Početna Pogled s desna [INTERVJU] Jovanović: EP bi trebao biti u 4 različita grada uz završnicu na jednom mjestu
[INTERVJU] Jovanović: EP bi trebao biti u 4 različita grada uz završnicu na jednom mjestu PDF Ispis
(8 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Četvrtak, 26 Srpnja 2018 10:49

 

Prije polufinalnih utakmica razgovarali smo s Draganom Jovanovićem, izvršnim direktorom svjetskog udruženja vaterpolskih trenera koje je postalo važan čimbenik u promišljanju budućnosti ovog sporta. Prokomentirao je fantasy, rad WWPCA i njenu ulogu u reformi vaterpola, organizaciju EP-a u Barceloni kao i najavio današnje polufinale utakmice.

 

 

Dance.hr: Hvala na još jednom sudjelovanju u fantasyiju, kako je ove godine bilo igrati, konkurencija je vidimo jača čim niste na vrhu Wink?

Jovanović: Hahaha da, natjecanje je na višem nivou i to je dobro. Uvijek je dobro biti dio lijepe promocije sporta kojega svi volimo, pratiti utakmice i u međuvremenu zabavljati se sa kolegama i prijateljima koje znam desetljećima.

Dance.hr: Malo kao da ste se uspavali na lovorikama uspjeha od lani pa ste krenuli s istim ključnim igračima na draftu Mandićem i Nagyijem koji ovaj put nisu donijeli toliko. U trećem krugu došli ste po svog ključnog igrača Xavija. Ali i tijekom samog drafta imali ste nekakva ometanja sa strane Smile?

Jovanović: Hahahhaha da, bilo je ometanja za vrijeme drafta, ali to je sve dio igre. Morao sam ostati fokusiran i birati bolje Smile. Biranje igrača je zanimljivo, nema garancija kako će neki igrač odigrati i sve je to u biti igra pogađanja. Osim toga, ako izabereš igrača iz najboljih momčadi, moža neće biti „zainteresirani“ igrati „slabije“ utakmice, također imaju i pauzu u 4.kolu. S druge strane, najlošije ekipe, iako imaju i dobre pojedince, ne igraju zadnja dva kola i automatski ne mogu donijeti poene. Čini se da je najbolja opcija birati igrače iz reprezentacija koje će zauzeti 5-8 mjesto obzirom da imaju najviše mogućnosti za dobar učinak. Ometanja su dio igre i Vjeko i Elvis su koristili te metode i konstantno ometali sve nas ostale Smile.

Dance.hr: U grupnom chatu česta su podbadanja što i daje dodatni draž ovom načinju praćenja natjecanja. Tko vam je od protivnika u tom dijelu najveći suparnik?

Jovanović: To je najbolji dio za mene i bitan razlog zašto opet igram. Očito, Vjeko i Elvis, poznamo se 35 godina, igrali smo skupa, igrali smo jedan protiv drugoga, vodili ekipe jedan protiv drugoga. Malo je i povijesti u našim rivalitetima i to daje nivo više i natjecanju i zabavi.

Dance.hr: Mogao bih napisati knjigu o konkaktiranju trenera i komunikaciji s njima vezano za ovaj fantasy. Vi ste čelnik WWPCA, što to čini vaterpolske trenera da ne kažem teškim karakterima?

Jovanović: Iskreno, nisam iznenađen što mnogi treneri ne komuniciraju dobro ili ne žele biti dio ove vrste promocije. Treneri su treneri, nisu najbolji promotori sporta. Mnogi od njih, iako uvijek govorimo da je promocija vaterpola ključna, uopće ne znaju kako bi to radili. To je drugi segment u kojem treneri nisu profesionalci. Oni/mi želimo biti fokusirani na igru, na momčad i to je to. Mislim da je to glavni razlog osim činjenice da su mnogi uključeni u Europsko prvenstvo, da su mnogi na drugim kontinentima pa im se i obveze preklapaju.

Dance.hr: Od zadnjeg fantasyja puno toga se u radu WWPCA pokrenulo, postali ste bitan, ravnopravan čimbenik u razmišljanju o budućnosti vaterpola skupa sa čelnim ljudima FINA-e?

Jovanović: To je zaista točno i sretni smo što smo dio „FINA reforme 21“ u mnogo aspekata. Mi ne sudjelujemo u donošenju odluka, ali smo bitan sugovornik u raspravama i prijedlozima o budućnosti vaterpola i načina na koji bi se te promjene trebale implementirati. Nova pravila su u fazi testiranja i nekoliko nas će ih pratiti i analizirati tijekom ljeta i na bazi i kvantitativnih i kvalitativnih statističkih pokazatelja. Nakon toga, na FINA-i je da donese odluku i predloži koja od pravila hoće, a koja neće ići na usvajanje na FINA kongres.

Iskreno vjerujem da bi to tako i trebalo biti. Treneri ne bi trebali donositi konačne odluke (kao ni suci, igrači itd...). Svi mi imamo različite poglede na samu igru. Odluke bi trebali donositi profesionalci koji su u vaterpolu svaki dan, koji poznaju igru, ali i koji imaju uvid i u sudački, igrački i svaki drugi aspekt moderne igre (komunikacijske platforme, promociju, medije, kalendar, strukturu natjecanja za sve kontinete itd...) skupa s profesionalcima specijaliziranima za svaki od ovih segmenta koji i nisu usko vezani samo uz vaterpolo.

Dance.hr: Koji su buduću planovi u tom dijelu, kao i u jačanju same trenerske struke kroz udruženje?

Jovanović: Planovi kako naprijed su spremni. Na našem godišnjem sastanku u Genovi, za vrijeme Final8 Lige prvaka, analizirali smo trenutačnu situaciju i slijedeće ciljeve. Mogu vam reći da je suradnja u „FINA reformama 21“ iznimno važna i nastavit ćemo u tom smjeru. Bila je jako dobra do sada, zašto ne bismo išli i dalje.

Zatim, naravno, naša online trenerska škola kreće u rujnu i to je važna stvar za sve trenere širom svjeta. Bit će to odličan alat koji će pomoći u edukaciji svih njih.

Treći cilj koji smo postavili je da se povežemo sa lokalnim i nacionalnim trenerskim udruženjima. Prije mjesec dana potpisali smo memorandum o suradnji sa Srpskom udrugom vaterpolskih trenera i to je veliki korak naprijed za obje strane. Želimo nastaviti i potpisati takve memorandume sa što je više moguće nacionalnih trenerskih udruženja kako bi razvili prava partnerstva.

I također, ne smijem zaboraviti i želim naglasiti, mi smo potpuno nezavisni i apolitični i takvim želimo i ostati. Zbog toga smo ovdje gdje jesmo i to će biti razlog da idemo naprijed.

 

 

Dance.hr: Kakav je dojam na vas ostavio dosadašnji dio EP-a. Ne mislim toliko na samu igru, više na organizaciju, medijsko praćenje, ima li kakvih pomaka u odnosu na Beograd ili SP lani u Budimpešti. Meni prvo u oči upada negativni dio priče, čak ni na utakmicama Španjolske nisu pune tribine na koje stane 4.200 gledatelja. U Beogradu je pao rekord s preko 18.000 gledatelja na finalu, na polufinalu u kojem nije igrala Srbija bilo je čini mi se 7.000 gledatelja, nijedna utakmica koju sam gledo (od osmine finala) nije imala ispod 1.000 mnoge i 2.000 gledatelja.

Jovanović: Iz prve ruke vam mogu reći da je EP iznimno dobro organiziran. Iskreno mislim da LEN ili preciznije, Marco Birri radi jako dobar posao što se toga tiče. Također, mogu vam reći da su 33 od 52 europske zemlje otkupile tv prava za ovo natjecanje.

Možemo raspavljati o mnogim drugim stvarima, malom broju gledatelja, kako i zašto su ta TV prava kupljena, kakva je hrana za igrače, postoje li shuttle autobusi ili ne itd... Nijedna organizacija nije i neće biti savršena. Po meni, EP u Barceloni je jako dobro organiziran. Po gradskim trgovima postoje veliki ekrani s vaterpolskim utakmicama. Putovao sam u 19 sati iz Barcelone prije koji dan i u laungeu na aerodromu je postavljen veliki tv na kojem se prenose utakmice! Bio sam ugodno iznenađen. Ljudi su uložili puno truda i to se vidi na svakom koraku.

Kad govorimo o malom broju gledatelja, moje pitanje za sve, koliko bi bilo publike na tribinama na FIFA Svjetskom prvenstvu da se igra 8 utakmica u danu na istom stadionu, da se utakmice igraju u 10 ujutro? Znam odgovor, ali bi svatko trebao razmišljati o tome prije nego se počne žaliti.

Glavna stvar za organizaciju ovakvih natjecanja je da to bude u 4 različita grada ili čak i države i da onda 8 najboljih na jednom mjestu igraju od četvrtfinala. Sve druge momčadi trebaju igrati u drugom gradu. Oni također zaslužuju udarne termine utakmica i njihovu publiku. To je za mene „magična“ formula. Dok god imamo utakmice u 10 ujutro ili u podne i 8 utakmica dnevno, nećemo imati gledatelje na tribinama. Ja sam u vaterpolu gotovo 40 godina i moram vam reći da jedva izdržim sjedati na tribinama više od dvije utakmice u nizu.

 

Dance.hr: Što očekujete u današnjim susretima, Italija se čini jako moćna u dosadašnjem dijelu turnira. Po prikazanom, osobno su mi prvi favoriti za zlato.

Jovanović: Slažem se. Sviđa mi se kako Italija igra na ovom turniru. Iako nemaju klasičnog sidruna, njihov intenzitet i eksplozivnost su ostavili dobar dojam na mene. Radujem se i isčekujem vidjeti hoće li moći tako nastaviti do kraja s obzirom da troše nevjerojatno puno energije u svakoj utakmici.

Dance.hr: Drugo polufinale je vaterpolski klasik dnašnjice, Srbija i Hrvatska, dvije najbolje momčadi zadnjih godina. Svjetski prvak i olimpijski srebreni protiv Olimpijskog zlatnog i trostrukog branitelja naslova. Samo nam Sukno nedostaje da imamo sve titane na broju.

Jovanović: Ako pogledamo i 8 godina unazad, to su dvije najdominantnije momčadi na svjetu. Šteta da igraju u polufinalu, ali to je sport. Sve 4 momčadi koje su tu zaslužuju to i radujem se uzbuđenjima koje će te utakmice donijeti.

Dance.hr: Možete li se još vratiti u borbu za pobjedu ili su Bronte Lizardi i još neki predaleko odmakli?

Jovanović: Nikad ne reci nikad i utakmica nije gotova dok sudac ne zazviždi zadnji zvižduk Wink.

Dance.hr: Sad kad je uspostavljen bolji odnos s čelnicima FINA-e, nadam se da će nakon većih i važnijih problema, a moglo bi se i paralelno raditi u više smjerova, doći na red i uvođenje brojnih novih statističkih rubrika. Time bi se potaknuo razvoj cijelog novi segment praćenja vaterpola, danas u nogometu ili u američkim sportovima iznimno popularna analitika koju je prije 7 godina dosta popularizirao i film Moneyball. A i da ove naše igrice, fantasyiji, budu još kvalitetniji.

Jovanović: Potpuno se slažem s vašim komentarom. Statistika je vrlo važna u privlačenju publike, posebno mladih. Oni vole takve stvari, uče o igračima na taj način i automatski sportaši postaju zvijezde i idoli. Iako smo imali sastanak prije početka EP-a i jedna od tema je bila i statistika, možemo i moramo bolje. Kao i u svemu što sam ranije spomenuo i u ovom području trebamo profesionalce.

Želim vam se zahvaliti za organiziranje fantasyija i rado ću se odazvati i slijedeće godine kada je na redu FINA Svjetsko prvenstvo u Koreji.

Posljednja izmjena Četvrtak, 26 Srpnja 2018 10:53
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo