Početna Psycho Killer Završnica Lige Dubrovčana
Završnica Lige Dubrovčana PDF Ispis
(8 ocjena, prosjek: 5.00 od 5)
Psycho Killer
Autor bata Jolex & b/a   
Petak, 27 Ožujka 2009 12:21
    Stigli smo i do završnice ovogodišnje Lige Dubrovčana. U subotu (28.3.) na terenima ŠRC Trnje odigrava se final4. Plasirale su se ekipe: Kamen, Ludi Konji, Šampinjoni i Ratni Zločinci. Svakako da su glavni favoriti igrači Kamena (svih 7 pobjeda u dosadašnjem dijelu natjecanja) koji bi se eventualnim osvajanjem izjednačili na vrhu s Gimnazijalcima s 3 osvojene Lige. A još će ih u ove dvije posljednje utakmice pojačat legendarni golman Matko Konjuh.
    Ratni Zločinci tj. mi ćemo vrebat iz prikrajka i nadamo se izbjeć drvenu medalju. A uz malo više taktičke discipline nego u posljednjem kolu bi mogli iduće srijedu, 1. travnja, na svečanoj dodjeli odličja u Saloonu, u sklopu Noći Dubrovčana, primit kakav peharčić. Naravno, večeras je karantena obavezna.
   
 12301/2Ludi Konji - Ratni Zločinci
 13301/2Kamen - Šampinjoni
 1430ut. za treće mjesto
 1530  finale
    Pozivamo sve Dančare i one koji će to tek postat da nas dođu podržat u osvajanju prve medalje ove godine. U nastavku donosimo povijesni pregled Lige iz pera Bata Jolexa koji je nastupio u svim dosadašnjim izdanjima Lige:
 
POVIJEST JE MAJKA I OVE LIGE...
Dubrovčani u Zagrebu su relativno neobična došljačka manjina. Naime, prema dojmu ne-Dubrovčana, nekad su smatrani najheterogenijom i najmanje jedinstvenom manjinom, kako po međusobnom druženju, tako i po ponašanju, te govoru (primjerice, neki, premda žive u Zagrebu 30-ak godina, govore «dubrovačkim» jezikom iz doba Gundulića, drugi pak govore «kaj» zagorskije od Matije Gubeca, pa ni najpromućurniji policijski inspektori ne bi mogli utvrditi njihovo geografsko porijeklo. Mi «normalni», dakle s karakterističnim akcentom, ali s izbjegavanjem mega-lokalizama (koji ne bi bili razumljivi širem puku) u najgoroj smo situaciji: nas smještaju u BiH, Crnu Goru ili na Madagaskar.
     Dubrovčani, prvenstveno dubrovački studenti, povezani su tijekom domovinskog rata Udrugom dubrovačkih studenata «Libertas», a od jeseni 1997. i specifičnom «Ligom dubrovačkih studenata», u kojoj su imali pravo nastupa studenti diplomskih i poslijediplomskih studija, s mjestom rođenja u Dubrovniku i bližoj okolici (dakle, isključujući Neretvu i Korčulu). Vremenom (negdje oko 2000.) su se pravila malo korigirala, budući da je dio inicijatora Lige diplomirao, neki su ostali živjeti i raditi u Zagrebu, a neki su rado željeli nastupiti sa «starim društvom» kada bi poslovno iz Grada došli do Zagreba.
     Pa je tako «Liga dubrovačkih studenata» prerasla u «Ligu Dubrovčana», fenomen na koji s iznenađenjem ili zavišću gledaju ostali «gastarbajteri» u Zagrebu, ali i sami Zagrepčani. Premda je i prije bilo inicijativa da se nastup dozvoli  po jednom «strancu», Liga je ostala dosljedna vjernosti dubrovačkom teritoriju (do ove godine), međutim, fleksibilno je dopušteno sudjelovanje Neretvancima i Korčulanima, s ciljem sprečavanja rasne diskriminacije u odnosu na Župljane, Konavljane, Pelješane.

     No evo kratkog pregleda osvajačaprvenstava Lige Dubrovčana kroz povijest, koja su se igrala jednokružnim bod-sustavom (svatko sa svakim) do 2000, a potom natjecanjem u dvije grupe po jednokružnom bod-sustavu, s play-offom po 4 najuspješnijem momčadi iz svake grupe:
1997-98. OSVAJAČI
1998-99. igrao se samo Kup
1999-00. GIMNAZIJALCI
2000-01. GIMNAZIJALCI
2001-02. PODRUM TARMAGE
2002-03. KAMEN
2003-04. KAMEN
2004-05. GIMNAZIJALCI
2005-06. PODRUM TARMAGE
2006-07. PENDREK RAC
2007-08. KAKO BEZ TIHA
     Svake godine igran je i «Dubrovački kup», turnirskog tipa, sustavom na ispadanje, gdje su nositelji ždrijeba bili najbolje plasirani na prošlom Kupu, te finalisti proteklog prvenstva.

Osvajači Kupa Dubrovčana u Zagrebu:
1998. MISSISIPI
1999. OSVAJAČI
2000. PODRUM TARMAGE
2001. PICAROŠI
2002. GIMNAZIJALCI
2003. PODRUM TARMAGE
2004. KAMEN
2005. PODRUM TARMAGE
2006. KAMEN
2007. KAMEN
2008. MATE MIŠO KOVAČ
     Na kraju, zahvaljujemo sponzorima i trudbenicima koji su omogućili da ova Liga opstane, ponajprije bivšim predsjednicima Udruge te sadašnjem vodstvu Udruge (mladoj i nadobudnoj ekipi Ludi konji koja čini sve ne bi li se ova tradicija nastavila) koji su uložili dosta slobodnog vremena i živaca u organizaciju i pregovore s raznim likovima, ali i mnogim drugima, u «sjeni». Konačno, zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji i roditeljima koji su potpomogli realizaciju ovog neobičnog i trajnog projekta građana Dubrovnika u inozemstvu.
Posljednja izmjena Srijeda, 01 Travnja 2009 12:35
 

Komentari

avatar misla
0
 
 
Nešto ne valja s popisom pobjednika.
98/99 mi je prva godina faksa, i 100% je bilo lige.

Igralo se na Ekonomiji, bilo je (mislim) 12 ekipa. Svak sa svakim, pa prvih 6 u "playoff".
Mi (tadašnji PVO) smo u četvrtfinalu izbacili Dječake, a u polufinalu ispali od nekih što su igrali u svijetloplavim dresovima (Tihana Škrinjarić?).

Inače, od tadašnjih ekipa, jedino još postoje Šampinjoni, doduše, samo je ime isto :)
avatar b/a
0
 
 
o evo i misle u komentarima :)
tako je. batina statistika je netočna u tom pogledu. ispali smo od Osvajača (Tihana nikad nije bila tako jaka da izbaci PVO) koji su izgubili od Gimnazijalaca u finalu.

kasnije jedne godine nije bilo lige, kad je došo red na Gimnazijalce da je organiziraju, čak im se i udruga bila ugasila. onda je došla Orlanda Magic na scenu, pokrenula udrugu, a mene je zapalo da organiziram ligu. ne sjećam se točno koja je to bila godina 2001 ili 2002. igralo u se u onoj kapunari na velesajmu, a od četvrtfinala na normalnom terenu.
ŠIŠA je bio jedan od najboljih strijelaca tog prvog dijela u kapunari, ako ne i najbolji.

a tada je u Šampinjonima igro Bata Jole.
avatar Braco
0
 
 
Cestitke na trecem mjestu. Kad ce izvjestaj, vidim da se Marin nadavao golova jucer
avatar Hrvoje
0
 
 
Lijepo li je ratnim zločincem danas biti :)))
avatar b/a
0
 
 
izvještaj (barem moja verzija) stiže, nadam se, sutra. kad se još malo ohladim.
avatar Braco
0
 
 
Ma daj, pa tada su najbolji izvjestaji
avatar rg
+1
 
 
Ja sam čuo iz povjerljivih izvora (Komunjara) da je Pop briljiro, kao i uvijek u utakmicama za 3. mjesto
avatar Debeli Kaka
+1
 
 
Primjetih da organizatori opet dodjeluju nagrade sami sebi
avatar mili
0
 
 
nismo mi krivi sto smo najbolji
Morate biti prijavljeni za slanje komentara i odgovora.
Radim....
Poslano
Nije uspjelo