Početna Pogled s desna Novogodišnja čestitka HVS-a Jugu
Novogodišnja čestitka HVS-a Jugu PDF Ispis
(10 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Pogled s desna
Autor b/a   
Ponedjeljak, 04 Siječnja 2010 22:42
    Blagdansko je doba i čestitke padaju na sve strane. Posjećuje se rodbina i prijatelji, a na Stradunu nekima kojima se možda tijekom godine i ne javiš, pružaš ruku, nekad čak i poljupci padnu. Tako je i HVS odlučio čestitat VK Jugu Novu godinu. Tekstopisac te čestitke je bio Alen Pešušić, a autor Perica Bukić.
    Ostavljam slobodu da je možda i neki poltron u borbi za, kako Zambata to slikovito kaže, dublje mjesto u rektumu „odradio“ to za Predsjednika, a ako bi morao na nekog tipovat to bi bio Duško Klisović. Već je poznato da je ta „čestitka“ stigla u vidu kazni za Predsjednika VK Jug Gorana Hrnića i Dopredsjednika Željana Konsua sa po 6 mjeseci zabrane obavljanja dužnosti u vaterpolu; Nikšu Drobca, popularnog Čvrgu, su kaznili sa 3 utakmice nenastupanja, Elvisa Fatovića sa 2, a pomoćnog trenera Miška Bobića sa 1 utakmicom.

Kazne za vodeće ljude kluba
    Krenut ćemo s najdužim kaznama koje su po meni i najproblematičnije. U svojoj odluci disciplinski sudac Alen Pešušić je napisao da su gospari Hrnić i Konsuo krivi jer su na finalu Kupa cijelo vrijeme utakmice iz prvog reda svečane lože uznemiravali i vikali na suce, čime su nastavili i u produžetku nakon čega su odstranjeni, čime su prekršili čl. 48 Disciplinskog pravilnika HVS-a“, a dalje u obrazloženju navodi da ih je prijavio sudac Štampalija (čudna li čuda i on je iz Šibenika), a izjave su osim njega dali okrivljenici i delegat. Dalje se objašnjava da je mjera ovakva jer je preventivna (i to i generalno i specijalno) te da će utjecat na buduće ponašanje okrivljenika, ali i ostalih. Te opet citiram „U odnosu na izrečenu sankciju njena visina je utvrđena posebno imajući u vidu da se radi o predsjedniku odnosno dopredsjedniku VK Jug CO...“.
    Evo i članka iz Disc. pravilnika:
Članak 48.
Tko se na javnom mjestu, kao član vaterpolske organizacije, nedolično ponaša kaznit će se :
-    zabranom igranja ili obavljanja dužnosti ili vremenskom zabranom igranja ili obavljanja dužnosti do 1 godine.
Tko se nedolično ponaša na vaterpolskoj utakmici, a nije sudionik utakmice, kaznit će se :
    - vremenskom zabranom igranja ili obavljanja dužnosti do 1 godine.

    Krenimo s kraja – stvarno u hrvatskom duhu napisan pravilnik. Ostavi što više možeš za interpretaciju od prilike do prilike umjesto da jasno piše. Tako disciplinski sudac može pod nedolično ponašanje može ubacit što mu paše. Tako je prigovaranje sucu tj. zapisničkom stolu nedolično, a kad:
-    Presjednik saveza napusti bazen i ne uruči pehar prvaku jer to nije klub kojem ga je on želio uručit,
-    odbijanje cijele ekipe da uzme medalje za drugo mjesto,
-    napad igrača (Đogaš) na novinara (Bauer) i naganjanje po Jarunu,
 - e to nije nedolično ponašanje. A što to znači: jer ste jugaši eto vam veće kazne. I još tako javno napisano. Zatim, svi koji su ikad bili na iti jednoj utakmici bilo kojeg sporta znaju da je vikanje na suce nešto sasvim uobičajeno, a ne nedolično. Jasno, način može bit neprimjeren te onda sudac reagira. A očito da i onako pristrani suci nisu smatrali da jugov dvojac išta neuobičajeno radi jer ako su vikali cijelu utakmice, a oni su ih isključili tek na samom kraju. Uostalom, slično su se tijekom utakmice ponašali i čelnici Mladosti, prije svih dr. Boris Labar. Ostaje pitanje što je s njima, zašto oni nisu isključeni ili barem naknadno prijavljeni od strane delegata. Jugov dvojac  je uglavnom imao primjedbe na zapisnički stol, a ne na suce. Naime, je li primjereno ili dolično da se supervizor Duško Klisović raduje pogocima Mladosti, a da se na nerealiziranog igrača više iste ekipe hvata za glavu. Stoga sam ga i naveo kao mogućeg nalogodavca disciplinskom sucu. A i njegove izjave odma nakon utakmice vode u istom smjeru. Naime, on je izjavio kako je ponašanje jugovih čelnika bilo neprimjereno i da zaslužuju 1-2 godine kazne. Po onoj kadija te tuži kadija te sudi. A i ne bi čudilo da su kazne i veće od dopuštenih po pravilniku (godina dana) kako je predlago Klisović jer će se kasnije vidjet da se taj pravilnik po kojem te osuđuju i ne mora baš slijepo slijedit, čak i kad je jasno napisano kao što je vremenski rok kazne. Kako je na više mjesta istaknuo predsjednik Juga Hrnić, ove kazne što se tiče njega nemaju nekog smisla jer to što neće 6 mjeseci (javno) obavljat dužnost Predsjenika ništa ne znači. Ali zbog napada i omalovažavanja institucije Predsjednika VK Juga mora se reagirat, i to oštro jer ko zna što su ovi „moćnici“ u stanju još napravit.
    Za zaključak: Izgleda da je jako zaboljela Jugova pobjeda još pogotovo što je stigala uz onako lošu igru.

Kazna Fatoviću
    Druga nebulozna kazna je ona Fatoviću, ali s obzirom da je puno kraća, „samo“ dvije utakmice, na prvu manje upada u oči. Fatović je kriv „što je isključen crvenim kartonom i otišao na tribine na kojima ni tada nije bio miran, pa ga je delegat poslao u 5. red tribina, dakle za vrijeme natjecanja ometao je službenu osobu u obavljanju dužnosti i time je prekršio članak 53 Disciplinskog pravilnika“. U obrazloženju stoji da je i njega prijavio Štampalija, a očitovali su se i okrivljenik i delegat pa je disciplinski sudac zaključio da je Fatović kriv. Naime, navodi da Fatović nije obrazložio svoje ponašanje na tribinama, a Bebić je potvrdio da je morao intervenirat, a ta intervencija u kojoj delegat mora čak doć do tribina – a cijelu utakmicu je bio na nogama i šetao uz rub bazena, pa mu vjerojatno i nije bilo baš teško – e, to ga je toliko omelo da to zaslužuje posebnu kaznu, a ne onu uobičajenu kad se dobije isključenje. Dalje navodi da je propisao kaznu ispod propisanog minimuma zbog olakotnih okolnosti (neosuđivanost i doprinos vaterpolu).
    Inače u obrazloženju je netočno navedeno da je Fatović dobio crveni čime se implicira da je to bio izravni crveni, a ne drugi žuti što automatski povlači i crveni. A taj članak glasi:
 
Članak  53.
Trener koji za vrijeme natjecanja ometa službenu osobu u obavljanju funkcije ili daje poticaj za pravljenje nereda kaznit će se:
    - zabranom obavljanja dužnosti na najmanje 3 utakmice i novčanom kaznom od najmanje 1.000,00 kn
    - u težem ili ponovljenom slučaju, zabranom obavljanja dužnosti najmanje 3 mjeseca i novčanom kaznom od 4.000,00 kn.

    Vidimo da je Fatović dobio kaznu ispod zakonskog minimuma. Pa kako je to uopće moguće?! Onaj čuveni gospićki sudac je u svom obrazloženju napisao da penetracija prstom u anus nije silovanje nego svojevrstan i osebujan način rukovanja pa je zato kazna tako simbolična, ili je čak bila oslobađajuća. Izgleda da ovaj sudac nije toliko inteligentan pa nije koristio uobičajeni članak za isključenje trenera kojim bi ga mogao kaznit s dvije utakmice, samo što to nije uobičajeno. Ali kao i kod Klisovića koji odma poslije utakmice poziva na kažnjavanje, vjerojatno ni Pešušića nije briga kako će nešto učinit i obrazložit jer to ni neće u javnost s obzirom na to da će to tamo prezentirat Bauer koji je u svojem komentaru Fatovićevog ponašanja pozvao da ga se izbaci iz reprezentativnog stožera. Nije napisao, ali je lako shvatit da bi na njegovo mjesto trebao doći Vjekoslav Kobeščak, vaterpolski Luis Figo, koji je 2007. na finalnoj utakmici Kupa Hrvatske u Splitu nasrnuo na suca, skoro ga i fizički napao, a sve silne psovke koje mu je izgovorio lakoćom su se mogle isčitat s usana i na tv ekranima. Taj verbalni, a da ga nisu i odvukli možda i fizički napad, na suca je trajao određeno vrijeme, a ne sjećam se dobro, je li Kobeščak uopće kažnjen tada?
    Inače kad je Fatović dobio drugi žuti zbog prigovora kojega mu je dao Štampalija bio je dijagonalno, preko cijelog bazena, udaljen od tog suca. Naime, Fatović se bunio jer nije dosuđen korner poslije Obradovićevog udarca. Kako su svi mogli vidjet na TV-u Fatović je tada bio na bližoj desnoj strani, a Štampalija na udaljenijoj lijevoj. A i kasnije na tribinama Fatović, kojega je kamera često fokusirala, nije ništa nedolično radio nego je i dalje pokušavao dovikivat Kontiću što da radi. Fatović je isključen i da je sve čisto dobio bi prijavu po uobičajenom članku za takve situacije. Ako nije propisano da baš mora imat utakmicu kazne, s obzirom na to da je poznat kao miran trener i čini mi se da mu je ovo prvo isključenje te da se opravdano bunio kada mu je dodijeljen drugi žuti jer je bio očigledan korner kojeg suci nisu vidjeli, realna kazna za ovo je opomena i eventualno kakva simbilična novčana kazna.

Kazna Drobcu
    Nikša Drobac je kažnjen iako nije ništa napravio. Naime, čunj i šlapu u bazen je bacio Ivan Sukno. Znači sudac nije ni vidio tko je bacio čunj, nego je zbog reputacije zaključio mora da je Čvrga. Ako sudac nešto nije vidio to kao da se i nije dogodilo - pravilo je u svakom sportu. Samo što neki imaju i mogućnost da pogledaju snimku ili kompjuter donese za njih odluku. Kako je poznato to još nije uvedeno u vaterpolo, a niti neće. Dakle i ovdje velika pogreška sudaca, ali za sami čin bacanja čunja i šlape u bazen mi se čini razumna odluka disciplinskog suca da kazni s 3 utakmice. Ne znam koji je ovdje članak u pitanju i kako je to obrazložio. A i ostaje pitanje zašto vrijede dvostruka mjerila. Naime prošle sezone ili na kraju pretprošle u Gružu je gostovala Mladost i tada je s njihove klupe u bazen doletila šlapa. Nitko nije kažnjen.

    Miško Bobić je dobio jednu utakmicu. I to je s obzirom da je i ranije isključivan, sasvim normalna i uobičajena kazna za njegov prekršaj. Kojeg je on napravio, nisu ga zamjenili s npr. Kontićem.
 
    I konačni zaključak: vidimo da su odluke o kažnjavanju ne samo sramotne i tendeciozne jer su prevelike ili u slučaju Fatovića ispod propisanog minimuma (što odaje da su tu neki mutni poslovi pa da čak ni savjest nije čista), da se u puno više primjera kad su igrači i dužnosnici Mladosti učinili puno gore stvari nije o tome pisalo niti ih se prijavljivalo disciplinskom sucu, a kamoli kažnjavalo. Nadam se da se ovaj udar na VK Jug najveću instituciju hrvatskog vaterpola neće proći. Jer ne radi se ovdje o napadu na Hrnića, Konsua, Fatovića i ostale nego na Predsjednika, Dopredsjednika i trenera VK Jug i dignitet kluba. Kao što je uostalom sramotno bilo prozivanje i direktora Gorana Sukna u Sportskim novostima da ruši dignitet vaterpola (a u isto vrijeme isticanje Bukića kao primjer ponašanja – a nikad taj isti novinar u onim ranijim slučajevima koji su gore spomenuti nije našao za shodno napisat i jedno slovo kritike tom istom Bukiću, koji ustalom kao „samo“ predsjednik saveza, a ne i predstavnik nekog kluba i nije imao što bit uznemiren). Smatram da Jug mora žestoko reagirat i poduzet sve što je u njihovoj moći da se zaštiti velika i slavna prošlost, još uspješnija sadašnjost i osigura takva i budućnost.

p.s. ovaj tekst je planiran i prije nekoliko dana, ali zbog mnogobrojne rodbine i svakodnevnog deja vua za stolom u vidu pršuta, sira i francuske; pa zatim svinjećeg i inih pečenja; čokoladnih i ostalih torti i kolača nisam bio u stanju tipkat Wink.
Posljednja izmjena Petak, 22 Siječnja 2010 23:23
 

Komentari

avatar nk
0
 
 
Očito da tim majmunima u Zagrebu treba dati do znanja tko igra vaterpolo u reprezentaciji i ako se nastave kurčit neka zovu u repku kečere iz Mladosti.
avatar benito
0
 
 
evo i u dubrovačkom listu "u cijelosti preneseno"
http://dulist.hr/content/view/7592/67/
avatar Provokator
0
 
 
Evo i na Sportnetu ste ili smo http://www.sportnet.hr/vijesti/389335/vodeni-sportovi-vaterpolo/vaterpolo-i-vaterpolsko-prigovaranje
avatar b/a
0
 
 
smo, naravno, samo je maja malo krivo skontala - ili sam nejasno napiso - i u isti kontekst tj kao da se oboje dogodilo na ovoj utakmici, stavila proteste labara na ovoj utakmici, i neuzimanje medalja na nekoj od ranijih utakmica prijasnjih godina
avatar b/a
0
 
 
smo, naravno, samo je maja malo krivo skontala - ili sam nejasno napiso - i u isti kontekst tj kao da se oboje dogodilo na ovoj utakmici, stavila proteste labara na ovoj utakmici, i neuzimanje medalja na nekoj od ranijih utakmica prijasnjih godina
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo