Početna Pogled s desna [F8 2018] Olympiakos prvak Europe
[F8 2018] Olympiakos prvak Europe PDF Ispis
(5 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Nedjelja, 10 Lipnja 2018 23:53

 

Olympiakos je nakon 16 godina postao prvak Europe. Prošli put je to ostvario usred Budimpešte protiv Honveda koji je bio reprezentacija Mađarske u malom (tada najjača momčad koja je bila između prva dva od ukupno 3 naslova Olimpijskih pobjednika). Sada usred Genove protiv Pro Recca, kluba koji daleko najviše ulaže, kupuje i troši.

 

 

Od početka do kraja utakmice Olympiakos je vodio i konačnih 9:7 je kruna bolje igre. Olympiakos je momčad na hrvatski pogon; pored svih silnih grčkih reprezentativaca tu su Pavić, Bušlje i Obradović. A i pomoćni trener je Koljanin. Kad su osvojili prvi naslov imali su stranog trenera, Zoltana Kasasa i jednog stranog igrača, Petra Trbojevića. Zanimljivo je da su tada godinu dana prije bili u finalu protiv Juga i izgubili, a sada su dvije godine ranije bili u finalu protiv Juga i također izgubili.

 

Kako je utakmica krenula vidjelo se da su Grci u redovima Olympiakosa nervozni. Naime, oni još nikad u svojim karijerama nisu osvojili neki europski ili svjetski naslov, bilo u klupskom bilo u reprezentativnom vaterpolu. Ali, naš trojac, Medo, Andro i Jozo donio im je to prijeko potrebno pobjedničko iskustvo. Stoga i nije ni čudo da su prva dva gola zabili; prvo Obradović pa Bušlje. Pro Recco je cijelu utakmicu bio u defanzivi, hvatao rezultat. Do 4:4 je stalno bilo 1 razlike, a onda Recco ima peterac s kojim može povesti. Ali Pavić glavom brani Filipoviću. Već je ranije Pavić imao 2 obrane glavom. U prvoj četvrtini igralo se polako.

Posebno nervozan bio je Genidounias koji je čak neke igrače više šutirao pliskom i po metar iznad gola. Kasnije se i on smirio, a i drugi grčki igrači su odigrali izvrsnu utakmicu. Prije svih, najbolji je bio Fountoulis s 4 gola i s doprinosom i u drugim segmentima igre.

 

Jedini problem Olympiakosa bio je tempo. Pro Recco je nakon prve četvrtine dignuo tempo i plivački su se nametnuli. Veliki problem je imao Obradović preko kojega je čak 3 puta išla kontra. Prvo je bio spomenuti peterac (Geniodounisa je izvrsno omeo jednog igrača Recca u kontri 2 na 1 i prešao na drugoga tako da je Obradović stigao i napraviti taj peterac), pa bijeg Echeniquea. Obje situacije je Pavić odlično obranio. Kasnije je Alesani zabio za 6:6. I to je jedini segment igre koji je na kratko izašao iz kontrole grčke momčadi.

Pro Recco nije imao plan B. Sva taktika Vujasinovića bila je hrvanje Mandića, Di Fulvia i Ivovića - Filipović se nije mogao nametnuti u tom segmentu - na liniji 5 metara i pokušaj šuta iz faula. Fenomenalan u obrani na tim pokušajima bio je izmeđuostalih i Dervisis koji je usto zabio i jako lijep gol s desnog vanjskog.

To je bio gol za 6:4. Posebno vrijedan jer je tada Vlachos povukao na klupu udarne snage i praktički je rezervna momčad bila u bazenu (Nikoladis, Agrypoulous, Delakas…). Iza toga Vujasinović vadi Tempestija vani (primio je prethodno i gol od Fountoulisa s iste pozicije, ali na prebečaj i nije bilo krivnje na njemu) koji je do tada imao 6 obrana i branio je u namanju ruku solidno. Plus jako dobar nastup večer prije. Ne znam, ima li neki razlog poput ozlijede, ali ako nema velika greška Vujasinovića. Još kad se sjetimo lanjskog polufinala kada je Tempesti bio očajan, a Vujas ga nije promijenio nego tek na samom kraju utakmice (5:41 do kraja kada je Tempesti imao 2/12 ili 17% obrana). I u talijanskim novinama su trenera Pro Recca prozvali zbog tog poteza koji mu nije donio ništa dobroga. Ne znam koliki mu je kredit u Feluga, ali nakon utakmice mi je i on sam izgledao kao da je svjestan da će teško dočekati slijedeću sezonu na klupi. Realno ima mnogo bolje igrače od igre, a i očekivanja su puno veća. Naslovi se trebaju osvajati i u gostima, a kamoli ne u Genovi.

 

Vrlo važna činjenica bilo je i suđenje. Ne znam jesam li u životu gledao utakmicu u kojoj se bolje sudi kad igra Pro Recco. Plus što se igralo u Genovi, a ni najmanje natruhe domaćinskog suđenja. Jasno, bilo je jako puno duela i hrvanja. Ne samo na 2 nego i na 5 metara i Pro Recco svu igru bazira na tome. Vaterpolo se mora u tom segmentu jasno odrediti, odnosno pravila koja su i sad na snazi se moraju primijenjivati. Ali kriterij je bio potpuno isti, a Olympiakos ima igrače koji jako dobro mogu igrati na taj način.

 

Ključni segment utakmice bio je odličan igrač više i igrač manje Olympiakosa. Imali su 7/11 (zadnju, dvanaestu akciju nisu ni napadali nego su samo trošili vrijeme), a s druge strane Pro Recco je zabio zadnju akciju (upitno je je li šut Echeniquea uopće prešao liniju, ali mi je jako drago da je priznat ;) ) i tako došao do 3/10. Cijeli turnir Recco ima očajnu realizaciju i nevjerojatno je da takvi pucači i takvi igrači ne mogu to bolje.

 

Tribine su se konačno popunile, bilo je 2.500 gledatelja i igralo se odličnoj atmosferi. Na bazen su postavljene montažne tribine preko vode, tako da je teren pomaknut prema jednom rubu, te su 3 tribine bile neposredno uz sami teren. Prvi redovi su bili totalno zaklonjeni zapisničkim stolom i sucima te platformom uz rub bazena, ali je blizina publike davala dodanu draž. Posebice što je Olympiakos pratilo možda i 100 jako grlatih navijača, a i domaći su su im dobar dio utakmice parirali u bodrenju Pro Recca.

 

 

Tako je Olympiakos po drugi put osvojio naslov. Od igrača Bušlje i Obradović (treće finale u nizu, dva naslova) također po drugi put slave, a Pavić, Mylonakis, Delakas, Genidounias, Fountoulis, Nikolaidis, Dervisis, Mourikis, Gounas, Agryropoulos i Galanopoulos po prvi put.

 

Josip Pavić je osvojio nagradu za MVP-ija. Gjivo je u najavi napisao:

“Ipak, jedna stvar mi ne ide u prilog ovoj prognozi. Na zadnje dvije završnice u Budimpešti najbolji pojedinci su bili golmani. 2016. to je bio Bijač, a 2017. Nagy. Ako se taj trend nastavi, to sigurno neće biti Lopez iz Barcelonete ili Tempesti iz Pro Recca!”

I bio je u pravu, opet je najbolji golman. Fountoulis je isto tako zaslužio i ne bi bilo nezasluženo da je ovu nagradu podijelio sa Pavićem.

 

Ovom utakmicom došao je kraj ne samo na ovaj turnir, nego i na cjelokupnu klupsku sezonu. Olympiakos je i ove sezone kao i 2016-te imao samo jedan poraz, i to od Juga. Samo što je to ovaj put bilo bezbolno, u grupnoj fazi.

 

Tijek utakmice, opisi svih golova čitajte na: http://dance.hr/gostujuce-kolumne/2952-f8-2018-olympiacos-pro-recco-00.html

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 11 Lipnja 2018 00:00
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo