Početna Pogled s desna [HVS] Drnasin novi predsjednik
[HVS] Drnasin novi predsjednik PDF Ispis
(6 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Ponedjeljak, 29 Listopada 2018 17:26

Foto sa total-waterpolo.com

Nedavno je, točnije 8.10. Mladen Drnasin izabran za novog predsjednika HVS-a. Predrag Sloboda, dosadašnji predsjednik u pola mandata odlučio je napustiti čelnu poziciju pa ga je u iduće dvije godine zamjenio Splićanin Drnasin, inače član vodstva Jadrana, kao jedini kandidat sa 100% glasova.

 

 

 

Hrvatski vaterpolski savez od svih dana u godini odlučio se održati skupštinu na Dan neovisnosti što nije bilo baš primjereno. Novi predsjenik Drnasin naglasio je, kao i prethodno u intervju u SN kad je objavio kandidaturu, da nastavlja s istom politikom koja je bila i do sada („Nema tu velikih mudrosti, ovo je u biti nastavak kontinuiteta“). Pohvalio je Slobodu i njegov iznimno uspješni osmogodišnji mandat. Kao i onda, 2010-te donesena je ista odluka, da se broj stranaca poveća s 2 na 3 (čini mi se da je samo ovu, eventualno i prošlu sezonu taj broj bio smanjen na 2 stranca). Tada je to bilo isključivo u interesu Primorja, sada ostaje iduće godine vidjeti koga.

 

U svim istupima hvalio se bivši predsjednik i dostignuća postignuta u tom periodu. Jedini problem koji novi predsjednik vidi je ženski vaterpolo, odnosno manjak klubova i pretpostavljam posljedično slaba reprezentacija. Prije koji dan Drnasin je dao intervju za total waterpolo gdje je istaknuo slijedeće:

„Everything we will do in the future will be based on current progress, we have to continue the great work and even try to improve it which is not an easy task.

Every one of us belongs to a specific club, but what we do together is for the greater good of Croatian water polo in general. Our goal is to stay among the medal-winners in all competitions.“

 

Čitav hrvatski vaterpolo i dalje se promatra isključivo kroz prizmu rezultata reprezentacije – jedini istaknuti cilj je da osvajamo medalje. Iako, predsjednik HVS-a bi trebao istaknuti i uspjehe Juga u tom proteklom razdoblju. Osvajanje Lige prvaka 2016., ukupno 3 naslova u proteklih 15 godina, daleko su najveći klupski uspjesi bilo kojeg hrvatskog sporta. Predsjednik saveza gotovo je jednako zaslužan za jugovu kao i reprezentativnu titulu, dakle praktički nimalo. Bilo bi super kad bi dočekali dan kad će predsjednik saveza govoriti o stanju sporta, o stanju po klubovima, o stanju među igračima itd. Njegov posao je da se brine o uvjetima i razvoju vaterpola u Hrvatskoj, a osvajanje medalje s reprezentacijom bi trebala bit posljedica, a ne cilj. Onda bi valjda shvatio koliko je promašna izjava da će „nastaviti odličan posao i čak ga pokušati i unaprijediti što neće biti lako“.

Savez pa samim time i njegov predsjednik postoje zbog klubova i igrača, a ne obratno. Onda bi čelni čovjek ovog sporta pričao o brojnim problemima. Kako je u 8 godina mandata bivšeg predsjednika dosta klubova jedva preživjelo, a neki poput VK Šibenika i nisu. Kako su klubovi brojne igrače prevarili i nisu im isplatiti potpisane ugovore. Kako je na tribinama iz godine u godinu sve manje gledatelja. Kako se čak ni naneizvjesnije finale u povijesti lige (Primorje pobjedilo dvije utakmice po 1 razlike, Jug dvije nakon peteraca) nije prenošeno na tv-u zbog kaprica kluba i samog bivšeg predsjednika. Ili, primjerice, u ovih 8 godina Druga liga jug se praktički ugasila.

 

Glavni cilj HVS-a piše u Članaku  13. Temeljnog akta, Statuta:

 

„Ciljevi Saveza su poticanje i promicanje vaterpolskog sporta odnosno njegovu aktivnost u Republici Hrvatskoj.“

 

Znači predsjednik bi trebao težiti da svake godine imamo više klubova, više igrača i trenera. Da imaju bolje uvjete, veće primanja, više publike, bolju promociju, zanimljivije i neizvjesnije prvenstvo itd... A onda kao posljedica svega toga imat ćemo i zlatnu medalju reprezentacije, titulu prvaka Europe Juga, Mladosti ili Jadrana. Jučer Sloboda, danas i sutra Drnasin žive na račun i hvale se uspjesima reprezentacije, a za njih nisu uopće zaslužni. Igrači rastu i napreduju kroz klubove i dođu kao gotov proizvod u reprerezentaciju za koju država odvaja financijska sredstva kako bi se mogli kvalitetno pripremati za pojedino natjecanje. I onda im, igračima, još savez godinama duguje za ostvarene premije.

 

Inače na ovoj skupštini usvojen je i financijski plan u visini 13 milijuna kuna za iduću godinu. S tolikim novcima, kad bi se namjenski trošili, puno bi se moglo napraviti svake godine. Nadajmo se da će se bar malo povećati postotak potrošenih sredstava u korist igrača, klubova, bolje promocije i sličnih aktivnosti, a smanjiti dio koji otpada na plaće onih zaposlenih koji ničim ne pridonose, službena putovanja, zakupe i najamnine, intelektualne usluge čiji efekt ne vidimo, na domjenke i službene večere i brojne druge stavke koje imamo prilike vidjeti u financijskom izvještaju HVS-a. Možda novi predsjednik potakne veću transparentnost pa se te brojne grupirane stavke detaljnije rasčlane tako da svakome bude do kraja jasno na što se svaka lipa potrošila. To bi bilo normalno u svakom klubu, a pogotovo savezu.

 

Nadajmo se da ćemo nakon mandata novog predsjednika Drnasina imati puno više razloga za pozitivne tonove. Da bi došlo do promjena na bolje trebali bi imati i sukobljena mišljenja, ne svađu već konstruktivnu raspravu i više ponuđenih opcija i odabrat onu koja bi se iskristalizirala kao najbolja. S druge strane, HVS i njegovi čelnici se hvale što imamo jednog kandidata koji ima 100 %-tnu podršku čiji program nigdje nismo imali prilike vidjeti. Osim, ako kontinuitet zaista nije jedini program.

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 29 Listopada 2018 18:34
 

Komentari

Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo