donekle Latipov. Tu je i Ivankov koji je bio u momčadi dok je Šepelev bio ozlijeđen. Koptsev uglavnom krene u utakmicu, ali kasnije ima najmanju minutažu. Rađen često kako utakmica odmiče kraju im više snage nego sidruni koje čuva. Često zabije gol iznenadnim udarcem na prvu s vode već u 5-oj ili 10-oj sekundi napada. Ili odmah nakon izvođenja igrača više. Latipov i Bičkov igraju i na lijevoj strani.

 

Desnu udarnu šutersku stranu čine dva ljevaka; Nagaev i Lazarev. Šepelev bi trebao biti treća opcija iako i kapetan Kholod ponekad zna uskočiti na desnog vanjskog. Oba ljevaka imaju nezgodan udarac. Vidjelo se to i protiv Pavića, a i protiv Bijača i u klubu i u reprezentaciji da njihovi često na prvi dojam lagani udarci prolaze u gol. Pogotovo ako taj šut ide u bliži kut, nisko ili negdje oko glave. Osim takvih golova, često pogađaju i rašlje što se najbolje vidjelo i u prvoj utakmici ovih protivnika kada su njih dva zabili 5 od 12 Dinamovih golova. Lazareva su protivnici često uvlačili u probleme s osobnim pogreškama, posebno ako bi ga uvukli na poziciju beka. Obzirom da će Renzuto igrati na toj strani očekujemo slične situacije i danas.

Lijevo igraju Kholod, Subotić i već spomenuti Latipov, ponekad i Bičkov. Subotić često pokušava udarcima iz faula, Bičkov ponekad uđe kao drugi sidrun, a Kholod praktički igra od prve do zadnje minute.

 

Najkvalitetnija utakmica u zadnje vrijeme bila im je ona protiv Barcelonete. Odnosno, prve dvije četvrtine koje su završile 2:3. Zona im je besprijekorno funkcionirala. Bekovi su jako dobro držali sidrune prema lijevoj strani, a zona sa srednjeg i desnog vanjskog je bila pokretljiva. Usmjeravali su udarce na desnog vanjskog gdje je Barceloneti igrao dešnjak (kasnije i protiv Olympiakosa isto tako), pa čak nekad i na krilo kada bi u zadnjim trenucima protivničkih napada igrač s desnog vanjskog skočio prema srednjemu i jurnuo u kontru pa bi se i krilni postavio između da zatvori prostor. I to su odlično radili i prvim polovicama utakmica, a onda bi uslijedio raspad. Protiv Barcelonete primili su u 4 gola od čega 3 u 3 uzastopna napada, u trećoj četvrtini. Vrlić dva puta sa sidruna, Munarriz nakon ogromne greške u zoni gdje je došlo do prebačaja s krila na krilo na postavljenu obranu. Pratilo je to i niz kadinalnih grešaka u napadu, presječena dodavanja na vansjkim pozicijama i sl.

Često im se događa da u povratku u obranu u situaciji kad imaju isti broj igrača 2 igrača odu na jednoga i tako ostave lijevog ili desnog vanjskog slobodne. Gotovo u pravilu primaju po jedan gol na taj način. Gotovo nemoguće im je napraviti kontru jer su mahom svi vanjski igrači izvrsni plivači. I protiv Barcelonete i protiv Olympiakosa imali su lošeg igrača manje. Barceloneta je imala 4/9 (ali s tim da su nakon 4/6 gdje su otišli na 2:7, zadnja 3 promašili), a Oly još boljih 5/7. Igraju plitku formaciju s igračem manje gdje se najmanje jedan vanjski, a na zavlačenje krila skroz do linije terena često i obojica vraćaju skroz plitko uz protivničke igrače na stativi i na taj način ostavljaju puno prostora vanjskim igračima. To pokušavaju zatvoriti blokovima, ali im to nije uspijevalo u ovim utakmicama. Osim toga dosta su ranjivi na prebačaje s krila na krilo (tu dijelom kumuje i golman) jer se bočni igrač u obrani uvuče previše prema stativi kad je loptu na suprotnoj strani. Može ih se probiti i izvlačenjem druge stative prema lijevom krilu.

S igračem manje obraćali su više pažnje prema Perroneu i Fountolisu u ovim utakmicama. I to im je stvaralo problem u kompaktnosti obrambene formacije. Vidjet ćemo hoće li i koga odabrati u jugovoj kapici.

 

Protiv Olympiakosa su poveli 3:0, pa su Grci došli u egal u drugoj četvrtini. Na 7:7 u trećoj Šepelev je promašio čistu kontru 3 na 2 (pucao iz teške situacije umjesto da doda potpuno samom suigraču na lijevoj strani) i primili su gol iz rekontre i napad iza Oly je po prvi put otišao na +2, a onda su  se do kraja raspali u početku četvrte četvrtine. Treba im naći okidač da se i danas na sličan način raspadnu.

 

S igračem više ne zavlače previše u 3 - 3 iako se jasno i to nekad dogodi. Više akcija ima da  se krilni igrač malo izvuče da bude opasan po gol. I onda, slično kao i akcije u Hrvatskoj reprezentaciji pokušavaju brzim dodavanjima, odnosno cimanjem stvoriti prostor za kvalitetan šut. Znaju nekad i šablonski napraviti 4-5 dodavanja u nizu npr. desno krilo - lijevo krilo (koje se malo izvuklo) - desni vanjski - lijevo krilo - desno krilo koje ide u realizaciju.

 

Hannovera su pobijedili 15:11 gdje im je Brguljan zadavao jako puno problema. Uplivavao je i bježao i svojim direktnim protivnicima poput Nagaeva, a i iskoristio bi priliku kad bi nekako bilo tko od bekova, a posebno Lisunov koji je inače sporiji u povratku u obranu, ostao na njemu. Protiv njih su imali jako dobrog igrača manje (igrali su jednako) jer je Hannover imao nebulozne pokušaje. Od prvih 8 akcija zabili su samo jednu, a do kraja su imali 4/13.

 

Osim kvalitete igre i igrača danas će jako bitna činjenica biti mirnoća u igri. Tko izbaci crne rupe bit će bliži pobjedi. Utakmica, obzirom na karakter, predstavlja osminufinala. Jug igra doma, a to je uvijek velika prednost. Najviše je ove sezone publike bilo kada je gostovao Olympiakos, nadamo se da će i večeras biti barem isto, ako ne i više ljudi na tribinama.

 

Očekivani sastavi:

 

Golmani: Bijač - Ivanov
sidruni: Lončar, Lozina - Pjetlović, Lisunov
Bekovi: Macan, Benić, Pavličević - Rađen, Koptsev i Bičkov
desno: Joković, Garcia, Rašović - Nagaev, Lazarev, Šepelev
Lijevo: Fatović, Renzuto, Ivanković - Subotić, Kholod, Latipov

 

 

Posljednja izmjena Srijeda, 09 Svibnja 2018 16:15
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo